Unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi a reusit sa evadeze din mainile rebelilor. Fiul cel mare al presedintelui Libian Muammar Gaddafi, Mohammad, care a fost capturat de rebeli luni, a reusit sa evadeze, potrivit informatiilor difuzate de televiziunea Al Jazeera, citata de RIA Novosti. Mohammad a fost arestat in timp ce acorda un interviu pentru televiziunea Al Jazeera si a reusit sa scape cu ajutorul rebelilor. Alti doi fii ai colonelului Gaddafi, Saif al-Islam si Saadi, au fost de asemenea arestati, in timp ce locul in care se ascunde liderul libian ramane inca necunoscut. Luni dimineata, rebelii au recapatat controlul asupra capitalei Tripoli si au ocupat piata centrala.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

ONU: Bashar al-Assad si-a incalcat promisiunea de a pune capat violentelor. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat luni ca este "ingrijorator" faptul ca presedintele sirian Bashar al-Assad nu si-a tinut promisiunea de a pune capat operatiunilor desfasurate de armata si politie impotriva protestatarilor din tara sa, transmite Reuters. Bashar al-Assad a dat asigurari, miercurea trecuta, in cadrul unei conversatii telefonice cu Ban Ki-moon, ca "operatiunile militare si ale politiei" impotriva demonstrantilor pro-democratie din Siria, in care peste 2.000 de persoane au fost ucise, potrivit ONU, "au incetat". "Este ingrijorator ca nu si-a tinut cuvantul dat", a spus Ban reporterilor.

Barack Obama: Dominatia lui Muammar Gaddafi se apropie de final. Presedintele Barack Obama a declarat, de la resedinta unde se afla in vacanta cu familia, ca evenimentele din Libia sunt inca in desfasurare, insa situatia este clara, iar regimului liderului Muammar Gaddafi se apropie de final, transmite Reuters. Presedintele SUA a mentionat ca Statele Unite vor fi un prieten de nadejde si un partner pentru noua Libie si vor sprijini tara prin ajutoare umanitare. El a tinut sa precizeze ca justitia in Libia nu se va face prin represalii si violenta. Referindu-se la opozitia din Libia, Obama a declarat ca aceasta ar trebui sa se indrepte spre o tranzitie pasnica, decisiva si corecta.

Zone din jurul centralei nucleare de la Fukushima vor fi evacuate timp de decenii. Anumite zone din apropierea centralei nucleare de la Fukushima, din nordul Japoniei, vor ramane probabil evacuate "timp de mai multe decenii", potrivit presei japoneze care citeaza surse oficiale. Premierul japonez Naoto Kan, care a anuntat ca va demisiona pana la sfarsitul lunii, urmeaza sa viziteze regiunea afectata in urma cutremurului, pentru a prezenta scuze locuitorilor evacuati de la inceputul accidentului nucler provocat de un seism puternic si urmat de un tsunami urias, la 11 martie. Cotidianul Yomiuri, care citeaza o sursa guvernamentala neidentificata, a anuntat ca, in zonele care se afla pe o raza de trei kilometri in jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va fi restrictionat "pentru o lunga perioada, probabil timp de mai multe decenii". Guvernul ar putea achizitiona anumite terenuri de la locuitori pentru a stoca temporar deseurile radioactive, inclusiv moloz si noroi contaminat de la uzina atomica, a adaugat cel mai important cotidian japonez.

Autoritatile din Ucraina au dejucat un atac terorist. Serviciul de securitate al Ucrainei a anuntat luni ca a dejucat un atac cu bomba care urma sa aiba loc in Kiev, dupa ce serviciile au retinut trei persoane care ar fi fost implicate in complot, transmite Reuters. Serviciile de securitate au dezvaluit ca atacul era planificat pentru 24 august, data la care fosta uniune sovietica sarbatoreste Ziua Independentei. Autoritatile au declarat intr-un comunicat de presa ca au gasit un dispozitiv exploziv umplut cu cuie atunci cand au patruns in spatiile inchiriate de suspecti. Autoritatile au mai descoperit o suta de pliante "extremiste", insa nu au oferit informatii cu privire la cetatenia suspectilor sau afilierea lor. O organizatie mai putin cunoscuta, numita "Patriotul Ucrainei" si parte a unui grup mai mare numit "Adunarea Social-Nationala", a precizat ca cinci dintre membrii sai au fost retinuti luni, dupa ce sediul a fost perchezitionat de serviciile secrete. Membrii organizatiei au negat orice implicare in potentialul atac terorist.

Libia: Incepe batalia pentru petrol. Cu cine vor sa negocieze rebelii productia de petrol? Desi rebelii libieni nu detin controlul complet asupra capitalei Tripoli, Franco Frattini, ministrul de externe al Italiei, a declarat luni, pentru televiziunea de stat, ca Eni, compania de petrol italiana, "va detine rolul numarul unu in viitorul" Libiei, relateaza The New York Times. Ministrul de externe italian a afirmat ca tehnicieniii Eni se afla deja in drum spre estul Libiei pentru a reporni productia de petrol, insa compania a negat imediat informatiile. De la inceputul conflictului dintre rebeli si trupele colonelului Muammar Gaddafi, productia de petrol a Libiei a fost oprita in mare parte. Printre marile companii petroliere care isi desfasurau activitatea pe teritoriul Libiei inainte de inceperea luptelor se numara ENI, Bristish Petroleum, Total France si OMV Austria. De asemenea, companii americane precum Hess, ConocoPhilips si Marathon au incheiat si ele acorduri cu regimul lui Gaddafi, desi Statele Unite se bazeaza pe Libia pentru mai putin de un procent din importurile sale.