​Irakul a recunoscut rebelii ca reprezentanti exclusivi ai poporului libian. Irakul a recunoscut marti rebelii din Consiliul National de Tranzitie ca reprezentant unic si legitim al poporului din Libia, intr-o declaratie publicata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. "Cabinetul a decis astazi sa recunoasca Consiliul National de Tranzitie in calitate de reprezentant legitim exclusiv al poporului libian", arata comunicatul. Cu o zi inainte, premierul irakian Nouri al-Maliki a declarat ca Irakul este alaturi de toti cei care lupta pentru libertatea lor. Rebelii libieni au lansat marti o ofensiva majora asupra complexului rezidential al liderului libian Muammar Gaddafi. De asemenea, acestia avanseaza spre orasul Sirte, locul natal al lui Gaddafi, a declarat un purtator de cuvant al rebelilor, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Danemarca, Groenlanda si Insulele Feroe sustin proiectul pentru zona arctica. Danemarca, Groenlanda si Insulele Feroe au prezentat marti strategia comuna a Regatului Danemarcei pentru zona arctica, pentru perioada 2011-2020, a declarat ministrul de externe danez. Documentul a fost semnat de catre premierii Groenlandei si Insulelor Feroe si de ministrul danez Lene Espersen. Rusia, SUA, Canada, Danemarca si Norvegia incearca sa-si afirme jurisdictia asupra unor parti din regiunea arctica, care contin bogate zacaminte de petrol si gaze. Depozitele vaste de hidrocarburi vor deveni mai accesibile, deoarece temperaturile in crestere la nivel mondial duc la o reducere masiva a ghetarilor, anunta Ria Novosti.

Yemen: Premierul a revenit la Sanaa dupa ingrijirile medicale primite in urma atacului din 3 iunie. Prim-ministrul yemenit Ali Mohammed Mouajawar s-a intors marti la Sanaa dupa ce a fost tratat la Riyadh in urma leziunilor suferite pe data de 3 iunie, in urma atacului impotriva presedintelui Ali Abdullah Saleh, a anuntat televiziunea de stat. Mouajawar a devenit primul dintre oficialii yemeniti tratati intr-un spital militar din Riyadh care se intoarce in tara sa. Un alt inalt oficial, presedintele Consiliului Consultativ Abdelaziz Abdelaghani a decedat luni la Riyadh in urma ranilor suferite in atentat. Presedintele Saleh, care s-a recuperat si a fost externat din spital pe 16 august, a anuntat ca intentioneaza sa se intoarca in curand in Yemen, in ciuda atacurilor la adresa regimului sau, informeaza AFP.

Turcia a ucis intre 90 si 100 de kurzi din Irak. Intre 90 si 100 de rebeli kurzi au fost ucisi in timpul incursiunii Turciei in nordul Irakului, a declarat marti armata turca. Militarii au efectuat peste 130 de lovituri aeriene si 350 de artilerie, pe parcursul a sase zile, intr-o ofensiva impotriva luptatorilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Irak. Aproximativ 80 de persoane au fost ranite, au mai sustinut militarii. In noaptea de duminica un purtator de cuvant al PKK a anuntat ca rebelii nu au fost ucisi. Mai mult de 30.000 de persoane au fost ucise in conflictul dintre separatistii turci si statul turc, incepand din anul 1984. Kurzii reprezinta cea mai numeroasa minoritate etnica din Turcia, scrie CNN.

Israelul a reclamat Gaza la ONU dupa atacurile cu rachete. Israelul a reclamat Fasia Gaza la ONU, ca raspuns la atacurile cu rachete, precum si pentru lipsa de condamnare a Consiliului de Securitate dupa atacurle de joia trecuta, care au ucis opt israelieni, au declarat marti surse oficiale israeliene. Plangerea a fost adresata secretarului general Ban Ki-moon, presedinte al Consiliului de Securitate. "Cele 100 de rachete trase de Gaza impotriva Israelul sunt o avertizare ca Gaza este o baza de terorism", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Ron Prosor, potrivit presei israeliene, scrie AFP.

ONU: Bilantul victimelor din Siria se ridica la 2.200 de morti. Peste 2.200 de oameni au fost ucisi de la inceputul protestelor de masa din Siria, la mijlocul lunii martie, a declarat inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, in cadrul unui sesiuni speciale a Consiliului ONU. Consiliul s-a reunit la Geneva pentru a discuta acuzatiile de incalcare a drepturilor omului in Siria, dupa ce ONU a trimis o misiune umanitara in acest weekend pentru a observa efectele represiunii presedintelui Bashar al-Assad. Assad a respins duminica apelurile internationale pentru indepartarea lui si a promis noi masuri de reforma politica. Acesta a declarat ca solicitarile venite din partea aliatilor occidentali nu sunt necesare unui presedinte care a fost ales de catre poporul sirian si care nu a fost instalat de catre Occident in folosul Statelor Unite, informeaza CNN.