Reportaj din Vama Veche, Disneyland-ul interzis copiilor. Vama este singurul loc din tara organizat ca un parc tematic, elementul central fiind rock-ul. Conceptul, nascut de la sine, duce intensitatea distractiei la un nivel neegalat in Romania. "Depravarea ne uneste!". Si-o mai spune o data, dand raspunsul pe care il cauta toti acolo, in Vama Veche, rascolind cu talpile plaja ca si cum am fi pierdut ceva in nisip. E miezul zilei, terasele sunt pline ochi, toti mananca si incontinuu beau bere, asa ca tipa din fata mea, insotita de un cuplu, mi-a cerut voie sa impartim masa. Nu eram sigur daca e ametita, avea privirea usor marmorata si vorbea tare, dar a mai cerut o carafa de vin si multa apa pentru un sprit rece. Nu stiu cum o cheama, dar nu uit cum batea cu palma in blatul mesei: "Unde-i depravare se lipesc toti!". Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestea incredibila a unei tinereti furate. Jean Eskenasy, medic neurolog, a platit scump factura himerelor ideologice ale secolului XX. "Weekend Adevarul" va prezinta povestea incredibila din spatele uneia dintre cele mai mari afaceri ale Romaniei comuniste: comertul cu evrei. Jean Eskenasy (82 de ani) a ramas in picioare in fata viforului turbat al unui secol nebun. A fost, pe rand, prigonit de legionari, batjocorit si vandut de comunisti, intr-un negot dosnic si pervers, si apoi repudiat cu cinism tocmai de cei care ar fi trebuit sa-l reabiliteze - de justitia libera a unei Romanii democrate. Acesta este rezumatul unei tinereti furate, rezumatul unei farse, nu a destinului, ci a unor oameni. Astfel de drame se retrag, de obicei, in volume stufoase, iar apoi se destrama, usor, in uitarea activa a generatiilor ce vin. Nu inceteaza insa niciodata sa emita, prelung, apeluri surde pentru dreptate, scrie Adevarul.

Semnul generalilor: cum a aparut in Romania un nou semn de circulatie "de exceptie". Sediul Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), filiala Bucuresti, se bucura de un statut special cand vine vorba de locurile de parcare: un semn de circulatie cu dedicatie speciala pentru partidul condus de generalul Gabriel Oprea, ministrul Apararii. "Oprirea interzisa, cu exceptia UNPR" este semnificatia indicatorului rutier, care ii tine departe pe soferii carora le-ar putea trece prin cap sa parcheze pe trotuarul din fata partidului. Exceptie fac, evident, soferii de partid. "Pai cand e sedinta aici se aduna toti grangurii: Oprea, Ontanu, Diaconescu, Sarbu. E plin de masini. Unde sa parcheze?", spune unul dintre angajatii UNPR. De mentionat ca UNPR este partidul infiintat de generalul Gabriel Oprea cu dezertorii din PSD, relateaza Gandul.

Razboiul CIA - FBI, o cauza a tragediei de la 11 septembrie. La 10 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, o intrebare inca mai tulbura presa americana: puteau loviturile teroriste sa fie oprite? Romanialibera.ro va ofera - in cadrul campaniei "Minutul 0: 9/11" - deslusiri pentru multe dintre enigmele ce au inconjurat tragedia din 11 septembrie 2001. Sunt semne ca FBI-ul, CIA-ul si chiar Casa Alba au primit informatii, fotografii si interceptari ale convorbirilor suspectilor din momentul in care acestia au sosit in SUA. Cu toate acestea, serviciile secrete americane nu au reusit sa conclucreze pentru a-i impiedica pe atacatori, aminteste publicatia Vanity Fair intr-o analiza din noiembrie 2004 despre ce si cum s-a intamplat inainte de 9/11, scrie Romania Libera.

Totul despre sex in filmul romanesc. "Adevarul" face radiografia secventelor erotice din cinematografia romaneasca. Cum a inmugurit fiorul erotic in salile de cinema ale anilor '50-'60 si cat mai socheaza nuditatea in filmele de azi. Decolteuri largi, umeri goi, sani primavarateci si saruturi deloc paterne. Toate au trecut de cenzura comunista si au rulat pe ecranele patriei. La un an dupa ce fratii Lumiere au inventat imaginile in miscare (1895), un francez pe nume Eugene Pirou s-a gandit sa foloseasca aceasta noua tehnica nu pentru a filma trenuri si oameni iesind din fabrici, ci pentru a prinde in cutia magica gesturile unei femei care se dezbraca. Asa a aparut in 1896 prima pelicula, de sapte minute, cu imagini erotice. Integral in Adevarul.

Aisha Gaddafi, varianta dura a Claudiei Schiffer. Adora hainele de firma, are cont pe Facebook, isi face cumparaturile la magazinele de lux din Viena, a aparut frecvent pe paginile tabloidelor, zvonindu-se ca ar fi avut o relatie amoroasa cu premierul italian Silvio Berlusconi. Pana aici nimic. nelinistitor. A scris o carte de 92 de pagini intitulata "Printesa pacii". De-aici incepi sa tremuri putin si sa intelegi ca nu ai de-a face cu un biet iepuras pierdut in lumea dezlantuita. La 34 de ani, femeia care si-a atras porecla de "Claudia Schiffer a Africii de Nord" nu prezinta datele unei placute prezente pe podiumurile de moda. In primul rand, pentru ca este "fiica tatalui sau": colonelul Muammar Abu Minyar al-Gaddafi. "Mai degraba Miss Kalasnikov", titreaza cu umor internautii, aluzie la faptul ca Aisha cunoaste bine modul de utilizare al armei cu pricina. In acest context, aproape ca nici nu mai conteaza faptul ca isi iubeste gentile si pantofii, informeaza EVZ.

11 frati si niciunul nu are aceeasi mama sau acelasi tata: oamenii care au scris o poveste cu final fericit. Ce te costa sa salvezi un copil abandonat? "Mircea statea ghemuit pe un colt de scaun, total rupt de tot ce se intampla in jurul lui. N-auzea si nu vedea pe nimeni. Isi privea doar mainile mici si se juca la nesfarsit cu ele. Nici nu vorbea cu mine. N-o sa pot face mare lucru cu el, mi-am zis atunci", povesteste Stefan Darabus, director national Hope&Homes for Children (HHC) Romania, una din intalnirile pe care le-a trait in cei 14 ani de cand lucreaza in sistemul serviciilor sociale pentru copii. "Acum Mircea e un alt om. Vorbeste cu mine. Se uita in ochii mei. Ma ia de mana si-mi arata camera lui, patul lui, si pusculita in care-si strange bani pentru masina rosie la care viseaza", relateaza Gandul.

Povestea aurului din Romania. In interbelic era scos fraudulos din tara si vandut la Paris. Ceausescu a ordonat exploatarea industriala. Astazi este prilej de acuzatii economice si declaratii politice. Povestile trasate in jurul aurului din Romania respecta cu strictete adevarul istoric al ultimului secol: bunastare, megalomanie si controversa. De la "Closca de aur", "Creanga de aur" sau "Merele de aur" ale lui Harap- Alb, la galbenii din buzunare, dintii de aur, lantisoare de aur, ghiuluri si, in final, bunastarea economica. Metalul cu cea mai mare valoare de schimb, simbolul dezvoltarii economice al unei natiuni, a ocupat si a aprins deopotriva mintile romanilor dintotdeauna. Imediat dupa finalul Primului Razboi Mondial, si revenirea Ardealului la Romania, exploatarea aurului era considerata ca fiind principala metoda de iesire a tarii din criza economica, scrie Adevarul.

Ion Craciunescu: La inceput fluiera barbati. Acum se uita la femei si fluiera a paguba. La zece dimineata, sta strategic pe terasa cafenelei de fite de langa blocul sau. 90 de minute, cat a durat intalnirea, fix cat un meci de fotbal, omul era sa-si suceasca gatul de cateva ori sau sa dea in strabism. La vederea unei femei, cat de cat nubila, pupila i se micsora de parca ii disparea vederea periferica si culoarul optic i se ingusta. Uitatura specifica unui "pradator". E cunoscuta aplecarea sa catre frumos. Barbatul, ajuns la varsta intelepciunii, are atentie distributiva. O face sa gangureasca pe chelnerita care il serveste, in timp ce zugraveste fragmente din istoria recenta a fotbalului romanesc. Are prieteni si dusmani printre nume grele. Pe langa comentatul meciurilor, post-coitum, mai are un hobby, specific varstei: gradinaritul. Ii plac trandafirii si se jura ca nu s-a vopsit niciodata. Ion Craciunescu, marele nostru arbitru FIFA in "retragere", la 61 de ani, inca poate. Integral in EVZ.