Uraganul Irene: Primarul New York-ului a ordonat evacuarea a peste 250.000 de locuitori. Primarul New York-ului, Micheal Bloomberg, a ordonat astazi evacuarea obligatorie a peste 250.000 de newyorkezi care locuiesc in zonele vulnerabile, dupa ce specialistii au avertizat ca uraganul Irene va lovi sambata Carolina de Nord si ar putea urca duminica spre New York, transmite AFP. "Este pentru prima data cand o astfel de masura se ia in oras", a avertizat primarul metropolei. El a anuntat ca toate mijloacele de transport public vor fi inchise incepand de sambata, la pranz, drept masura de precautie. Bloomberg a sfatuit, de asemenea, locuitorii orasului sa ramana in casele lor incepand de sambata seara, timp de 24 de ore. Printre zonele care vor fi evacuate obligatoriu se afla Coney Island, Manhattan Beach din Brooklyn, Far Rockaway si Broad Channel din Queens, precum si alte sectoare din Staten Island. Astazi, anumite spitale din zonele de coasta vulnerabile au inceput sa evacueze bolnavii si sa-i transfere spre alte unitati medicale. De altfel, newyorkezii au inceput sa-si cumpere lanterne si sa faca provizii de hrana, iar altii au ales sa paraseasca orasul pentru a fi departe de pericol. Primarul New York-ului a declarat ca "pericolul este mare" si a indemnat populatia la prudenta. Totodata, presedintele Barack Obama a cerut astazi americanilor sa ia "in serios" uraganul Irene, care ar putea afecta pana la 65 de milioane de persoane.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Un punct de frontiera de la granita cu Tunisia a fost ocupat de rebelii libieni. Rebelii libieni au preluat astazi controlul la punctul de frontiera Ras Jdir, la granita cu Tunisia, fiind ridicat drapelul rebeliunii, a declarat o sursa guvernamentala tunisiana pentru AFP. "Mai mult de o suta de rebeli libieni au ajuns vineri la Ras Jdir. Nu a existat o confruntare reala, fortele loiale lui Gaddafi s-au retras, iar rebelii au ridicat steagul la punctul de frontiera", a afirmat aceeasi sursa.

Un grup de ucraineni pro Gaddafi ar fi fost capturati de rebeli. Rebelii libieni au declarat vineri ca au capturat un grup de ucraineni nationalisti in timpul unei lupte pentru o zona a capitalei Tripoli, controlata de fortele loiale lui Gaddafi, transmite RIA Novosti. Aproximativ 200 de persoane au fost capturate in timpul ciocnirilor din cartierul Abu Salim, inclusiv cativa zeci de lunetisti, printre care 15 ucraineni, a declarat un membru al Consiliului National de Tranzitie, Yahya Saleh. Un purtator de cuvant al ministerului de externe ucrainean a afirmat ca ministerul nu detine informatii care sa confirme raportul privind capturarea ucrainenilor in Libia. "Daca capturarea ar fi avut loc, am fi aflat de acest lucru din surse demne de incredere", a declarat Oleg Voloshin. "Daca compatrioti de-ai nostri s-ar afla acolo, am actiona pentru protejarea drepturilor lor", a adaugat purtatorul de cuvant, subliniind faptul ca, potrivit legilor ucrainene, activitatile mercenare sunt considerate infractiune penala. In martie, ministerul de externe din Ucraina a negat acuzatiile mass-media potrivit carora peste 20 de piloti ucraineni ar putea fi implicati in operatiunile militare de sprijinire a regimului lui Muammar Gaddafi.

Palestinienii fac apel la SUA si la UE pentru aderarea la ONU. Liderul palestinian Saeb Erakat a cerut vineri Statelor Unite si Uniunii Europene sa sprijine aderarea statului palestinian cu drepturi depline la ONU. "Mentinerea procesului de pace si principiul celor doua state, conform demarcatiilor de frontiera din 1967, prevede ca tarile membre UE si America sa sustina cererea de aderare cu drepturi depline a Palestinei in cadrul Natiunilor Unite", a declarat Erakat intr-un comunicat de presa. Presedintele autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a primit vineri, la Ramallah, pe consulul general al Statelor Unite la Ierusalim, Daniel Rubenstein, si pe seful delegatiei UE la Ierusalim, Christian Berger, insa in intrevederi diferite.

ONU cauta solutii pentru ajutorarea Libiei. Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a discutat cu sefii de conducere ai organizatiilor regionale modalitatile de a reconstrui Libia la mai mult de sase luni de la inceperea ostilitatilor, transmite RIA Novosti. Secretarul general al ONU a tinut vineri o conferinta cu liderii Uniunii Europene, cu Uniunea Africana, Liga Araba si Organizatia Islamica de Cooperare. "In acest moment de mare tranzitie, trebuie sa venim cu un program de actiune internationala eficient si bine organizat", a declarat Ban Ki-moon. "Trebuie sa muncim cu totii si sa raspundem rapid cererilor care vin din partea autoritatilor libiene de asistenta", a adaugat acesta, potrivit RIA Novosti.