Mahmoud Abbas: Aderarea la ONU va schimba situatia juridica a Palestinei. Presedintele Mahmoud Abbas a declarat ca eventuala aderare a Palestinei la ONU ca membru cu drepturi depline ar schimba complet situatia juridica a tarii. "Recunoasterea internationala a statului nostru, bazat pe granitele din 1967, va aduce iesirea de sub ocupatie", a adaugat Abbas. Palestinienii spera ca prin aceasta masura sa forteze Israelul sa respecte obligatiile legale intre state membre ale Natiunilor Unite. "ONU va fi referinta noastra. Israelul va continua cu siguranta presiunea asupra noastra pentru a ne impiedica sa crestem", a spus presedintele intru-un interviu realizat in Qatar. Negociatorul palestinian Saeb Erekat a declarat saptamana trecuta ca mai mult de 150 de tari au votat in favoarea recunoasterii statului Palestina. Acestia doresc recunoasterea granitelor din 1967, inaintea Razboiului de Sase Zile, dar si recunoasterea ca membru cu drepturi depline de catre ONU, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Egiptul va infiinta o zona de protectie la granita cu Fasia Gaza. Egiptul a anuntat ca ia in calcul posibilitatea de a infiinta o zona-tampon la frontiera sa cu Fasia Gaza, in scopul de a combate traficul de arme si de droguri, a anuntat ziarul egiptean Al-Masri Al-Yawm. Vehiculele speciale pentru distrugerea tunelurilor de contrabanda au fost deja aduse in orasul de frontiera Rafah. Autoritatile de la Cairo decopera frecvent asemenea tuneluri in Rafah, singura zona necontrolata de israelieni prin care se poate patrunde sau iesi din Gaza. Majoritatea acestor tuneluri sunt folosite pentru a introduce in Gaza arme, droguri, alimente sau masini, anunta Ria Novosti.

Bahrain: Regele a anuntat ca i-a iertat pe protestatari. Regele Bahrainului a declarat ca i-a iertat pe protestatarii care l-au insultat in timpul demonstratiilor pro-democratie care au zguduit regatul la inceputul acestui an, intr-un discurs care vizeaza reconcilierea natiunii. Regele Hamed Ben Issa Al-Khalifa, a anuntat ca civilii, care in prezent sunt judecati de catre instantele militare pentru participarea la miscarea de protest, vor fi transferati catre instantele civile. Mii de angajati siiti si-au pierdut locurile de munca pentru sprijinirea demonstratiilor, iar studentii au fost exmatriculati din universitati. Al-Khalifa a subliniat in ultimul discurs ca acestia au fost reintegrati in programul lor normal. Protestele din Bahrain au inceput la mijlocul lunii februarie, cand oamenii au iesit pe strazile din Manama pentu a cere reforme si introducerea unei monarhii constitutionale. In anii precedenti s-au inregistrat proteste ale majoritatii siite, care i-au acuzat pe liderii suniti ca nu se preocupa de discriminare, somaj si coruptie, informeaza AFP.

Tony Tan a castigat alegerile prezidentiale din Singapore. Fostul vice-premier Tony Tan a castigat alegerile prezidentiale din Singapore, la o diferenta foarte mica de urmatorul competitor. Tan, in varsta de 71 de ani, a candidat din partea Actiunii Poporului, partidul de guvernamant care a condus Singapore de la declararea independentei. Oficialii au declarat ca Tony Tan a castigat cu o diferenta de doar 7.269 voturi, din cele peste doua milioane exprimate. Toti cei patru candidati la alegerile prezidentiale din Singapore poarta numele de familie Tan, scrie BBC.

Bagdad: 28 de persoane ucise intr-un atentat la o moschee. Cel putin 28 de persoane au fost ucise si 37 ranite duminca seara, intr-un atentat sinucigas ce a avut loc la o moschee sunita din vestul Bagdadului, a anuntat un oficial al Ministerului de Interne. "Un atentator sinucigas a intrat in moscheea Umm al-Qura din districtul Ghazaliyah si s-a aruncat in aer, ucigand 28 de persoane si ranind alte 37", a declarat oficialul, sub protectia anonimatului. Seful moscheei si purtatorul de cuvant al fortelor de securitate din Bagdad au declarat ca "sigur al-Qaida a fost in spatele acestui atac". Atacul a venit la scurt timp inainte de sfarsitul Ramadanului, anunta AFP.

Republica Altai va da in judecata Rusia pentru prabusirea navetei Progress. Un grup etnic din Republica Altai, Tubalar, va intenta un proces functionarilor vinovati de prabusirea navetei spatiale Progress M12-M, a anuntat liderul duminica liderul minoritatilor din Altai, Maria Sakova. Naveta ruseasca Progress, care transporta alimente si alte produse catre Statia Spatiala Internationala, s-a prabusit pe 24 august in Republica Altai din sudul Siberiei, dupa ce nu a reusit separarea de catre racheta care o transporta, Soyuz-U. Grupul Tubalar considera ca radiatiile din regiune au crescut considerabil dupa prabusirea navetei spatiale. "Vom organiza o intrunire extinsa a Consiliului Coordonator al Poporului, in cadrul careia vom decide impotriva cui vom intenta procesul, agentia Romcosmos sau guvernul rus", a completat Maria Sakova, informeaza Ria Novosti.

Libia: Rebelii sunt aproape de Sirte, ultimul bastion al lui Gaddafi. Rebelii libieni au facut duminica un pas major spre orasul Sirte, ultimul mare bastion al lui Muammar Gaddafi, dar au intampinat un atac violent al fortelor loiale regimului, intru-un oras din vestul tarii. Oras controlat de Gaddafi, care s-a nascut in aceasta regiune si posibil s-a regugiat tot aici, Sirte este acum inconjurat de fortele rebele venite de la Benghazi si Misrata. Negocierile sunt in curs de desfasurare cu liderii tribali de la Sirte pentru predarea orasului. Un purtator de cuvant al rebelilor a anuntat ca daca nu se va ajunge la un acord rapid, situatia va trebui rezolvata prin focuri de arma. In vest, rebelii au cazut in capcana fortelor pro-Gaddafi, in orasul Ragdaline, la aproximativ 100 kilometri de granita cu Tunisia. Toata dupa-amiaza, rebelii au fost atacati cu mortiere, rachete si mitraliere, raspunzand cu focuri de arma. Colonelul Ahmed Omar Bani, purtator de cuvant al rebeliunii, a anuntat ca au fost eliberati peste 10.000 de detinuti din inchisorile regimului, dar aproape 50.000 de persoane raman inca disparute. Acesta si-a exprimat ingrijorarea pentru soarta lor, dupa descoperirea gropilor comune din jurul centrelor de detentie. "Speram ca Gaddafi este in continuare in Libia, astfel incat sa putem scapa lumea de aceasta "insecta", a mai declarat colonelul Bani, in timp ce rebelii au promis o recompensa de 1.7 milioane de dolari pentru prinderea lui Muammar Gaddafi viu sau mort, scrie AFP.