Mafia retrocedarilor: Remus Baciu, prins in flagrant la impartirea spagii. Remus Baciu, care are si rang de subsecretar de stat, este acuzat de procurorii anticoruptie de trafic de influenta, dupa ce in perioada iunie - august 2011, ar fi pretins prin intermediul Cameliei Andrusenco 15% din valoarea despagubirilor acordate de ANRP pentru persoanele deposedate abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Spaga era solicitata pentru a face demersurile pentru urgentarea solutionarii dosarelor si remiterea banilor cuveniti, prin convertirea sumelor in actiuni la Fondul Proprietatea, anunta Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum si-a taiat Monarhia craca de sub tron. Ultimul sprijin important in favoarea monarhiei din mediul politic romanesc s-a pierdut cand se implineau 50 de ani de la abdicare, in anul 2007, de Craciun. La 94 de ani, Ion Diaconescu are o privire lucida, complice, amabila si destul de circumspecta. Ne primeste inconjurat de nepoti, in capul unei mese bogate, ca la nunta. Exista atata istorie si atata sacrificiu in viata lui, incat trebuie sa treci peste unele controverse. Trebuie, de fapt, sa te inclini in fata unui om care a jucat un rol in istoria tarii tale. Si care, in prezent, sufla greu, raspunde la un telefon fix si primeste felicitari de ziua lui, incercand cu toata puterea si sprijinindu-se pe cateva intrebari bine ticluite sa lamureasca un moment cetos din istoria Monarhiei. Integral in EVZ.

Romania, tara tuturor sfintilor. Preotii care se inchina la Becali, Bush si Gorbaciov. Omul sfinteste locul, spune o vorba din batrani. Ceea ce nu exclude si reversul: anume ca locul "sfinteste" omul. Iar cel mai bun loc de "sfintire" a mireanului, pe nepusa masa, este peretele bisericii. Biserica, o institutie mereu mai ingaduitoare si mai laxa cu propriile-i canoane si traditii. Politicieni si oameni de afaceri apar, fara prejudecati, ca rasplata pentru banii miluitori, pe peretii lacaselor de cult, drept personaje ale picturilor votive. Daca pe unii canoanele ii accepta, pe altii doar potenta financiara ii ajuta sa "urce" intre sfinti, scrie Gandul.

Scheletele penale din viata "mirelui anului" Cristi Borcea. Cunoscut mai degraba pentru activitatea sa legata de clubul de fotbal Dinamo sau pentru averea sa considerabila, Cristi Borcea a fost de-a lungul anilor implicat in dosare penale si afaceri scandaloase cu retrocedari de terenuri si returnari ilegale de TVA. Petrecere de un milion de euro. Un Bentley de 200.000 de euro, cadou de la nasul Gigi Becali, un Porsche de 160.000 de euro, dar de la mire catre mireasa, informeaza Romania Libera.

Nicolae Mavrodin, "ortacul" de litoral al lui Miron Cozma, imbogatit din UTC si din Revolutie. O cladire din centrul Capitalei si o suma de aproape 100.000 de euro, bani apartinand Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist ( CC al UTC) au intrat in 2007 in patrimoniul unei fundatii din Constanta conduse de Nicolae Mavrodin (37 de ani), un revolutionar, in prezent membru al PSD. Transferul a fost posibil dupa ce Mavrodin a fost sustinut de mai multe initiative legislative apartinand unor actuali colegi de partid, relateaza Adevarul.

Incursiune in purgatoriul fumatorului roman. In urma cu mai bine de jumatate de secol, in Statele Unite ale Americii medicii faceau reclama la tigari. "Noua din zece medici recomanda tigarile X" sunau, ca pe prospectele medicale de azi, mesajele doctorilor. Nici vorba de cancer, impotenta, probleme cardiace, ten distrus sau alte nenorociri aduse atentiei de medicina moderna chiar si in Romania lui 2011, unde locurile pentru nefumatori sunt inca "borcane" prin baruri pentru "ciudatii" care nu imbina tigara cu berea. Azi, pe holurile Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti medicii te anunta clar ca poti muri cu fiecare fum de tigara. Dai de afise mari, cu multe semne de exclamare, postere cu talc, unde scrumul unei tigari uriase, desenate abil, sunt redate de artist prin sute de trupuri umane, micute, stinse intr-o scrumiera. Integral in EVZ.

Intoarcerea cailor maidanezi. Cei 22 de cai readusi duminica trecuta in Padurea Letea nasc o controversa: daca locul lor este sau nu in Delta Dunarii, dat fiind faptul ca nu sunt salbatici, ci abandonati. Specialisti in biodiversitate atrag atentia ca aceste animale distrug Rezervatia Naturala Delta Dunarii. Intoarcerea celor 22 de cai asa-zisi "salbatici" in Padurea Letea, dupa ce au fost tratati de anemie infectioasa la o ferma din Braila, s-a transformat intr-un exercitiu de imagine pentru Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Durabile, si asociatia Vier Pfoten, informeaza Adevarul.

O intrebare-tabu pentru SUA: are Arabia Saudita vreo vina pentru atentatele din septembrie 2001? In orice caz, unii oficiali americani care intrau in contact cu cei sauditi inainte de 9/11 constatau ca este inutil sa le ceara acestora sa lupte impotriva terorismului. Fostul director al CIA George Tenet ajunsese in audienta la printul Naif, in timpul celui de-al doilea mandat al lui Bill Clinton. Incalcand regulile diplomatice, Tenet l-a intrebat direct pe print, intrerupandu-i acestuia un intreg monolog despre istoria prieteniei dintre SUA si Arabia Saudita: "Alteta Voastra Regala, cum credeti ca ar arata Arabia Saudita in ochii lumii daca as spune ziarului Washington Post ca ati ascuns informatii care ar fi putut sa ne ajute sa prindem teroristi?". Reactia printului ar fi fost afisarea unei expresii socate. Integral in Romania Libera.

Ceausescu, la vanatoare de legionari. In activitatea sa in fruntea UTC, Nicolae Ceausescu i-a "infierat" intruna pe legionari. Printre victimele sale s-a numarat tanarul calugar Valeriu Anania, "triat" si trimis in lagar la Targu-Jiu. Imediat dupa 23 august 1944, comunistii au primit sarcina de Partid sa-i "demaste" pe membrii Miscarii legionare. Tanarul Nicolae Ceausescu a fost un adept exemplar al ideologiei marxist-leniniste, pe care a aplicat-o ad-literam, relateaza Adevarul.