Doctorii Mengele ai Americii si cobaii lor din Guatemala. Aproape 6.000 de detinuti, prostituate, soldati si copii au fost contaminati cu gonoreea si sifilis in laboratoarele americane din Guatemala dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Cercetatorii testau modalitatile de combatere a bolilor cu transmitere sexuala si tratamentul cu penicilina, o descoperire recenta a medicinei la acea vreme. Detalii uluitoare ies la iveala despre testele medicale efectuate de cercetatori americani in Guatemala, intre 1946 si 1948, in urma unui raport prezidential intocmit pe aceasta tema. Experimentele dezvaluite sunt de-a dreptul socante, iar membrii comisiei de ancheta au ramas inmarmuriti de practicile uzitate. Integral in Romania Libera.

Suspans maxim la Bac: un crah de 50 milioane de euro pandeste universitatile. Rectorii din toata tara stau cu lunetele fixate pe actuala sesiune de Bacalaureat. La actualul numar de absolventi cu diploma de Bac, se anunta o criza fara precedent pentru invatamantul superior. Rezultatele dupa prima sesiune pot trimite in faliment mai multe universitati din tara. Cele private stau pe marginea prapastiei. Rectorii inca nu si-au revenit din buimaceala: intai a fost criza economica. "1.000 de studenti au cerut reesalonare la plata taxelor", a spus un rector de la privat, scrie EVZ.
Cum a intrat Ceausescu in primul CC al PCR. La 16 octombrie 1945, in sala de festivitati a Liceului "Mihai Viteazul" din Bucuresti, se deschideau lucrarile Conferintei Partidului Comunist. Nicolae Ceausescu era in fata unui test important - erau dispusi tovarasii cu experienta sa-l promoveze in Comitetul Central? Era sigur pe el - reorganizase Uniunea Tineretului Comunist in 1944 si, timp de cateva luni, in 1945, pusese la punct organizatia din Sectorul I Galben al Capitalei. Integral in Adevarul.
Printul Paul povesteste despre prima noapte de dragoste cu Printesa Lia. Printul Paul, care va deveni oficial mostenitorul a 66 la suta din averea lui Carol al II-lea, promite ca va ceda romanilor partea sa din castelul Peles. El povesteste cum este primit Micul Print la Nasii Basescu, unde se joaca, cu un iepuras alb si cu papagalul Rocco. Cum a cunoscut-o pe AR Printesa Lia a Romaniei si dupa cat timp a avut prima noapte de dragoste. Cum a copilarit si cum a venit prima oara in Romania. In ziua de 12 august 2006, la Cozia, peste 3.000 de persoane, doi episcopi, generali, politicieni, cadre militare precum si localnici au participat la inmormantarea celui care ar fi putut fi rege al Romaniei, dar caruia vremurile si destinul i-au fost potrivnice, relateaza EVZ.
"Descoperire senzationala": Arheologii au gasit ruinele unui amfiteatru asemanator Colosseumului. Arheologii de la Parcul Arheologic Carnuntum sustin ca au descoperit in estul Vienei ruinele unui amfiteatru imens, folosit pentru antrenarea gladiatorilor. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul masuratorilor radar la sol si are o structura similara Colosseumului sau amfiteatrului "Ludus Magnus" din Roma, scrie The Guardian. Expertii nu au facut publice detalii privind data la care structura a fost localizata si excavata, dar au catalogat descoperirea ca fiind "una senzationala" Ludus Magnus este cea mai mare arena descoperita la Roma, destinata luptei intre gladiatori, iar Colosseumul este cunoscut drept cel mai mare amfiteatru construit vreodata in Imperiul Roman, anunta Gandul.
Lotul Trosca - batjocura continua. Familiile eroilor-martiri ai Revolutiei din 1989 cer despagubiri dupa retragerea titlurilor de catre seful statului si arata ca acestia au fost chemati la MApN ca specialisti antitero si au fost torturati pe motiv ca sunt chiar teroristi. Gabriela Coman, sotia fostului comandant al Securitatii din Odorheiu Secuiesc, Dumitru Coman, ucis in bataie in decembrie 1989, cere Presedintiei daune de 100.000 de euro. Chemati, la 22 decembrie 1989, la ordinul ministrului Apararii, generalul Nicolae Militaru, sa apere sediul institutiei de teroristi, echipaje USLA au devenit victime ale unor diversiuni sangeroase, informeaza Adevarul.
Cum pierde Romania bani in fata Bulgariei. Litoralul Marii Negre, sezonul estival 2011. Statiunile bulgaresti sunt vizitate de doua milioane de turisti straini. Acestia se cazeaza in hoteluri de cinci stele, care ofera servicii in regim all-inclusive, cu piscine exterioare si interioare, sali de fitness si centre spa. Cativa zeci de kilometri mai la nord, Romania intampina numai un milion de turisti straini pe an. Hotelurile de pe litoralul autohton, construite inca din perioada comunismului, primesc doar 30.000 de turisti straini, care sunt nevoiti sa-si petreaca vacantele cu masti pe fata din cauza mirosului degajat de muntii de alge putrezite de pe plaja, relateaza Adevarul.
Romania, in topul tarilor scumpe pentru minerit. Dezbaterile recente din ultimele zile au adus in prim-plan cuantumul beneficiilor statului roman in urma proiectului minier de la Rosia Montana, majoritatea politicienilor invocand necesitatea unei revizuiri a modelului de business aplicat. Romania are insa deja una dintre cele mai inalte rate de taxare a industriei miniere pe plan mondial, alaturi de China, Indonezia, Polonia sau Coasta de Fildes. Aceasta concluzie a aparut intr-un studiu al profesorului american James Otto, cu o experienta de zeci de ani ca expert al ONU si al Bancii Mondiale in domeniul minier, informeaza EVZ.
5 motive pentru care nu sunt bani la Sanatate. Fiecare ministru care a condus Sanatatea in ultimii 20 de ani a promis la investire ca va lupta pentru reducerea pierderilor imense din sistemul medical. Au fost 19 ministri, dar sistemul a ramas la fel de corupt si ineficient. RL a identificat cinci mari metode de sifonare a banilor din Sanatate. Romania aloca pentru sanatate 3% din PIB, adica 5 miliarde euro pe an, in conditiile in care media din tarile vest-europene este de 7,4%. Banii sunt putini daca facem comparatie cu sumele alocate de alte state, dar chiar si in aceste conditii risipa din sistemul romanesc este enorma, scrie Romania Libera.
Lista candidatilor USL pentru alegerile locale: cu ce primari si sefi de CJ vine opozitia in judetul tau. "Ne dati Consiliul Judetean Buzau si va dam Primaria municipiului Ploiesti. Daca luati Buzaul trebuie sa ne dati alt Consiliu Judetean la schimb. Luati Consiliul Judetean de la Ilfov, dar acceptati sa aveti candidati pentru Consiliul Judetean in Harghita si Covasna. Dar la Iasi ce facem?" In acest mod decurg in ultimele zile discutiile din cadrul USL privind stabilirea candidatilor Opozitiei pentru alegerile locale si parlamentare din 2012. Liderii PSD, PNL si PC trebuie sa decida pana joi lista celor care vor intra in competitia electorala impotriva celor de la PDL. Potrivit Protocolului USL, PSD are dreptul sa propuna 21 de candidati pentru presedintia Consiliului Judetean si 20 de candidati pentru municipiile resedinta de judet. Alianta de Centru Dreapta (PNL - PC) va propune 20 de candidati pentru CJ si 20 pentru resedintele de judet. Integral in Gandul.
Deciziile din ultimii patru ani au ciuruit bugetul de pensii. Studiul, realizat de mai multi economisti si statisticieni, in cadrul unui proiect pe bani europeni derulat de BNS, face o comparatie intre bugetul de pensii din 2007 (cand era in echilibru) si fondul pe anul in curs, cand se estimeaza un deficit record de 14,9 miliarde de lei. Acest gol reprezinta 2,75% din PIB-ul prognozat pe 2011. Pentru prima oara, un grup de specialisti a calculat impactul pe care l-au avut asupra fondului de pensii masurile luate in ultimii ani de catre guvernele care s-au perindat la Putere, scrie Adevarul.