Nicu Ceausescu: "Eu nu am dat ordin sa se traga in populatie". "As spune ca trebuie facut totul pentru aflarea adevarului. Vreau sa cred ca acest lucru mai este valabil si astazi, desi multe demonstreaza contrariul - nu vreau sa intru in amanunte, caci sunt bine cunoscute". "Vor da drumul la o serie de oameni care vor spune ca au executat ordinele date de taica-meu, in felul acesta armata iese din cauza, iar la Sibiu se va sustine ca s-au executat ordinele pe care le-am dat eu, asa ca ma vor condamna fara sa tina seama de nimic". "Ce a determinat ca anumite acte de violenta (in esenta, petrecute in si dupa 22 decembrie 1989) sa fie considerate ca revolutionare, iar autorii sau instigatorii lor sa fie considerati eroi si sa fie inaintati in grad si, in acelasi timp, aceleasi fapte sa constituie infractiune pentru care trebuie gasit un vinovat? Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Lista proiectelor de infrastructura in care Guvernul vrea sa bage 4,7 miliarde de euro in acest an. Ce drumuri promite Boc ca va termina pana in decembrie. Ministerul Transporturilor a publicat pe site-ul propriu proiectele de investitii care au termen de finalizare acest an, precum si pe cele cu termen de finalizare dupa 31 decembrie 2011. De asemenea, ministerul a afisat si proiectele de infrastructura care au fost demarate dupa 31 august 2011. Astfel, in acest an ar urma sa fie finalizate proiecte cu o valoare totala de 20,26 miliarde lei (4,7 miliarde euro), alocatiile prevazute strict pentru 2011 totalizand 3,11 miliarde lei (0,7 miliarde euro). In total sunt 88 de proiecte in domeniul rutier, feroviar, aviatie civila, naval, precum si in reteaua de sanatate a Ministerului Transporturilor. La fiecare proiect este prezentata si portiunea ce urmeaza a fi finalizata pana in decembrie acest an. Sursele de finantare provin de la bugetul de stat, din fonduri nerambursabile si fonduri rambursabile, anunta Gandul.

Cele mai vechi desene din lume, intr-o pestera din Bihor. Desenele din pestera au fost descoperite in septembrie 2009, de catre speologul Tudor Rus, membru al clubului speologic Speodava Stei. Specialistii francezi Jean Clottes si Bernard Gely au venit sa expertizeze descoperirile, iar probele trimise la doua laboratoare au aratat ca desenele sunt din urma cu 32.000-35.000 de ani. "Coliboaia este o pestera foarte dificila ca acces, dar cu multe picturi care, din pacate, au fost distruse de-a lungul vremii de ape. Am descoperit o pictura, un bizon in arta preistorica, in care conturul natural l-a ajutat pe artist, lucru care ne demonstreaza ca este o pestera foarte veche. Coarnele sunt in perspectiva frontala, iar corpul, in proliza, acest caracter fiind unul arhaic, foarte vechi", a precizat dr Jean Clottes, informeaza Adevarul.

Ambasadorul Germaniei: Ministrul nostru de externe spera sa vada cu ochii lui Statele Unite ale Europei. Ambasadorul Germaniei la Bucuresti sustine limitarea la 3% a deficitului bugetar prin Constitutie, continuarea masurilor de austeritate si evitarea cheltuielilor cu caracter electoral. Reprezentantul Berlinului apreciaza ca Romania nu ar trebui sa se grabeasca sa adere la euro inainte de a-si fi pus casa in ordine si apreciaza ca Bucurestiul mai are multe de facut in combaterea coruptiei. Cu toate acestea, spera la o decizie favorabila aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Integral in Romania Libera.

Dosarul Tantas: cea mai grosolana musamalizare a unei crime pe sosea din Romania. Darius Tantas a baut toata noaptea prin Satu Mare, s-a mutat dintr-un club in altul, a dansat pe mese. La 5 dimineata s-a urcat in Mercedesul sau si a gonit pe drumul national, in drum spre casa. Avea peste 1 la mie alcoolemie in sange si o viteza cuprinsa intre 160 si 200 km/h, conform anchetei ulterioare. A spulberat o masina din fata, care circula cu 62 km/h. Soferul a murit pe loc, medicii au stabilit ca i-a explodat inima din cauza compresiei exercitate de forta uriasa a impactului. Darius Tantas este o beizadea. Tatal sau este un multimilionar in euro care castiga pe banda rulanta lucrari la Agentia Nationala a Apelor Romane. Celalalt fiu al lui Tantas a calcat un politist vara aceasta, cand se intorcea de la mare, in masina cu manechina Natalia Mateut. Dosarul "Darius Tantas" este unul dintre cele mai flagrante cazuri de musamalizare a accidentelor mortale de pe sosele. Tanarul era baut, avea carnetul suspendat si a fost dat in urmarire generala. Dar a primit doar o pedeapsa cu suspendare. E genul de caz care te face sa arunci cu basca de pamant, anunta EVZ.

Fostul sef al Hidroelectrica: "Un Steve Jobs gasim si in Romania". Fostul sef al Hidroelectrica Mihai David a declarat joi, referindu-se la managementul privat in companiile de stat, ca un Steve Jobs se poate gasi si in Romania, iar mai multi consultanti si directori afirma ca procesul va reusi daca scade influenta politica si sunt stabilite obiective clare. "Un Steve Jobs (fostul director general al Apple si cofondator al companiei - n.r.) gasim si in Romania. Problema este cine il mandateaza pe noul manager, ce ii cere, pentru ca exista situatia in care omul care reprezinta statul intr-o companie nu stie ce sa ii cerara directorului general in contractul de mandat. Cand alegi un manager trebuie sa stii ce sa ii ceri. Directorul general al unei companii ar trebui sa aiba parte din profitul companiei atunci cand isi depaseste obiectivele", a declarat David, membru in Consiliul de Administratie al producatorului de energie electrica Hidroelectrica, prezent la o dezbatere ZF Expert cu tema "Management privat la companiile de stat. Functioneaza, nu functioneaza?", informeaza EVZ.

Dosarul de cadre al lui Ceausescu. Inca din 1945, tanarul Nicolae Ceausescu era cotat de cadristii partidului ca "element de mare perspectiva". Dupa 23 august 1944, activistii Comitetului Central al PCR au inceput sa intocmeasca dosare de cadre. Se completau chestionarele si se redactau autobiografiile si caracterizarile. Nicolae Ceausescu a intrat repede in elita Partidului Comunist. Dupa 23 august 1944, tovarasii i-au incredintat sefia UTC, cooptandu-l totodata in Comitetul Central, in virtutea functiei. Era Ceausescu un "element sigur"? Cum verifica si cum isi clasifica partidul "cadrele de nadejde"? Una dintre metodele de verificare consta in analiza dosarelor de cadre. Fusesera instituite de Iosif Vissarionovici Stalin in Uniunea Sovietica, iar partidele comuniste europene au preluat exemplul Moscovei, scrie Adevarul.

Avionul unei echipe de baseball a adus teroristi la Bucuresti? Detalii despre unul dintre cele mai ascunse programe ale serviciilor secrete americane au fost dezvaluite de avocatii unei companii de transport aviatic; acestea arata cum razboiul impotriva terorismului s-a transformat intr-o oportunitate de afaceri pentru companiile americane. Procesul care a avut loc la un tribunal din Columbia County, un orasel aflat la nord de New York, ar fi trecut poate neobservat; partile implicate erau o companie de transport aerian, Richmor Aviation Inc., si un broker de avioane, Sportsflight. Nu este vorba despre doua companii mari: Richmor este un operator de curse charter, folosind pentru acestea cateva aeroporturi mici din statele New York, Connecticut si districtul Columbia; Sportsflight se ocupa de rezervarile si organizarea zborurilor. Cele doua firme s-au judecat pentru suma de 874.000 dolari, bani pe care Richmor pretinde ca i-ar mai avea de primit de la Sportsflight. Pana aici, cazul nu este din cale afara de interesant: un proces dintr-un oras de provincie, intre doua companii care au, fiecare, cate o mana de angajati; nu ar fi existat nici un motiv pentru presa sa ii acorde fie si cea mai mica atentie - daca nu ar fi intervenit ONGul britanic Reprieve, care are ca obiect de activitate, conform propriului site, reprezentarea in justitie si "apararea drepturilor umane ale detinutilor - de la cei care asteapta pedeapsa cu moartea la cei din Guantanamo Bay", anunta Romania Libera.