Ce riscăm dacă mâncăm des produse de fast-food. Introduse zilnic in dieta, alimentele de tip fast-food cresc riscul de diabet zaharat, de hipertensiune arteriala si de obezitate. Potrivit statisticilor, 25 la suta dintre romani sunt obezi, iar 50 la suta au probleme cu kilogramele in plus. Produsele de tip fast-food sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, iar consumate pe termen lung slabesc organismul si ne fac mai vulnerabili in fata bolilor, atentioneaza nutritionistii. Cele mai consumate alimente de tip fast-food sunt shaorma, hamburgerii, cartofii prajiti, kebabul, pizza si aripioarele de pui picante. In plus, in cele mai multe situatii, servirea unor astfel de mancaruri este insotita de o bautura racoritoare carbogazoasa, de tip cola, care are un continut bogat in zahar, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Ce stiu tinerii despre sex. Concluzia unui studiu realizat in 26 de tari. Tot mai multi tineri sunt adeptii sexului neprotejat si stiu putine lucruri despre metodele de contraceptie. Aceasta este concluzia unui studiu recent, realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei. Potrivit cercetarii realizate in 26 de tari, pe un esantion de 6.000 de persoane, in Franta, numarul tinerilor care fac sex neprotejat cu un partener nou a crescut cu 111%, in Statele Unite ale Americii, cu 39%, iar in Marea Britanie, cu 19%, in ultimii trei ani. Voluntarii inclusi in sondaj au trebuit sa raspunda la intrebari referitoare la sex si la cunostintele despre contraceptie. In Europa, doar jumatate din cei chestionati au spus ca scoala le ofera ore de educatie sexuala, in vreme ce trei sferturi dintre tinerii din America Latina, Asia si SUA au spus ca primesc astfel de informatii in timpul programului scolar, anunta Gandul.

Fumatul si pastila contraceptiva, o combinatie mortala. Desi este foarte bine cunoscut faptul ca pastilele anticonceptionale si fumatul sunt doua lucruri incompatibile in cazul femeielor trecute de varsta de 35 de ani, sunt multe cele care nu tin cont de asta. Specialistii avertizeaza ca aceasta combinatie poate fi mortala. Numarul de infarcturi la femeile sub 50 de ani a crescut de la 3,7% in 1995 la 11,6% in 2011, iar cresterea este cauzata in principal de emestecul de tigari si pastile contraceptive. "Sunt cunoscute contraindicatiile la femeile de peste 35 de ani, cum ar fi fumatul, si de aceea nu prescriem pastile estroprogestative in acest caz", spune dr Adeline Quach. Cele care nu pot renunta la fumat pot opta pentru alte metode contraceptive:"Inelul vaginal sau plasturele contraceptiv nu sunt recomandate pentru ca si ele raspandesc estrogeni", spune doctorita care recomanda mijloacele de contraceptie progestative prezervativele, informeaza Libertatea.

Dieta cu alimente energizante. Ritmurile solicitante ale vietii moderne ne coplesesc, iar responsabilitatile si urgentele de fiecare zi trebuie duse la bun sfarsit. De aceea cautam remedii care sa ne redea vigoarea. Pe moment, "leacurile" gasite par eficiente: ne sporesc randamentul si puterea de concentrare. Profitam de aceste beneficii, muncim in plus, ignorand "orarul" organelor interne. La scurt timp, intervine inevitabilul : sistemu1imunitar se prabuseste, iar efectele neasteptate actioneaza pe termen lung. Preocupata de aliatii sanatosi care ne redau energia pierduta si pofta de viata, dr. Gillian McKeith, un apreciat medic nutritionist de renume international, directorul unei clinici de nutritie din Londra care-i poarta numele, a alcatuit un top al alimentelor care produc energie, alimente care trebuie incluse in meniul nostru. Mai mult, planul nutritional alcatuit de nutritionista mentine corpul suplu toata viata, scrie Click.

Scapa de durerile de cap cu ajutorul plantelor! Ceaiurile, compresele si uleiurile aromatice te ajuta sa inlaturi durerile de cap provocate de oboseala, de stres sau de surmenaj. Durerile de cap au cauze diverse. Pentru unele persoane, ele fac parte din programul zilnic si apar pe fondul oboselii accentuate sau al pozitiei incorecte la birou. Altii mostenesc migrene puternice, care trec doar cu medicamente recomandate de medic. Indiferent de cauza insa, remediile din plante pot alina aceasta suferinta sacaitoare. Pentru cei care se trezesc cu dureri de cap, un ceai de menta baut pe stomacul gol schimba situatia in bine. Se prepara sub forma de infuzie, dintr-o lingurita de planta uscata si dintr-o cana de apa clocotita, sau ca decoct, din aceleasi cantitati, lasate la fiert timp de cinci minute, anunta Adevarul.

Barbatii care au copii sunt mai putin expusi la bolile de inima. Se trezesc mai devreme, au mai multe responsabilitati si mai multe griji, dar, cu toate acestea, barbatii care au copii au sanse mai mici de a dezvolta boli cardiovasculare. Aceasta este concluzia unui studiu derulat pe o perioada de zece ani, timp in care au fost monitorizati 135.000 de barbati. Oamenii de stiinta americani sustin ca infertilitatea barbatilor este in stransa legatura cu bolile de inima. "Rezultatele cercetarii reprezinta o dovada concludenta care arata ca barbatii care nu pot deveni parinti prezinta un risc crescut de a se confrunta cu afectiuni cardiace de la varste fragede", a declarat coordonatorul studiului, Dr. Michael Eisenberg de la Stanford University, din California. Expertul mentioneaza ca barbatii care intampina probleme in a deveni tati prezinta si un risc crescut de a se imbolnavi de cancer. In urma rezultatelor obtinute, cercetatorii doresc ca in viitor sa studieze ce alte boli se ascund in spatele infertilitatii masculine, informeaza Gandul.