​S-a inventat pastila care te impiedica sa te imbeti oricat de mult alcool ai bea. Oamenii de stiinta americani si australieni au inventat o pastila care te impiedica sa te imbeti, indiferent de cantitatea de alcool pe care o bei. Aceasta ar putea veni insa si in ajutorul persoanelor care se imbata foarte usor. Din primele cercetari, medicamentul actioneaza limitand efectele negative pe care alcoolul le are asupra creierului. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au testat tratamentul pe soareci de laborator. Cobaii au primit, pe langa pastila impotriva betiei, destul de mult alcool incat sa nu se mai poata tine pe picioare si nici sa nu se mai poata deplasa. Rezultatele au aratat ca medicamentul administrat si-a facut efectul, astfel ca subiectii au fost in stare sa treaca cu brio un test in timpul caruia li s-au testat reflexele si echilibrul. Specialistii s-au concentrat pe modul in care alcoolul afecteaza celulele gliale, care se gasesc in 90 la suta din creier. Aceste celule au un rol crucial in sistemul imunitar, ajutand la combaterea infectiilor, precum meningita, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Nu face abuz de ceai, poti avea de suferit! Baute in cantitati mari, anumite infuzii din plante pot da insomnii, nervozitate sau tulburari digestive. Terapeutii nu recomanda sa se consume ceai din aceeasi planta sau din acelasi amestec de plante pe perioade mai mari de sase saptamani consecutiv, deoarece pot aparea reactii adverse. Aproape ca nu exista afectiune ale carei simptome sa nu poata fi atenuate, intr-o masura mai mare sau mai mica, cu ajutorul unei cure cu ceaiuri din plante. De altfel, remediile din plante sunt recunoscute pentru actiunea mai blanda asupra organismului decat cea a medicamentelor clasice si pentru riscul scazut de aparitie a unor efecte secundare. Desigur, asta doar in conditiile unei administrari corecte, in dozajul si pe durata indicate in functie afectiune si de planta folosita. In caz contrar, nu este exclus sa apara probleme de sanatate, unele dintre ele de-a dreptul delicate, anunta Adevarul.

Fumatul in combinatie cu pilulele contraceptive cresc riscul de infarct. Dupa varsta de 35 de ani, fumatoarele ar trebui sa se gandeasca la o alta metoda contraceptiva in afara pilulelor. Fumatul in combinatie cu pastilele contraceptive cresc riscul de boli cardiovasculare. Numarul femeilor sub 50 de ani, care sufera infarct, a crescut de la 3,7% in 1995 la 11,6% in 2011. Cresterea a fost adusa in discutie in cadrul Congresului Societatii europene de cardiologie de saptamana trecuta. In principal, acest efect se datoreaza amestecului de tigari si pastile contraceptive, arata cardiologii. Dupa varsta de 30 de ani, femeile prezinta un risc crescut de accident vascular cerebral. "Sunt cunoscute contraindicatiile la femeile de peste 35 de ani, cum ar fi fumatul, si de aceea nu prescriem pastile estroprogestative in acest caz", sustine medicul Adeline Quach de la asociatia de planning familial Profa, informeaza EVZ.

Cafeaua te scapa de depresie. Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard sustin ca femeile care beau cafea prezinta un risc de cinci ori mai mic de a se confrunta cu stari de depresie. Ei se bazeaza pe o cercetare, realizata pe un esantion de 51.000 de femei, monitorizate pe o perioada de zece ani, in urma careia s-a demonstrat ca voluntarele care au baut zilnic cel putin patru cesti de cafea au prezentat un risc cu 20% mai scazut de a suferi de depresie, informeaza Daily Mail. In cazul femeilor care beau doua sau trei cesti de cafea pe zi, predispozitia spre starile de anxietate a fost redusa cu 15%. Rezultatele studiului sunt valabile si pentru barbati. Potrivit concluziilor cercetarii, publicate in Journal of American Medicine Association, substanta activa din cafea, respectiv cofeina, actioneaza asupra organismului precum medicamentele antidepresive, care au rolul de a suprima hormonii stresului, precum serotonina. Oamenii de stiinta mentioneaza ca aceasta bautura ofera organismului o stare de bine si energie, scrie Gandul.

Ce carente ascund poftele alimentare. Nevoia imperioasa de a manca dulce sau sarat poate anunta un dezechilibru in organism. Specialistii pun adesea pofta exagerata de mancare pe seama unor obiceiuri alimentare nesanatoase. Un exemplu in acest sens este consumul frecvent de alimente rafinate, bogate in zaharuri, care determina oscilatii ale nivelului glicemiei si, implicit, aparitia senzatiei accentuate de foame. "Poftele pentru ceva dulce sau sarat apar atunci cand consumam alimente industriale rafinate, cu incarcatura glicemica ridicata si cu densitate nutritionala scazuta, in cadrul unor diete care nu ne furnizeaza nutrientii necesari sanatatii organismului", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, anunta Adevarul.