Capsunile protejeaza stomacul de efectele negative ale consumului de alcool. Capsunile protejeaza peretii stomacului de efectele negative ale consumului de alcool, spun cercetatorii europeni, care spera ca vor descoperi noi tratamente impotriva ulcerelor stomacale pe baza delicioaselor fructe. Cercetatorii au remarcat ca soarecii de laborator carora le-a fost administrat timp de zece zile un extract de capsuni (echivalentul a 40 mg/ kilogram corp) au fost mai putin afectati de alcool decat ceilalti. Sara Tulipani, de la Universitatea din Barcelona, a declarat: "Efectele pozitive ale capsunilor nu sunt legate numai de capacitatile lor antioxidante, ci si de faptul ca ele activeaza sistemele de aparare ale antioxidantilor si enzimelor din corp". Cercetatorii spun ca o dieta bogata in capsuni previne maladiile gastrice asociate cu generarea radicalilor liberi si incetinesc procesul de formare a ulcerelor stomacale, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Greseli frecvente in tratarea gripei. Desi este una dintre bolile tot mai des intalnite in sezonul rece, foarte multe persoane inca trateaza gripa "dupa ureche". Multe persoane nu pot aprecia corect severitatea bolii si nici daca sufera sau nu de gripa. Gripa, fiind o infectie cauzata de virusul gripal, nu raspunde la antibiotice, ci la antivirale. "Antibioticele nu numai ca nu ajuta, ci virusurile pot capata chiar rezistenta la tratament", precizeaza medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica. Medicamentele indicate sunt antiviralele, dar necesitatea lor trebuie stabilita de catre medic. "In mod normal, formele medii ale bolii nu ar trebui tratate antiviral. In cazul lor se recomanda tratamente obisnuite pentru atenuarea simptomelor, izolare la domiciliu si un regim igieno-dietetic", afirma medicul Simin-Aysel Florescu. Din acest motiv, stabilirea diagnosticului trebuie facuta de medicul de familie, potrivit medicului infectionist Simin-Aysel Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes" din Bucuresti, anunta Adevarul.

Cele mai noi tulburari de alimentatie si pericolele din spatele lor. Cu siguranta ai auzit despre anorexie si bulimie. Ele sunt cele mai intalnite tulburari de alimentatie la nivel mondial, avand o incidenta crescuta in randul adolescentilor si femeilor. Insa anorexia si bulimia nu mai sunt de mult singurele tulburari de alimentatie ingrijoratoare. Afectiuni noi, ciudate, isi fac loc din ce in ce mai des in randul categoriilor cu risc, dar si printre persoanele cu un stil de viata dezorganizat, informeaza Libertatea.

Dieta mediteraneana creste fertilitatea si te fereste de boli. Femeile care urmeaza o dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume, peste si cereale integrale, nu vor intampina dificultati in a ramane insarcinate, sustin cercetatorii spanioli. Rezultatele studiului se adauga dovezilor conform carora dieta meditereneana poate reduce riscul obezitatii si a problemelor cardiace. Cercetatorii au analizat starea de sanatate a 500 de femei care aveau probleme de fertilitate si a 1.600 de femei care aveau cel putin un copil si care au raspuns la intrebari legate de stilul lor alimentar. Dintre participantele care urmau cu strictete o dieta mediteraneana aproximativ 17% au avut probleme de fertilitate, iar dintre cele care nu urmau doar aceasta dieta, 26% au intampinat dificultati in a ramane insarcinate, scrie Click.

Cat de sigure sunt rezultatele mamografiei? Un studiu independent realizat de specialistii danezi de la Centrul Cochrane, la solicitarea doctorului Mike Richards din cadrul Departamentului de Sanatate britanic, a stabilit ca mamografiile pot cauza mai multe daune decat beneficii. Oamenii de stiinta din Danemarca au ajuns la concluzia ca 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer in functie de mamografie prezinta, in cele mai multe cazuri, doar niste umflaturi beninge sau noduli care pot sa nu necesite niciun tratament. O data "depistata" cu cancer, femeia este supusa la tratamente precum radioterapie, chimioterapie sau chiar interventie chirurgicala care nu sunt deloc necesare. Danezii mai sustin ca mai bine de 50 de milioane de femei din Anglia, care se supun unei mamografii ar trebuie sa stie care sunt riscurile la care se expun, de multe ori mai mari decat beneficiile. Publicarea studiului a starnit controverse in Marea Britanie si a impartit lumea medicala in doua tabere, cei care sustin in continuare diagnostigarea prin intermediul mamografiilor si cei care ii neaga validitatea, anunta Gandul.

Remedii imbatabile pentru intarirea sistemului imunitar. Pentru a preveni infectiile respiratorii, se recomanda adoptarea unui stil de viata echilibrat, caracterizat de o alimentatie bazata indeosebi pe fructe si pe legume, evitarea stresului, sapte ore de somn si cat mai multa miscare. Odata cu debutul sezonului rece, numarul persoanelor cu viroze respiratorii a crescut simtitor. Atat raceala, cat si gripa sunt produse de diferite tulpini de virusuri care actioneaza pe fondul imunitatii slabite. In aceste conditii, intarirea imunitatii devine indispensabila atat pentru a grabi vindecarea, cat si pentru a preveni imbolnavirea. Studiile au aratat ca stresul reprezinta cea mai mare amenintare la buna functionare a sistemului imunitar. Atunci cand suntem stresati, imunitatea devine vulnerabila pe fondul nivelului ridicat de cortizol (denumit si hormon al stresului) din sange. Pentru a tine stresul sub control, este important ca, inainte de toate, sa identificam sursa care il genereaza si sa o eliminam, informeaza Adevarul.