Detartrajul reduce riscul de atac de cord. Persoanele care merg cu regularitate la medicul stomatolog pentru detartraj, procedura care previne aparitia cariilor, au un risc mai mic cu 24% de a face atac de cord decat cele care neglijeaza acest aspect, potrivit specialistilor de la Universitatea din Taipei, Taiwan. Rezultatele se bazeaza pe sapte ani de monitorizare a 10.000 de persoane care au recurs la astfel de proceduri stomatologice o data pe an. "Protectia impotriva bolilor de inima si a infarctului se explica prin faptul ca detartrajul reduce inflamatiile din corp, inflamatii generate adesea de bacteriile aflate in placa bacteriana", explica Emily (Zu-Yin) Chen, cardiolog si coordonator al studiului. De asemenea, a fost demonstrat si faptul ca persoanele care au mai putin de 21 de dinti au un risc cardiovascular mai mare decat restul. Mai exact, daca aceste persoane au si extractii dentare, dar au si un istoric de infectii la nivelul pulpei dintilor, au un risc cu 53% mai mare de a face atac de cord comaprativ cu cei fara probleme dentare, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Branzeturile reduc riscul de cancer. Continutul bogat de nutrienti al produselor lactate le recomanda ca sursa pentru acoperirea nevoilor zilnice de calciu ale organismului. Pentru a preveni osteoporoza e recomandat consumul de produse lactate acide (iaurt, sana, lapte batut) sau branzeturi (telemea, cas, cascaval). Persoanele care au un aport redus de calciu prin alimentatie sunt predispuse la hipertensiune arteriala. Studiile arata ca respectarea dozelor zilnice de calciu duce la scaderea presiunii arteriale atat la persoanele sanatoase, cat si la hipertensivi. Produsele lactate sunt sursa ideala pentru acest mineral si se recomanda includerea a trei portii in dieta zilnica. Cercetatorii au observat o incidenta mai mica a cancerului de colon la persoanele care au o alimentatie bogata in calciu. Explicatia: branzeturile contin minerale care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase din intestinul gros, anunta Libertatea.

Greutatea bebelusilor prezice obezitatea. Nou-nascutii care iau rapid in greutate in primele luni de viata ar putea deveni adulti obezi, arata un studiu recent, realizat la Universitatea Harvard. In cazul in care bebelusii se ingrasa mai mult decat este normal in perioada 1-6 luni de viata, riscul acestora de a deveni adulti cu probleme in mentinerea greutatii este mai mare decat in cazul bebelusilor care iau in greutate in mod firesc. Pediatrii verifica daca un copil se ingrasa mai mult decat trebuie in primul an de viata consultand grafice cu niste gradatii speciale, numite percentile. Daca un copil are o greutate cu doua percentile mai sus decat ar trebui, atunci riscul sau de obezitate ca adult este de 75%, sustin cercetatorii de la Harvard, informeaza Adevarul.

Tinctura de propolis ne fereste de viroze. In ultimele zile, anunturile meteo nu mai contenesc sa ne avertizeze ca iarna isi intra pe deplin in drepturi. Zilele de toamna tarzie aduc cu ele aer mai uscat si putine grade in termometre, insa cele mai periculoase sunt schimbarile drastice de temperatura. "Asa ca avem nevoie de o imunitate de fier", spun specialistii. Dr. Carmen Nonn, specialist cu competente in api-fitoterapie, ne recomanda cateva "retete" naturale. Uleiurile esentiale de menta, cimbru si coada soricelului sunt folosite pentru descongestionarea faringelui si a cailor respiratorii, produsele indicate pentru raceli si viroze. Acestea au si efect antialergic, antiinflamator, antibiotic si antiviral si se recomanda in tratamentul durerilor de gat, disfoniei, tusei si candidozei bucale, scrie Click.

Iata ce trebuie sa mancati in post! Cei care aleg sa tina post o fac in primul rand din considerente religioase. Putini se gandesc insa ca aceasta perioada de abtinere de la unele alimente este benefica pentru organismul lor. Asta petru ca postul este un bun prilej pentru detoxifiere si pentru refacerea tranzitului intestinal. Iar pentru ca aceasta detoxifiere sa aiba loc, consumati foarte multa apa, in jur de 1,5 litri pe zi. Cu siguranta, ve veti simti mult mai plini de energgie daca veti consuma citrice si salate de cruditati. Daca aveti o senzatie de gol in stomac, bananele, alunele, nucile, migdalele si fisticul va vor satura. Iar calciul nu e dat uitarii: se poate lua din legume proaspete, tofu, seminte de susan, soia si smochine. Postul Craciunului are foarte multe dezlegari la peste, astfel veti avea ocazia sa faceti si o cura. Acizii grasi de tip Omega 3 pe care ii contin previn bolile de inima si intaresc imunitatea, anunta Libertatea.

Injectiile cu grasime prelevata din jurul taliei protejeaza articulatiile. Grasimea din jurul taliei, injectata in articulatii le protejeaza in proportie de 54% , sustin cercetatorii de la Universitatea "Radboud" din Olanda. Dupa sase luni de la injectarea celulelor adipoase in articulatia genunchiului s-a observat ca articulatiile s-au uzat cu 50% mai putin. Efectul benefic se datoreaza faptului ca aceste celule adipoase contin si celule stem care contribuie inclusiv la refacerea tesutului deteriorat, nu doar la crearea unui strat "tampon" care sa protejeze articulatia, informeaza Adevarul.