O noua sursa de tinerete, descoperita in drojdie. In acest organism monocelular a fost descoperit un mecanism biochimic corelat proceselor de imbatranire si intinerire, care spre desosebire de cele deja cunoscute nu are legatura cu restrictia calorica. Modificand o enzima care in drojdie joaca rolul de senzor al consumului de energie si actioneaza precum un "ceas" al imbatranirii, o echipa de cercetatori de la Johns Hopkins University si National Taiwan University a reusit sa manipuleze cu succes ciclul de viata al acestui organism celular. Desi studiul a fost realizat pe drojdie, oamenii de stiinta considera ca au identificat componentele moleculare ale unui proces de imbatranire relevant si in ceea ce priveste durata de viata a fiintelor umane, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Bolile care ar trebui sa te tina departe de locul de munca. Febra, tusea sau bubitele inexplicabile de pe piele sunt motive intemeiate pentru a sta departe de colectivitate. Pe langa faptul ca ii punem in pericol pe cei din jur, creste riscul de complicatii. Daca te trezesti cu dureri de gat sau de cap, cel mai probabil ai o banala raceala. Totusi, banalele raceli sau o forma mai periculoasa de gripa pot avea multe simptome comune, cum ar fi tuse, stranut, dureri de cap. Febra, durerile musculare si o stare de oboseala prelungita pot fi mai degraba semnele gripei, chiar daca nu toata lumea prezinta aceleasi simptome. Periculoase pot fi si boli contagioase precum varicela, pe care si adultii o pot face uneori, afectiune care se manifesta cu febra si bube pe piele. Ideal ar fi sa stati acasa daca aveti o boala contagioasa pentru a nu-i pune in pericol pe cei din jur. Pentru ce perioada si la ce semne detaliaza medicii, anunta EVZ.

Atacul de panica e cauzat de stres. Ati avut adesea senzatia de frica nejustificata, batai puternice, neregulate ale inimii, incapacitate de a respira, ameteli, frisoane si transpiratii reci? Acestea sunt doar cateva dintre simptomele care va sugereaza ca suferiti de atacuri de panica. Psihologul Mirela Fita va spune care sunt cauzele declansatoare ale acestei stari. Atacul de panica se manifesta printr-un acces de frica intensa sau de anxietate (neliniste, teama nejustificata), care provoaca simptome ingrijoratoare, dar care nu ameninta viata. "De cele mai multe ori, ele apar sub forma unor tulburari fiziologice precum ameteala, senzatii de sufocare, transpiratii reci, tremur, tahicardie si acel "nod in gat". Aparitia acestor semne aduce cu ele si trairi puternice de anxietate. Atacurile de panica pot aparea adesea "din senin", fara a fi provocate de o situatie concreta", este de parere psihologul Mirela Fita. Panica poate surveni si in urma unor evenimente neplacute, din cauza aflarii unor stiri sau din pricina stresului si a problemelor de zi cu zi, informeaza Libertatea.

Ce grupe sangvine indica riscul de atac cerebral. Persoanele cu grupa de sange AB au cel mai mare risc de a face accident vascular cerebral (AVC), arata un studiu recent, realizat la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Potrivit specialistilor, au fost monitorizate 62.000 de persoane, timp de 26 de ani, iar rezultatele comparative au aratat ca in ceea ce priveste riscul de AVC, persoanele cu grupa de sange AB sunt urmate de persoanele cu grupa de sange B, care au un risc estimat mai mare cu 15% decat restul persoanelor. In schimb, persoanele cu grupele de sange 0 si A sunt mai norocoase. Acestea nu au fost asociate deloc cu un astfel de risc, spun cercetatorii. Studiile continua pentru a descoperi explicatia acestor diferente, scrie Adevarul.

Majoritatea copiilor de peste 10 ani sunt obsedati sa aiba un corp perfect. Aproximativ 50% dintre fete si o treime dintre baietii care au participat la un studiu realizat in Marea Britanie s-au declarat dispusi sa adopte masuri extreme pentru a ajunge la un corp perfect si la o greutate ideala. Potrivit studiului citat, sunt copii de cinci ani care isi pun viata in pericol din cauza curelor de slabire si ajung sa fie tratati de anorexie. Studiul a fost realizat pe 810 tineri, cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani. Rezultatele cercetatorilor au dezvaluit faptul ca mai mult de 50% dintre fete si 30% dintre baieti sustin ca si-au comparat corpurile cu cele ale vedetelor, iar un sfert dintre respondenti ar fi dispusi sa isi faca operatii estetice. Din cauza presiunii asupra copiilor de a arata cat mai bine, unu din zece baieti de peste 10 ani ar lua steriozi doar ca sa fie musculosi si una din 8 fete a spus ca ar fi dispusa sa ia pastile dietetice sau laxative pentru a slabi. "Principala cauza a problemei este presiunea asupra tinerilor de a se conforma cu o imagine a corpului ireala si irealizabila ", sustine Rosi Prescott, directorul executiv al companiei care finantat studiul, anunta Gandul.

Baile cu musetel, remediu pentru bataturi. Bataturile sunt zone de piele ingrosata, intarita, moarta, cauzate de presiune si frecare repetata intr-un anumit loc, pe o perioada mai mare de timp. Leacurile naturale va pot ajuta sa scapati de ele. Puneti la inmuiat miez de paine in otet, timp de 30 de minute, si aplicati sub forma de cataplasma pe zona afectata. Ardeti un fir de feriga pana devine cenusa. Amestecati aceasta cenusa cu putina grasime vegetala, ca sa obtineti un unguent. Dati pe batatura. Dizolvati cinci tablete de aspirina in 15 ml de apa si 15 ml de suc de lamaie, ca sa obtineti o pasta. Aplicati-o peste batatura si infasurati piciorul intr-o punga din plastic, apoi intr-un prosop cald. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi frecati batatura cu o piatra ponce. Tineti piciorul afectat timp de 15 minute intr-un lighean cu apa calda, in care ati adaugat putin musetel, informeaza Libertatea.