Cum faci fata problemelor de alimentatie la batranete. Modificarile care apar in organism o data cu varsta, precum senzatia de gura uscata sau diminuarea simtului, le pot taia pofta de mancare varstnicilor. Neputinta de a consuma anumite alimente preferate poate face ca mesele sa devina un chin si poate cauza, totodata, frustrari. In afara de asta, s-ar putea sa va ingrijorati ca organismul va acumula carente de nutrienti esentiali. Toate acestea pot fi rezolvate daca faceti cateva modificari in prepararea alimentelor pe care obisnuiti sa le consumati. Carnea, fructele si legumele crude le pun cele mai mari probleme persoanelor care au dificultati in mestecarea alimentelor, relateaza Romania Libera.

UtileFoto: Colaj foto

Fenomene ale corpului omenesc, explicate de oamenii de stiinta. Stiai ca fara somn nu poti avea amintiri? Atunci cand sughitam, de exemplu, facem un lucru foarte important in ceea ce priveste procesul nostru de respiratie. Sughitul reprezinta o spasma involuntara a diafragmei, el aparand atunci cand stomacul este prea saturat sau prea putin separat. Cercetatorii spun ca nu indeplineste un scop anume, nefiind vital vietii chiar daca ajuta, partial, respiratia. Plansul e un alt fenomen omenesc pe care cercetatorii au incercat sa il explice, ei spunand ca este ciudat faptul ca atunci cand traim o emotie, ne dau lacrimile. Noi, oamenii, suntem singurele vietati carora le dau lacrimile atunci cand suntem tristi sau prea fericiti. Se stie doar ca plansul ii calmeaza pe oameni deoarece organismul elimina hormoni si proteine generate ca urmare a stresului, scrie Libertatea.

Alege corect painea! Cu seminte sau cartofi, neagra sau alba, painea este un aliment care nu prea lipseste de pe masa noastra. Iata cateva beneficii pe care le aduce sanatatii noastre. Paine cu cereale. Contine malai, mei, susan, in, orz si ovaz si este framantata incet, pentru a elibera gustul extraordinar al cerealelor moi si aromate. Se potriveste cu salate mixte, dar si cu branza. Acest sortiment de paine ajuta la scaderea nivelului de colesterol si este potrivit in orice regim alimentar echilibrat. Paine cu cartofi. Este gustoasa, insa daca esti cumva la cura, trebuie ocolita, informeaza Click.

Medicii trag un semnal de alarma: bronzatul la solar ar trebui interzis. Bronzatul artificial dauneaza grav sanatatii, au descoperit oamenii de stiinta americani de la Universitatea Yale. Sedintele petrecute la solar maresc considerabil riscul aparitiei celei mai intalnite forme de cancer de piele, carcinomul bazal celular. Un sfert din cazurile de carcinom bazal celular la persoanele sub 40 de ani ar putea fi prevenite daca solarele ar fi interzise, anunta Libertatea.

Supa de pui te ajuta sa-ti revii dupa Revelion. Petrecerile pot fi momente dificile pentru organism, mai ales daca se traduc prin abuzuri alimentare si exces de alcool. Iata cateva sfaturi care iti pot face recuperarea mai usoara. Mananca o supa de pui sau o supa de zarzavat! Este mancarea ideala pentru a te hidrata si pentru a-ti reface echilibrul electrolitic. Supa de pui este buna pentru cresterea imunitatii, detensioneaza, iar supele de legume sunt o binefacere pentru sistemul digestiv, solicitat mult in perioada sarbatorilor de iarna, scrie Click.