Cat de periculoase sunt fracturile de sold. Chiar si tratati chirurgical, 38% din varstnicii cu fractura de col femural mor in primul an de la operatia de montare a protezei de sold. Daca nu fac aceasta interventie, sansele de supravietuire sunt si mai mici. Cazaturile obisnuite si accidentele casnice nu conduc la fracturi de sold in conditiile in care masa osoasa are o densitate normala. Dar o serie de factori, precum mostenirea genetica, fumatul, sedentarismul si, in cazul femeilor, deficitul de hormon estrogen, pot fi responsabili pentru fragilitatea crescuta a oaselor si pentru producerea fracturilor de sold, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Deodorantele cu saruri de aluminiu pot cauza cancer mamar. Un studiu realizat de cercetatorii elvetieni pune in evidenta caracterul nociv al anumitor deodorante. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Geneva au reusit sa demonstreze efectele nefaste ale sarurilor de aluminiu prezente in deodorante asupra celulelor mamare, in cadrul unor experimente efectuate in vitro. Cercetarile n-au dovedit totusi ca aceste saruri ar provoca cancere ale sanului. Studiul, ale carui rezultate au fost publicate in "Journal of Applied Toxicology", arata ca sarurile de aluminiu au efecte nedorite asupra celulelor mamare, informeaza Universitatea din Geneva. Oamenii de stiinta au creat in vitro modele de celule mamare umane, intr-un mediu care continea doze de saruri de aluminiu de 1.500 - 100.000 de ori mai mici decat cele prezente in deodorantele clasice. Dupa cateva saptamani, ei au constatat ca aceste saruri au determinat un comportament anormal al celulelor, care corespundea primelor faze de transformare maligna, anunta EVZ.

Ce trebuie sa faci ca sa traiesti 100 de ani. O tigara pe zi si un pahar de whisky ocazional - asa au reusit doi soti sa ajunga la o varsta echivalenta cu un secol. Cuplu din Bradford, West Yorkshire, a sarbatorit 86 de ani de casnicie, femeia avand 99 de ani, iar sotui ei 106 ani, relateaza Daily Mail. Cei doi si-au dezvaluit stilul de viata, oferind si sfaturi pentru a avea un trai placut si indelungat. "Poti manca si bea ce vrei, dar cu moderatie. Niciodata nu m-am abtinut de la ceva, mi-am trait viata", a povestit Karam Chand, barbatul care a fumat o tigara pe zi si, din cand in cand, a mai baut un pahar de whisky. Pe de alta parte, sotia lui, Kartari Chand, pune accent pe o alimentatie hranitoare si sanatoasa. "Intotdeauna ne-am hranit bine, nu am consumat mancare cu aditivi, insa din dieta noastra nu au lipsit untul, laptele si iaurtul proaspat", a spus femeia de 99 de ani, informeaza Gandul.

Iata ce alimente se pastreaza bine la congelator! Vrei sa faci un pic de economie? Ei bine afla ca o buna idee ar fi sa congelezi anumite fructe si legume pe care le poti cumpara mult mai ieftin intr-un anumit sezon. Foarte multe alimente rezista foarte bine la congelator si isi pastreaza proprietatile nutritive. Verdeata. Verdeata proaspata poate fi si ea pastrata cu succes la congelator. O speli, o usuci cu un servetel de hartie de bucatarie, apoi o impachetezi in punga de congelator. Poate sta astfel pana la 6 luni. Citricele. Modalitatea cea mai buna de a congela portocalele, lamai si grefruiturile este sa congelezi sucul lor proaspat stors in recipiente de facut cuburi de gheata, apoi sa le transferi in pungi pentru congelator. Decongelarea se face la temperatura camerei. Branza si cascavalul. Poti congela multe branzeturi tari, cum ar fi branza Cheddar, mozzarella, cascavalul, parmezanul sau casul sarat. La decongelare pot deveni prea sfaramicioase si deci dificil de feliat, asa ca foloseste-le la gatit, si nu in sandvisuri, scrie Libertatea.

Piperul negru, bun in digestie! Cele mai sanatoase 5 condimente. Fara grasimi, colesterol sau zahar, mirodeniile sunt sanatoase si aduc organismului doar beneficii. Iata care sunt 5 dintre cele mai recomandate condimente. Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul. Nu este ca sarea care daca este consumata in exces dauneaza sanatatii, ci proprietatile sale curative cresc direct proportional cu consumul. El stimuleaza tractul digestiv, previne gazele intestinale, anunta Click.

De ce trebuie sa nu supraincalzesti tigaile si sa stergi praful de pe televizor. Frigiderul, vasele de bucatarie, chiar si televizorul sunt surse de chimicale care ne pot imbolnavi si care slabesc imunitatea copiilor. In bucatarie se regasesc o mare parte din lucrurile care emana substante daunatoare pentru sanatate. Pe locul intai intr-un top al pericolelor din bucatarie se situeaza fumul emis de vasele antiadezive in contact cu o sursa de caldura. Aceste tigai contin o substanta care, in contact cu caldura, emite in atmosfera un fum toxic. Potrivit cercetatorilor, chimicalele eliberate in aer dau, pentru inceput, dureri de cap si declanseaza crize de tuse in cazul persoanelor cu astm. Pentru a reduce efectul nociv al acestor vase de bucatarie, specialistii ne sfatuiesc sa nu le lasam prea mult timp pe foc, mai ales pentru preincalzire, fara mancare in ele. Sunt de preferat vasele din otel inoxidabil sau din ceramica, informeaza Adevarul.