Sforai si ti se opreste respiratia in somn? Ai risc crescut de atac cerebral! Tulburarea poarta numele de apnee obstructiva in somn si a fost asociata recent cu un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) fara simptome. In momentul de fata, in Romania sunt inregistrate cu diagnosticul de apnee in somn 10.000 de persoane, insa specialistii estimeaza ca numarul lor real se ridica la 1,5 milioane. Acest numar ridicat este cu atat mai ingrijorator cu cat un studiu recent a scos la iveala ca persoanele carora li se opreste respiratia in timpul somnului sufera asa-numite atacturi cerebrale silentioase. Adica in timpul pauzelor de respiratie, saturatia organismului in oxigen scade, iar anumite portiuni ale tesutului cerebral nu mai sunt oxigenate corespunzator. Rezultatul este moartea neuronilor din acele zone, fara aparitia niciunui simptom, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Top 10 cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii. Estimarile specialistilor spun ca bolile de inima vor deveni cea mai frecventa cauza de mortalitate si vor ajunge sa ucida in fiecare an peste 25 de milioane de oameni. Principalul factor al bolilor de inima este alimentatia. Un studiu facut in SUA estimeaza ca, pana in anul 2020, bolile de inima vor fi principala cauza de mortalitate. Peste 25 de milioane de oameni ar putea sa moara anual din cauza complicatiilor la inima. Deoarece aceste boli au ca principala cauza alimentatia, va recomanda 10 alimente care imbunatatesc circulatia sangelui in corp si sanatatea inimii, anunta EVZ.

Ai abdomenul mereu umflat? Te simti plina, ca dupa o masa copioasa? Ce facem sa impiedicam retentia de apa. Burtica mereu balonata, incheieturile mereu umflate si starea de saturatie aproape permanenta sunt indiciile unei retentii de apa. Da, adica organismul tau absoarbe lichidele si nu le mai elimina. In general, femeile sunt cele mai afectate de aceasta problema, din cauza fluctuatiilor hormonale, dar nici barbatii nu fac exceptie. Afla mai multe despre aceasta problema si cum o poti indeparta. Retentia de apa, care se mai numeste si edem, apare atunci cand se produce o dereglare in organism intre absorbtia de lichide si eliminarea lor. Adica apa din sange ajunge in tesuturi, dar intr-o cantitate mult mai mare decat limita normala, iar lichidul nu este drenat prin sistemul limfatic. Astfel, apar simptomele retentiei. Organismul retine cel mai des lichide in zona picioarelor, mainilor, abdomenului si a plamanilor (edem pulmonar). Retentia de apa este, totodata, impartita in doua categorii: generalizata sau locala, informeaza Cancan.

Cum sunt mai bune fructele si legumele? Crude sau gatite? Consumate fara coaja, anumite fructe, cum ar fi merele, perele sau piersicile, isi pierd o mare parte din proprietati (vitamine si fibre solubile si insolubile). Coaja contine de doua ori mai multe vitamine si minerale decat pulpa. Fructele si legumele gatite la peste 40 de grade Celsius isi pierd o mare parte din vitamine, enzime si din proprietatile antioxidante. Preparate in vapori de apa, legumele si fructele isi pastreaza vitamina C, betacarotenul, vitaminele B si mineralele. Cu cat fierberea legumelor este mai indelungata si in mai multa apa, cu atat se irosesc mai multe vitamine si minerale. Legumele gatite pe gratar isi pastreaza vitaminele si mineralele, in timp ce fierberea le poate reduce continutul de vitamine B si C, scrie Libertatea.

Alimentele fara grasimi iti pot strica silueta. Produsele dietetice iti pot aduce kilograme in plus, chiar in timpul curei de slabire. In reclame sau pe etichetele produselor vedem "0% grasimi", "0% zahar" sau "0% calorii". Termenul "light" este speculat la maximum de firmele de bauturi racoritoare si de alimente. Dar un produs light nu inseamna ca, daca il consumi la discretie, nu te vei ingrasa. Rezultatele studiilor arata exact contrariul: desi sunt recomandate in dieta, pot aduce kilograme in plus. Termenul light se refera la unele ingrediente din alimente, mai precis la continutul de zahar si de grasimi. Astfel, produsul cu 0% grasimi poate ascunde un adaos mai mare de zahar si invers, anunta Click.

Trei mituri despre consumul de carne. Carnea joaca un rol important in alimentatie, deoarece furnizeaza organismului o serie de nutrienti (de exemplu, vitaminele A, B12 si D, folat, seleniu, zinc) care previn imbolnavirea. Cu toate acestea, carnea este incriminata de aparitia a o serie de boli. Intr-adevar, proteinele de origine animala creeaza aciditate in sange, iar acest lucru favorizeaza pierderea calciului din oase, un factor de risc important in aparitia osteoporozei. Insa, in cazul unei persoane care consuma, in medie, 300 de grame de carne pe zi, pierderea calciului prin urina este nesemnificativa. Atentie insa la tipul de carne consumat! Consumati mai rar sau deloc specialitati din carne si mezeluri. Aceasta deoarece, la fiecare 50 de grame de sunca, salam, crenvursti sau de carnati consumate intr-o zi, riscul de cancer pancreatic creste cu aproape 20%, potrivit cercetatorilor suedezi de la Institutul Karolinska. Se va prefera carnea slaba de pui (fara piele), de curcan si pestele (indeosebi cel bogat in acizi grasi Omega 3, precum somon, sardine, hering, macrou, ton), informeaza Adevarul.