Cinci factori care favorizeaza aparitia depresiei. Instalarea tristetii patologice tine de sensibilitatea psihica a fiecaruia. Insa, bazandu-te pe principiul ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic, adopta o atitudine de supravietuitor. Cauzele depresiei sunt numeroase, iar predispozitia genetica joaca un rol important in aparitia acestei afectiuni. Studiile arata ca in familiile in care depresia este frecventa, riscul de a face aceasta tulburare afectiva este mai mare. Dar, in egala masura, factorii de mediu si cei de stil de viata pot declansa stari depresive. "Afectiunea apare pe fondul unei vulnerabilitati individuale, biologice, in care pot fi incluse elemente genetice si alte elemente din viata individului: educatia, modelele avute in prima copilarie, felul in care s-au construit si s-au desfasurat relatiile", explica medicul primar psihiatru Radu Teodorescu, presedintele Asociatiei de Psihiatrie Comunitara din Bucuresti, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Vitamina A tine la distanta cancerul de piele. Cancerul de piele, boala care ucide anual 60.000 de persoane, la nivel mondial, poate fi combatut cu ajutorul vitaminei A. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Kaiser Permanente Northern California Division of Research din Oakland - California. Specialistii mentioneaza ca efectul impotriva maladiei s-a observat in special in randul femeilor tinere. Savantii americani sunt de parere ca organismul persoanelor care asimileaza aceasta vitamina din suplimente sau din alimentatie prezinta un risc scazut de a se confrunta cu melanomul malign - cea mai grava forma de cancer de piele. Cunoscuta si sub numele de retinol, aceasta vitamina ajuta la dezvoltarea sanatoasa a ochilor si oaselor. In plus, este benefica pentru mentinerea pielii hidratata si lupta impotriva radicalilor liberi. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, dr. Maryam Asgari, impreuna cu echipa sa, a monitorizat un grup de 69. 635 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 50 si 76 de ani. Voluntarii trebuiau sa includa in dieta zilnica alimente bogate in vitamina A, printre care se numara ficatul, ouale, branza de capra, spanacul, caisele, mango, fasole si rosii, sau sa ia suplimente pe baza de aceasta vitamina, anunta Gandul.

Beneficiile, dar si riscurile sexuale pe care le presupune venirea primaverii. Calendaristic a venit primavara. Incetul cu incetul se incalzesc si temperaturile din intreaga tara, iar noul anotimp isi intra pe deplin in functii. Hormonii sexuali par sa se dezmorteasca si sa se trezeasca la viata si ei. Conform unui studiu on-line printre cititorii revistei americane Marie Claire, odata cu incalzirea majoritatea oamenilor devin mai activi din punct de vedere sexual, lucru bun pentru intregul organism, dar devin si mai dispusi sa insele, motiv de ingrijorare pentru cuplurile care nu sunt suficient consolidate. Conform studiului, 67% dintre respondenti au declarat ca devin mai interesati de latura sexuala atunci cand temperaturile incep sa creasca. Chiar mai mult de atat, 74% dintre participantii la chestionar au declarat ca se simt mult mai bine in pielea lor, se simt mai sexy si sunt mai dispusi sa flirtreze imediat ce primavara isi face simtita prezenta, informeaza EVZ.

Ingrijeste-ti fata cu uleiuri esentiale: masti faciale naturale facute in casa! Desi necesita alocarea a putin timp din programul nostru zilnic si asa incarcat, cu siguranta efectele benefice ale aplicarii mastilor faciale nu se vor lasa asteptate. Curatarea profunda, stimularea circulatiei, prevenirea imbatranirii premature a pielii, imbunatatirea tonusului sunt doar cateva dintre acestea. Uleiurile esentiale sunt de mult timp un aliat al frumusetii pielii: femeile folosesc acest remediu natural din vechi timpuri, iar saloanele de comestica le-au incorporat in tratamentele pe care le ofera. Asa ca, iata cum puteti realiza acasa masca potrivita tipului dvs. de ten! Ca baza pentru realizarea mastilor se poate folosi un amestec de argila verde sau pudra de coalina, la care se adauga putin malai si un varf de lingurita de ovaz macinat. Pentru a capata aspectul de pasta, amestecul se omogenizeaza cu apa de trandafiri sau apa distilata si un albus de ou. La acest amestec baza se vor adauga uleiurile esentiale, in functie de tipul de ten, ne explica specialistii, scrie Libertatea.

Durerile de cap chiar taie pofta de sex a femeilor! Peste 90% din femeile care au migrene au si o dorinta sexuala scazuta, iar o parte dintre ele au dureri in timpul actului sexual, spun medicii. Cercetatorii de la Universitatea din Pavia, Italia, au intervievat 100 de femei, cu o varsta medie de 40 de ani, care primeau de mai multi ani tratament pentru migrene (dureri de cap care apar in mai mult de 15 zile din luna). Pe langa testele neurologice efectuate, femeile au completat si un chestionar cu privire la viata lor sexuala. Medicii italieni au constatat ca 91% din participantele la studiu aveau probleme sexuale. Cele mai multe dintre ele aveau un libido scazut, iar un procent de 20% din femeile care au participat la studiu prezentau simptome pentru ceea ce medicii numesc dorinta sexuala hipoactiva. Aceasta este o tulburare sexuala ce determina o persoana sa evite contactele sexuale, iar uneori ajunge sa dezvolte chiar o aversiune fata de sex. Desi poate afecta ambele sexe, dorinta sexuala hipoactiva este mai frecventa la femei decat la barbati. Autorii studiului au mai identificat la o parte din femeile intervievate o alta problema asociata cu migrenele: durerile in timpul contactului sexual, anunta Adevarul.

Statul pe scaun, la fel de periculos ca fumatul. Un doctor american considera ca statul pe scaun pentru mult timp provoaca aparitia unor boli, care pana acum erau asociate in mare masura fumatului, scrie Discovery . James Levine a initiat un nou studiu prin care a inlocuit 30 de birouri dintr-o companie cu statii de "antrenament la munca", astfel incat angajatii sa aiba posibilitatea de a alege sa stea jos sau in picioare. "Cercetatorii au facut legatura intre statul pe scaun pentru mult timp si aparitia mai multor probleme de sanatate si moarte prematura din cauza bolilor cardiovasculare", a scris doctorul Levine pe site-ul clinicii. Potrivit acestuia, adultii care stau jos mai mult de patru ore pe zi in fata televizorului, au un risc ridicat de 80% de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, care de obicei sunt cauzate de diete puternice sau de fumat. Cu toate acestea, Levine sustine ca solutia nu este ca oamenii sa petreaca mai mult timp facand sport, ci un timp mai mic stand jos si mai multa miscare, informeaza Gandul.