Secretele tineretii sunt accesibile oricui. Practicile si obiceiurile sanatoase pe care le adoptam in tinerete sunt mai importante chiar decat predispozitia genetica in ceea ce priveste declansarea unor boli. Persoanele care la 20 de ani au o alimentatie echilibrata, practica o activitate fizica, consuma rareori alcool si se feresc sa devina victime ale fumatului sunt lipsite la 40 de ani de aparitia bolilor specifice: afectiuni cardiovasculare sau diabet. "Multi adulti au diete nesanatoase, sunt obezi si sedentari. Acestea sunt cauzele pentru care prezinta niveluri ridicate ale tensiunii arteriale, glicemiei si colesterolului, fiind predispusi la aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului si hipercolesterolemiei", a declarat Kiang Liu, profesor in cadrul Scolii de Medicina Feinberg din cadrul Universitatii Northwestern din SUA, autor al unui studiu in care au fost inclusi peste 3.000 de subiecti, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Salvia, planta care salveaza viata. O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. "Salvia" vine din latinescul "salvare" - a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol. Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune un vechi proverb chinezesc. Medicii greci si romani - Galen, Plinius, Dioscoride - elogiau si ei salvia, considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. Salvia era un remediu nelipsit, fiind folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada, tonic nervos si psihic, reintineritor. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el, odata cu natura. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii, anunta EVZ.

S-au identificat anticorpii care blocheaza dezvoltarea Alzheimerului. Cercetatorii britanici au descoperit cativa anticorpi capabili sa blocheze procesul de dezintegrare a sinapselor dintre celulele cerebrale, care cauzeaza maladia Alzheimer, in cadrul unui studiu realizat pe soareci, publicat marti, in Journal of Neuroscience. Potrivit oamenilor de stiinta britanici de la University College din Londra, descoperirea lor ar putea deschide calea spre obtinerea unui tratament eficient pentru pacienti umani. Maladia Alzheimer este caracterizata prin formarea de depozite anormale de proteine, peptide beta-amiloide, la nivelul sinapselor, impiedicandu-le pe acestea sa isi indeplineasca rolul lor de comunicator intre neuroni. Anticorpii descoperiti neutralizeaza functionarea Dkk1, o proteina apropiata de beta-amiloide, blocand efectele ei toxice asupra sinapselor, a explicat Patricia Salinas, de la departamentul de biologie celulara din cadrul University College din Londra, coordonatoarea studiului, informeaza Gandul.

Meiul te scapa de mirosul neplacut din gura. Afla ce alte beneficii mai are si cum se prepara! Credeai ca meiul este doar o hrana pentru pasari? Ei bine, nu. El se gaseste si in magazinele tip Plafar, fiind recomandat pentru o sanatate de invidiat. In plus, spun nutritionistii, meiul contine magneziu care ajuta la reducerea presiunii arteriale si te scapa de mirosul neplacut din gura. Ca si alte cerereale, inainte de preparare, meiul se spala in cateva ape pana la indepartarea completa a impuritatilor. Dupa ce se scurge apa, se adauga o parte de boabe de mei la trei parti de apa sau supa in fierbere. Se da focul mai mic si se acopera oala, iar dupa aproximativ 30 de minute (20 la oala sub presiune) este gata. Daca in prealabil meiul a fost pus la inmuiat peste noapte, timpul se reduce la jumatate. "Ca textura, vorbim despre un tip de pilaf, iar daca se vrea o pasta cremoasa trebuie doar sa se adauge mai multa apa, ori de la inceput, ori in mod repetat in timpul fierberii. Se amesteca pana la obtinerea consistentei de piure. Cei indrazneti in bucatarie pot sa prajeasca meiul in tigaie, ca pe seminte, inainte de a fi gatit. Dupa ce prinde o culoare aurie se pune in apa sau supa fierbinte si se urmeaza pasii de mai sus", spune Nina Erena, reprezentat al Solaris, una din firmele care comercializeaza mei, scrie Libertatea.

Cat conteaza dieta mamei pentru copil. Femeia insarcinata si fatul au nevoie de o alimentatie cat mai echilibrata si cat mai putin artificiala in cele noua luni. Femeile "junk food" au copii "junk food", atragea atentia anul trecut un articol publicat in revista Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FASEB). Bebelusii ale caror mame au consumat frecvent alimente procesate in timpul sarcinii se vor simti mai tentati sa consume acelasi tip de alimente nesanatoase, dupa intarcare. O alta problema este obiceiul mamelor de a se hrani "cat pentru doi". Studiile realizate in Statele Unite au aratat ca micutii ale caror mame consuma multe grasimi in sarcina au un exces de tesut adipos si sunt mai predispusi sa devina obezi. De fapt, "alimentatia zilnica a femeii insarcinate trebuie sa fie similara alimentatiei sanatoase pentru femeia neinsarcinata, cu un plus de aproximativ 300 de calorii in ultimul trimestru, singura perioada in care gravida trebuie sa manance mai mult", dupa cum spune medicul nutritionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca, anunta Adevarul.

S-a deschis primul centru romanesc de cercetare a efectelor consumului de bere. Astazi a fost lansat oficial primul centru de cercetare din Romania care studiaza efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Institutia anunta acordarea de burse pentru tineri cercetatori. Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie (CSBSN) este un proiect initiat de mai multi reprezentanti ai mediilor de cercetare, medicale si universitare din Romania, care vor sa atraga fonduri private pentru cercetare si sa acorde burse anuale tinerilor medici, chimisti sau psihologi interesati de acest domeniu. Mai mult, se doreste ca rezultatele studiilor sa fie valorificate atat in mediile medicale, cat si de catre publicul larg. "Pentru a face o afirmatie in domeniul nutritiei si pentru ca aceasta afirmatie sa fie pusa in practica de medici si de oamenii de rand, este nevoie de cercetare", a declarat Corina Zugravu, lector al UMF "Carol Davila", medic specialist in nutritie si igiena alimentatiei si presedintele CSBSN. Pentru ca in Romania fondurile publice pentru cercetare sunt limitate, fondatorii centrului au urmat modelul spaniol, al centrului Cerveza y Salud, si s-au indreptat catre investitori particulari. Pana acum un singur investitor si-a aratat disponibilitatea de a colabora cu CSBSN, si anume Asociatia Berarii Romaniei, insa fondatorii sunt increzatori ca vor mai exista si alti doritori, informeaza EVZ.