O aspirina pe zi reduce riscul de cancer cu 37%. O aspirina pe zi reduce riscul de cancer cu 37%, arata un studiu amplu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, la care au participat 200.000 de persoane. Cunoscuta pastila nu doar reduce riscul de a dezvolta maladia, ci si impiedica raspandirea ei, astfel ca autorii cercetarii sunt increzatori ca autoritatile vor schimba protocoalele terapeutice astfel incat medicii sa prescrie o doza zilnica de aspirina bolnavilor de cancer, indiferent de tipul acestuia, scrie EVZ.ro

Pasi spre sanatateFoto: Colaj foto

Carnea de pui, o posibila cauza a infectiilor urinare rezistente la antibiotice. Cercetatorii considera ca au reusit sa afle o posibila sursa a agentilor patogeni responsabili pentru declansarea simptomelor. Potrivit acestora, consumarea carnii de pui ar putea fi periculoasa pentru sanatatea noastra. Savantii speculeaza ca de vina pentru aparitia numarului mare de cazuri de infectii urinare este carnea de pui, infestata cu o tulpina periculoasa de E. Coli. Ei au comparat probele prelevate din carne cu cele recoltate de la pacienti si au descoperit o asemanare surprinzatoare intre agentii patogeni, scrie Romania libera.

Superbacilul tuberculozei ar putea face ravagii in Romania. Mai multe cazuri de TBC rezistenta la toate antibioticele au fost raportate in ultima perioada. Daca bacilul ajunge si la noi, sistemul sanitar nu va putea ingriji acesti bolnavi. S-a intamplat mai repede decat au estimat medicii: am epuizat arsenalul de antibiotice impotriva tuberculozei. In ultimele luni s-au raportat mai multe cazuri de tuberculoza rezistenta la antibioticele de linia intai si a doua de care dispune medicina la ora actuala pentru a trata boala. Tulpina-mutant a bacilului a fost identificata cu mai multi ani in urma, iar in 2003 a facut doua victime in Italia, scrie Adevarul.

Pericolul ascuns din soia. Desi a fost considerata miracolul nutritiei moderne, soia are si parti mai putin cunoscute, printre care si continut ridicat de toxine, informeaza dailymail.com. Printre alte "calitati" ale asa-zisului aliment minune se numara si nivelul ridicat de acid fitic, care poate reduce capacitatea corpului de a asimila minerale esentiale precum magneziu, calciu, cupru, fier si zinc. De asemenea, soia se face responsabila de niste substante care inhiba trepsina (o enzima secretata de pancreas, cu rolul de a descompune proteinele), scrie Cancan.

TOP CINCI alergii care fac viata un cosmar. Cele mai multe reactii alergice se manifesta primavara, odata cu aparitia insectelor, dar si din cauza cantitatii mari de polen din natura. Printre cei mai intalniti alergeni se numara: Polenul: Rinita alergica apare mai ales primavara, din cauza incarcaturii mari de polen din atmosfera, spun medicii. Expunerea la polenul provenit de la pomi, iarba sau de pe anumite plante poate provoca scurgeri nazale, precum si iritatii ale nasului si ochilor. Astfel de alergii pot fi tratate cu antihistaminice. Animalele: Proteinele secretate de glandele sebacee de la nivelul tegumentului animalului si din saliva pot declansa reactii alergice. Manifestarea acestui tip de alergie poate aparea si dupa doi ani, iar simptomele se vor ameliora la cateva luni de la incetarea contactului cu animalul, scrie EVZ.ro.