De ce devenim tot mai alergici. Exagerarea masurilor de igiena, dar si expunerea zilnica la substante chimice agresive duc la aparitia unor reactii imunitare anormale. Niciodata in istoria omenirii mediul in care traim nu a fost mai "dezinfectat" decat in prezent. Astazi, facem dus de doua ori pe zi, folosim sapunuri si produse de curatenie antibacteriene, bem lapte pasteurizat, mancam fructe si legume spalate riguros si luam antibiotice chiar si pentru infectii inofensive (si adeseori inutil). Stilul modern de viata nu mai "antreneaza" deci sistemul imunitar, care in trecut intra in contact cu mult mai multi microbi. Din acest motiv, el a ajuns sa reactioneze la contactul cu substante inofensive, cum ar fi unele alimente, praful sau polenul, si sa determine reactii alergice. Aceasta este teoria cea mai vehiculata de specialisti cu privire la motivul pentru care tot mai multe persoane se confrunta cu rinita alergica, astm si cu alergii alimentare ori cutanate, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Cartofii prajiti te pot imbolnavi. Cel mai des, cartofii sunt consumati prajiti si nu fierti sau copti, cum sunt sanatosi. Fanii prajelilor nu tin cont ca acest tip de preparare creste enorm continutul de grasime al cartofilor, dar si numarul caloriilor (cu circa 235 kcal). Nici asa-numitii "french fries" sau chipsurile nu sunt mai indicate daca vrei sa-ti protejezi inima si vasele de sange. Aceste preparate contin, pe langa grasimi, si o substanta numita acrilamida, despre care se spune ca e cancerigena, anunta Libertatea.

Ce motive invoca femeile ca sa nu faca sex. Nu mai sunt durerile de cap! Atunci cand nu au chef de amor, femeile nu mai invoca doar durerile de cap. Un studiu facut recent in Marea Britanie arata ca femeile au o varietate de scuze pentru a scapa de insistentele barbatilor. Vi le prezentam pe cele mai frecvente. Femeia moderna are acum la dispozitie o sumedenie de replici, cariera oferindu-le pretextele perfecte pentru a evita momentele penibile din dormitor. 69% dintre respondentele studiului amintit spun ca oboseala este cea mai fracventa scuza folosita. Pe locul doi se afla trezitul de dimineata sau sedintele din ziua urmatoare. Peste jumatate dintre respondente au admis faptul ca inca folosesc celebrele dureri de cap pentru a se scuza, insa 48% dintre femei le spun partenerilor ca pur si simplu nu au timp pentru sex, informeaza EVZ.

Uite cum alegi produsele de igiena corporala! Baia este locul in care pastram majoritatea produselor de igiena corporala. Insa, nu intotdeauna cumparam si produsele potrivite! Medicul dermatolog Mircea Tampa si medicul stomatolog Cristina Tanase ne spun la ce sa fim atenti cand alegem sapunul, prosoapele, buretii de baie sau periuta de dinti. Multi dintre noi sunt tentati sa foloseasca sapunuri antibacteriene puternice. "Pentru pielea din zonele cu transpiratie abundenta trebuie utilizat un sapun antibacterian mai puternic. Insa, pentru uzul zilnic (spalat pe maini, pe fata etc.) acest tip de sapun nu e recomandat. El degreseaza lipidele produse in scop protector de catre piele, iar in lipsa acestei pelicule invizibile de grasimi pielea va fi expusa agresiunilor din mediu, va avea o rezistenta mai scazuta si te poti trezi cu afectiuni dermatologice", ne spune medicul dermatolog Mircea Tampa, scrie Click.

Cum poti sa scazi natural nivelul tensiunii arteriale. Catina, macesele, citricele si toate celelalte vegetale care contin vitamina C ar trebui consumate zilnic de persoanele hipertensive, recomanda medicii. Legumele si fructele care contin vitamina C reduc tensiunea arteriala, au observat cercetatorii Universitatii "Johns Hopkins" din SUA. Insa pentru a avea acest efect, doza zilnica de vitamina C trebuie sa fie de 500 mg, adica de peste cinci ori mai mare decat cea recomandata in mod normal (90 mg/zi). Tensiunea arteriala a persoanelor hipertensive care au participat la studiu a scazut, in medie, cu aproape 5 mm Hg (milimetri coloana de mercur) dupa administrarea acestei doze. Prin comparatie, tensiunea bolnavilor care au luat medicamente cum ar fi diureticele sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei a scazut cu aproximativ 10 mm Hg. Pe langa rolul antioxidant pe care il are, vitamina C ajuta si la mentinerea unui nivel ridicat de oxid nitric in organism, au explicat specialistii americani. Acesta are proprietatea de a tine sub control tensiunea arteriala, anunta Adevarul.

Sase moduri in care iti sabotezi dieta fara sa realizezi. Chiar daca faci mari sacrificii sa dai jos kilogramele in plus si ai mult timp de cand tii dieta, iti dai seama ca rezultatele nu sunt tocmai cele pe care ti le-ai dori. Specialistii sustin ca sunt cateva greseli pe care le facem fara sa ne dam seama. Mananci in graba. Este cazul sa renunti la acest obicei, caci aceasta poate fi cauza esecului tau. Sari peste mese. Studiile arata ca persoanele care sar peste masa de dimineata cantaresc mai mult decat cele care acorda atentie micului-dejun. Consumi prea multe calorii lichide. Daca tii la greutatea ta, nu te feri doar de mancarurile consistente. Bauturile pot contine si ele un numar ridicat de calorii. Servesti portii prea mari de mancare. Un mic truc care te va ajuta sa eviti aceasta greseala este schimbarea farfuriilor si castroanelor cu unele mai mici, in care nu vei putea pune cantitatea obisnuita de mancare, informeaza Libertatea.