Ai probleme cu somnul? Iata la ce boli te expui! Datele statistice arata ca un roman din patru are probleme cu somnul. Daca pe termen scurt lipsa somnului determina stari accentuate de oboseala in timpul zilei si, implicit, scaderea puterii de concentrare, pe termen lung, poate duce la o serie de boli grave, potrivit prevention.com. Pentru a preveni imbolnavirea si, totodata, pentru a da randament la locul de munca, ideal ar fi sa dormim cate 7-8 ore pe noapte. Din pacate, stilul de viata stresant ne scurteaza somnul, iar, in timp, acest lucru ne subrezeste starea de sanatate. Oamenii de stiinta americani de la Scoala de Medicina a Universitatii Virginia au observat ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de o boala de inima. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 30.000 de voluntari cu varste sub 60 de ani, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Capsunile previn atacul de cord. Pe langa gustul delicios, capsunile sunt unele dintre cele mai bune si sanatoase fructe. "Extrem de bogate in vitaminele B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare, acid folic, fitonutrienti si antioxidanti, lupta impotriva radicalilor liberi din organism". Mentine in limite normale nivelul de zahar in sange. De aceea, consumul regulat de capsuni este asociat cu un risc scazut de aparitie a diabetului zaharat de tip 2. O portie de capsuni aduce un aport important de potasiu, mineral care diminueaza riscul de atac de cord sau de atac cerebral. Capsunile contin si acid folic, un ingredient esential in producerea celulelor rosii din sange. Au o actiune benefica asupra ficatului, ajutand, datorita vitaminei K, la insuficienta hepatica si disfunctiile biliare. Sunt indicate in afectiuni renale, ateroscleroza sau varice. Acest fruct favorizeaza eliminarea acidului uric, fiind de mare ajutor in tratarea reumatismului si gutei, anunta Libertatea.

Uleiul de avocado incetineste imbatranirea. Oamenii de stiinta mexicani de la Universitatea Michoacana de San Nicolas de Hidalgo (UMSNH) au constatat ca in uleiul de avocado se gaseste un tip special de antioxidanti, substante care incetinesc procesul de imbatranire prin distrugerea radicalilor liberi, potrivit dailymail.co.uk. Rezultatele cercetarii au fost prezentate in cadrul conferintei americane anuale a Societatii de Biochimie si de Biologie Moleculara. Spre deosebire de antioxidantii din celelalte fructe si legume, cei din compozitia uleiului de avocado au capacitatea de a patrunde chiar in interiorul mitocondriilor celulare, considerate "uzinele energetice" ale celulelor. Antioxidantii reprezinta singura arma de lupta cu radicalii liberi, care fac ravagii in organism, mai ales atunci cand se acumuleaza in cantitati mari. Ei sunt responsabili de procesul de imbatranire, dar si de producerea a o serie de inflamatii la nivelul arterelor si creierului, informeaza Adevarul.

Cercetatorii sustin ca au descoperit calea catre inima unei femei. Cea mai simpla cale spre inima unei femei? Cercetatorii britanici citati de Daily Mail spun ca au descoperit-o. Este vorba despre calea catre buna ei dispozitie. Aproape jumatate din cele 1.056 de femei cu varste intre 25 si 45 de ani, chestionate in cadrul unui studiu, prefera mersul la coafor in detrimentul ciocolatei. O treime dintre ele sunt mai interesate de pregatirea unei tinute impecabile, decat de o partida fierbinte de amor. In materie de pantofi, doar una din 10 reprezentante ale sexului frumos se simte de minune pe tocuri. O zi in care parul le sta foarte rau echivaleaza, in mintea unei femei, cu o cearta zdravana cu partenerul, fiind motiv suficient pentru a le strica intreaga dispozitie, scrie Gandul.

Cum depistam surditatea la copiii mici. Nici un parinte nu-si doreste ca puiul sau sa sufere de vreo boala grava, sa aibe probleme cu auzul, vazul sau vorbirea. Surditatea, una dintre problemele cu care se poate naste un copil, este o afectiunea congenitala intalnita la 1-3 din 1000 de nou-nascuti vii. Acest handicap cu care copilul se naste este invizibil, deoarece un copil surd arata la fel ca unul cu auz normal, ba chiar gangureste la fel cu un copil care aude normal. De-abia mai tarziu, dupa cateva luni de viata, parintii pot observa lipsa reactiei copilului la sunete - nu reactioneaza la sunete obisnuite sau la vocea mamei. Este deosebit de important pentru dezvoltarea copilului ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme, pentru a asigura in timp util tratamentul adecvat - ideal pana la varsta de 2 ani. Doar asa copilul va invata sa vorbeasca si va avea o pronuntie corecta, anunta Libertatea.

Ce trebuie sa stii despre nasterea in apa. Calmanta pentru mama, cu beneficii discutabile pentru bebelus, metoda este tot mai folosita in Occident. Femeile care stau in apa cel putin in prima parte a travaliului sufera mai putin si au nevoie in mai mica masura de anestezie epidurala. Aceste concluzii publicate in "British Medical Journal" in urma cu opt ani au fost privite cu scepticism de catre ginecologi si neonatologi si cu entuziasm de catre moase. In Occident, moasele sunt mult mai frecvent implicate in aducerea pe lume a unui copil. Din anul 2009, metoda nasterii in apa a inceput sa fie folosita si in Romania, in mediul privat, informeaza Adevarul.