Un om din zece moare din cauza unui motiv cat se poate de banal. O activitate cat se poate de banala ar putea sa salveze unul din zece oameni de la moarte. Doar comoditatea si neglijenta oamenilor face ca 10% dintre decesuri sa nu fie evitate. Lipsa activitatii fizice este cauza unui deces din zece pe plan mondial, aproape la fel ca in cazul tutunului sau al obezitatii, potrivit unui studiu publicat miercuri in cadrul unui numar special al revistei medicale britanice Lancet. Numai in anul 2008, lipsa de activitate fizica ar fi cauzat 5,3 milioane dintre cele 57 de milioane de decese repertoriate in intreaga lume. In ajunul Jocurilor Olimpice, revista medicala subliniaza acuitatea unei probleme greu de rezolvat, adauga sursa citata, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Lipsa exercitiilor fizice, la fel de daunatoare ca fumatul. Lipsa exercitiilor fizice determina la fel de multe decese ca si fumatul, arata un studiu citat de BBC. Potrivit acestuia, o treime dintre adulti nu fac destule exercitii fizice, cauzand moartea a 5,3 milioane de oameni in fiecare an. Acest lucru echivaleaza cu moartea uneia din 10 persoane bolnave de boli cardiace, diabet si cancer mamar. Cercetatorii sustin ca situatia este atat de grava incat ar trebuie ca sedentarismul sa fie tratat ca o pandemie. Specialistii spun ca, pentru a combate sedentarismul, este nevoie de o alta mentalitate. Oamenii au nevoie sa fie preveniti si sa li se expuna care sunt riscurile sedentarismului. Cei 33 de cercetatori din toata lumea au mai spus ca guvernele trebuie sa gaseasca solutii pentru ca exercitiile fizice sa devina mai accesibile populatiei, anunta Adevarul.

Jogging-ul, sportul care prelungeste viata. Jogging-ul este un sport relaxant care poate contribui la cresterea sperantei de viata. Cercetatorii englezi au demonstrat ca un program regulat de alergare poate mari speranta de viata cu 6 ani pentru un barbat si cu 5 ani pentru o femeie. "Este cunoscut de mult timp faptul ca exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatate, dar este foarte bine de stiut ca nu trebuie sa fii atlet de performanta sau sa alergi la maraton pentru a te bucura de aceste beneficii", spune Dr. Leo Creaney, specialist in ortopedie si sport la Centrul Musculoskeletal BUPA, din Londra, informeaza Romania Libera.

Zece alimente care va tin slabi. Pentru a tine departe kilogramele, mancati alimente cu proteine (oua, iaurt), fibre si condimente (scortisoara, ardei iute). Produsele bogate in proteine, dar sarace in carbohidrati, cum sunt ouale, quinoa sau iaurtul grecesc, tin apetitul sub control si ajuta organismul sa arda mai multe calorii. "Mancati fibre. Sunt esentiale pentru buna functionare a tubului digestiv mai ales in conditiile in care se urmeaza o cura de slabire. Alimentatia saraca in fibre are ca urmare nu numai cresterea consistentei continutului intestinal, dar si o scadere a vitezei de eliminare, fapt ce duce, in timp, la ingrasare", spune nutritionistul Lygia Alexandrescu, scrie EVZ.

Excesul de internet poate provoca tulburari psihice. Accesul prelungit la mediul online poate provoca tinerilor stres, tulburari de somn si chiar depresie, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Gothenburg, din Suedia. Timp de un an, oamenii de stiinta au monitorizat 4.100 de voluntari, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani. La sfarsitul acestei perioade au constatat ca majoritatea tinerilor care au folosit in mod exagerat calculatorul sau telefonul mobil pentru a naviga pe internet au dezvoltat anumite tulburari psihice. "ubiectii s-au lasat prinsi usor de jocurile online, de retelele de socializare sau de schimbul de mesaje cu prietenii, asa ca au depasit constant timpul initial alocat internetului. Drept urmare, au intrat in criza de timp si au neglijat alte proiecte sau activitati personale, anunta Adevarul.