Etichetele alimentelor, schimbate. Din decembrie vor contine doar mentiunile de sanatate avizate de UE. Producatorii romani si din celelalte state ale Uniunii Europene sunt obligati ca, din decembrie, sa schimbe etichetele produselor alimentare, pentru inscriptionare fiind acceptate numai mentiunile de sanatate aflate in lista permisa printr-un regulament adoptat la nivelul UE, potrivit Mediafax. Astfel, incepand cu a doua parte a lunii decembrie, pentru calciu, de exemplu, vor fi permise opt mentiuni de sanatate, care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la mentinerea sanatatii sistemelor osoase, musculare, ale dintilor etc, scrie EurActiv.ro

UtileFoto: Colaj foto

Zaharul stimuleaza memoria. Mult condamnatul zahar previne bolile legate de neurodegenerescenta, printre care si boala Alzheimer, arata un studiu realizat de Alex Parker si aparut in revista americana ''Aging Cell''. Se impune totusi mare prudenta in ceea ce priveste cantitatea consumata, pentru ca zaharul provoaca obezitate si diabet, anunta EVZ.

Cinci leacuri uimitoare cu coacaze negre. Sucul proaspat de coacaze negre era considerat inca din Antichitate un elixir al tineretii. Nu era o iluzie, caci fructele sunt o sursa inepuizabila de vitamine si minerale. La fel de benefica este si cura de coacaze. Timp de trei saptamani, consumi cate un castronel cu coacaze negre dimineata, apoi in timpul zilei inca doua portii. Cura are efect detoxifiant, dar e indicata si bolnavilor de reumatism. Continuarea in Adevarul.

Bolile provocate de acarieni, dusmanii ascunsi din asternuturi. Acesti paraziti, cuibariti mai ales in lenjeria de pat si mochete, sunt responsabili de o serie de boli, precum alergia la praf, astm, conjunctivite si dermatite. Acarienii sunt insecte mici, uneori microscopice, inrudite cu paianjenii, care traiesc in praful din casa si se hranesc, la fel ca tantarii, cu sangele oamenilor si al animalelor, dar si cu celulele moarte de piele si fire de par cazute. Mediile propice de dezvoltare a creaturilor sunt in general locurile calde (peste 20 de grade Celsius) si umede (peste 50% umiditate), precum asternuturile, mochetele, perdelele si draperiile, dar si valizele sau cosul de gunoi cu hartii. Integral in EVZ.

Virusul care poate schimba o viata pe neasteptate. Multe dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C nu stiu ca au contractat boala, deoarece nu au simptome specifice. Maria a fost diagnosticata cu virusul hepatitei C in anul 1997. Ea s-a infectat probabil cu mai bine de zece ani inainte, cand a primit o transfuzie sanguina. Dupa descoperirea infectiei, au mai trecut alti 13 ani pana a beneficiat de terapie, din cauza barierelor puse de Ministerul Sanatatii si a autoritatilor in general, relateaza Romania Libera.