Cum te feresti de bacteria care te jupoaie de viu. Stafilococul provoaca de la furunculi la boli dermatologice grave. Se ia din piscine, spitale si chiar din alimente. Exista peste 30 de tipuri de stafilococi, insa cele mai multe imbolnaviri le produce cel auriu. Aceste bacterii traiesc in mod normal pe piele, insa ranile sau imunitatea scazuta pot face ca ele sa treaca de mecanismele de protectie ale pielii. "Categorii la risc sunt nou-nascutii, femeile care alapteaza, bolnavii cronic, cei care primesc tratament injectabil sau care au fost supusi interventiilor. Tulpinile cele mai rele, rezistente la antibiotice, se iau din spitale", explica prof. dr. Anca Zbranca, dermatolog. Integral in EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Sexul si contraceptia, ''materii'' la care romanii invata singuri. Romanilor nu le este clar care sunt bolile cu transmitere sexuala si care sunt consecintele contractarii acestor boli, arata datele celor mai recente studii. In ceea ce priveste metodele de contraceptie, cele mai cunoscute sunt prezervativul si contraceptivele orale combinate, care sunt folosite, in mare parte, pentru a evita sarcinile nedorite. Multi romani se mai bazeaza insa pe metoda calendarului sau pe practica de retragere, metoda coitului intrerupt, scrie Adevarul.

Baile terapeutice combat stresul si depresia. Stiati ca va puteti reface sanatatea fizica precum si confortul mental fara ajutorul medicamentelor? Utilizarea terapeutica a apei, sub forma terapiei acvatice sau hidroterapia, a devenit un adevarat trend in randul persoanelor interesate in mentinerea si intarirea propriei sanatati. Apa confera corpului o senzatie de masaj (prin intermediul dusului subacvatic), stimuland receptorii tactili ai pielii, crescand circulatia sangvina si eliberand tensiunea musculara, informeaza Click.

Castravetele vindeca arsurile solare. Din disperarea de a prinde un bronz cat mai puternic ori din inconstienta, multe persoane se aleg cu arsuri solare in aceasta perioada. Liliana Simidon, specialistul Libertatii, iti spune cateva metode naturale care te vor ajuta sa scapi de aceste probleme. Expunerea la soare nu trebuie sa fie agresiva, ci sa se faca progresiv, iar pielea sa fie protejata cu creme. Cu cat pielea ta e mai sensibila si mai deschisa la culoare, cu atat crema pe care o aplici pe piele trebuie sa aiba un factor de protectie mai mare. Crema se aplica din doua in doua ore. Continuarea in Libertatea.

Spalatul pe maini tine bolile la distanta. Spalatul pe maini e una dintre cele mai usoare si la indemana metode de reducere a numarului de microbi care ajung in organismul uman, spun specialistii. De fapt, acest gest, deseori subevaluat, poate fi la fel de important pentru sanatate precum folosirea antibioticelor si a vaccinurilor. Pentru a limita riscul de contaminare cu forme ale virusurilor, specialistii recomanda spalatul frecvent pe maini drept o metoda la indemana de reducere a numarului de microbi pe care ii contactam zilnic atingand obiecte uzuale precum telefonul mobil, tastatura de la calculator, manerele usilor, butonul de apelare a liftului, relateaza Click.