Cafeaua la filtru are cea mai multa cofeina. Afla ce efecte are asupra sanatatii tale. Fie ca o bem din placere sau ca sa ne energizeze, consumul cafelei face parte din obiceiurile noastre zilnice. Specialistul nostru, dr. Cristina Balanescu, ne spune care sunt efectele reale ale cafelei asupra sanatatii noastre. Cofeina este o molecula puternica din familia alcaloide (cum e si cocaina), care, in doze mici, stimuleaza, creste atentia, intarzie aparitia oboselii si favorizeaza digestia si diureza. In exces insa, unora le poate produce palpitatii. Poate crea dependenta. Nu exista dovezi in acest sens. Cum unii afirma ca nu pot functiona fara cafeaua de dimineata, altii pot renunta oricand la ea, informeaza Libertatea.

UTILEFoto: Colaj foto

Ce boli grave pot trada "micile" dureri. Migrenele sunt semnul unor tumori, iar durerile de stomac pot ascunde o boala congenitala grava Durerile de cap, intepaturile de inima sau crampele abdominale pot fi semne ale unor probleme grave de sanatate si nu trebuie tratate cu superficialitate. Conform unui unui studiu realizat de GfK Romania, peste 50% dintre romani au declarat ca se confrunta cu migrene cel putin o data pe saptamana. Daca tinerii de pana in 30 de ani au dureri de cap cam o data pe luna, in cazul persoanelor de peste 50 de ani, migrenele sunt mai frecvente: de 2,5 ori pe luna. In cel mai rau caz, durerile de cap sunt simptome ale tumorilor cerebrale sau infectiilor sistemului nervos central. "Este vorba de meningitele virale, bacteriene sau encefalite", precizeaza medicul de familie Doina Paraschivescu. Durerile de cap mai pot trada boli precum hipertensiunea arteriala, hemoragii cerebrale sau raceli, scrie EVZ.

Exista "leacuri" si pentru complexe! Ori de cate ori te privesti in oglinda, gasesti ceva care nu-ti place la tine? Nu o data s-a intamplat sa te simti, din diverse motive, inferioara celor din jur? Afla de ce e bine sa nu mai asculti aceasta voce interioara atat de critica si cum sa-ti recapeti increderea in sine. Rochia ta nu este cea mai moderna, te simti prost ca esti mai plinuta, machiajul nu se potriveste, e prea multa "lume buna" in jur, limbajul celorlalti e prea elevat si stii ca nu te poti incadra defel in peisaj - iata o parte din scenariul care te face candidata cu acte in regula in "Partidul Femeilor Complexate". Dincolo de orice gluma, sa te simti mereu in inferioritate cand te compari cu ceilalti este un lucru care-ti otraveste viata si te lipseste de implinire sufleteasca. Cum rezolvi aceasta problema? Scapand de complexe, anunta Adevarul.

Ceasca de sanatate / Cocteilul de mere, o bautura tonica traditionala. "Un mar pe zi tine doctorul departe de casa" este un fapt dovedit de medicina alternativa. Dintre fructele autohtone, acest fruct este un urias depozit de nutrienti. De atuurile lui, care fortifica sistemul imunitar, pot beneficia persoanele de orice varsta: copiii anemici, convalescentii si toate categoriile profesionale care muncesc contracronometru. "La evenimente de familie si la sarbatorile traditionale cocteiul de mere este o bautura renumita si apreciata atat pentru aroma, cat si pentru efectul revigorant. Savurand un cocteil de mere, beneficiem de cei mai buni nutrientii continuti de fruct: taninuri, zaharuri, vitamine (A, B3, C, PP), pectina, un remediu sigur impotriva colesterolului, acizi organici si minerale precum potasiul, fosforul si calciul", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, informeaza Click.

Cu cat iti reduce statul pe scaun speranta de viata. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca speranta de viata ar putea creste cu doi ani daca oamenii ar petrece mai putin de 3 ori pe zi asezati pe scaun. In plus, daca oamenii ar miscora perioada zilnica petrecuta in fata televizorului la cel mult doua ore si-ar putea prelungi speranta de viata cu 1,4 ani. Studiul publicat in jurnalul online BMJ Open, bazat pe datele a cinci studii separate, realizate pe grupuri diferite, nu este indeajuns de concludent sunt de parere alti cercetatori. De exemplu, profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge, a declarat, citat de bbc.co.uk ca stidiul nu spune oamenilor, individual, cat este de important sa te ridici de pe canapea. "Este de inteles ca daca generatiile tinere ar face mai mult sport, ar putea sa traiasca mai mult. Dar foarte putini dintre oamenii care traiesc aceste timpuri reusesc sa stea mai putin de 3 ore pe scaun", a explicat Spiegelhalter, anunta Libertatea.