Cercetatorii americani avertizeaza: Bei trei cafele pe zi? Poti orbi! Iti place cafeaua si obisnuiesti sa bei mai mult de trei cafele pe zi? Ai grija, te paste glaucomul, o boala devastatoare a ochiului care poate duce in mod ireversibil la orbire. Specialistii americani au publicat recent un studiu in revista de medicina "Investigative Ophthalmology & Visual Science", in care dezvaluie in premiera mondiala riscurile la care ne expunem atunci cand exageram cu bautul cafelei. S-a descoperit ca anumite substante din componenta cafelei cresc presiunea din spatele pupilei si impiedica drenarea prin tuburile de irigare a ochiului. In timp cristalinul si irisul sufera in urma frecarii din interiorul globului ocular ducand la deteriorarea ireversibila a vazului. Studiul a fost realizat pe 120.000 de persoane din diferite centre de cercetare din SUA si Marea Britanie. Astfel s-a descoperit ca glaucomul apare si in cazul persoanelor care consuma cofeina si din alte surse precum: coca cola, ciocolata si chiar ceai, scrie Click.

UTILEFoto: Colaj foto

Vitaminele iti fac praf rinichii, iar pastilele de raceala ataca ficatul. Top 3 medicamente banale care te omoara. In ciuda nenumaratelor campanii de constientizare a efectelor adverse date chiar si de cele mai banale medicamente, oamenii din toata lumea continua sa cumpere si sa ia pastile dupa ureche. Medicii atrag atentia: tratata necorespunzator, pana si o banala durere de cap ne poate aduce sfarsitul. Paracetamolul este o arma excelenta impotriva racelilor inevitabile din sezonul rece, insa o singura supradoza din acetaminophenul pe care-l contine poate declansa crize de ficat. Aceeasi substanta constituie ingredientul de baza in multe alte medicamente destinate gripei si simptomelor sale. De aceea, e important sa se respecte doza recomandata, dar trebuie avut grija si la consumul de alcool, extrem de periculos in combinatie cu astfel de medicamente. Mai mult, au existat cazuri in care oamenii au murit doar pentru ca au incercat sa-si calmeze durerea de masea marind cu inca doua pastile doza necesara, anunta EVZ.

Cea mai buna dulceata se fierbe trei zile la rand. Dulceata sau fructe? Din punct de vedere nutritiv, cele din urma castiga. Insa si dulceata are aroma si utilitatea ei, mai ales iarna. Iata cateva trucuri ca s-o prepari cat mai sanatos. Fructele pentru dulceata trebuie sa fie foarte coapte (nu alterate), pentru a avea o cantitate de zaharuri naturale cat mai mare. Astfel, vei adauga, la fierbere, mai putin zahar din comert. Spala bine fructele, inainte de a le taia, in cateva jeturi de apa rece. Nu le indeparta coaja, care are o cantitate mare de substante nutritionale si de pectina (gelatina naturala din fructe). Merele, prunele si gutuile au o cantitate mare de pectina, dar si de zaharuri naturale. De aceea, dulceata din aceste fructe necesita la preparare mai putin zahar. Sau chiar deloc, cum se intampla in cazul prunelor, informeaza Adevarul.

Zece sfaturi utile. Cum iti protejezi ochii in fata monitorului. Multi dintre noi stau in fata monitorului ore intregi in fiecare zi. The Atlantic ofera 10 sfaturi utile pentru cei aflati in aceasta situatie. Folositi un background gri, ataca mai putin ochii decat unul alb. Asezati-va la o distanta de un brat perfect intins de ecranul monitorului. Monitorul sa fie plat si pozitionat fix in dreptul fetei, nu asezat intr-o parte. Partea superioara a monitorului sa fie la nivelul ochilor sau o idee mai jos. Unghiul din care priviti monitorul sa nu fie mai mare decat 35 de grade. Folositi un scaun care sa permita ca trupul dumneavoastra sa stea drept, iar talpile picioarelor sa fie intinse pe pamant. Tastatura sa fie plasata in asa fel incat partea superioara a bratelor sa fie verticala. Amintiti-va ca trebuie sa clipiti, pentru ca ecranele de computer au capacitatea de a va face sa uitati asta, scrie Libertatea.

Cinci trucuri pentru o memorie excelenta. Imagineaza-ti cum ar fi viata ta fara capacitatea de a-ti aduce aminte toate aceste lucruri. Iata de ce este atat de important sa faci totul pentru a-ti mentine memoria in forma maxima. Credeai ca in timpul somnului creierul tau someaza? Ei bine, nu este deloc asa. Desi corpul intra intr-o perioada de repaus, creierul este activ, la nivelul lui avand loc o serie de procese prin care sunt puse in ordine si consolidate informatiile primite peste zi. Asadar, atentia, capacitatea de concentrare si memoria sunt puternic influentate de calitatea si de durata somnului. Studiile au demonstrat ca somnul favorizeaza producerea de noi celule in zona hipotalamusului, parte a creierului implicata in coordonarea activitatilor care vizeaza memoria spatiala. De asemenea, s-a dovedit ca ciclurile de somn lent au efect de improspatare a memoriei episodice, memoria prin care stim cand si unde s-a intamplat ceva, scrie Unica.ro.