​Alcoolul ucide mai repede decat fumatul si dauneaza mai mult femeilor. Primul studiu pe termen lung. Persoanele care consuma frecvent alcool traiesc, in medie, cu 20 de ani mai putin decat cei care nu beau, arata un studiu german care s-a intins pe 14 ani. Rata de mortalitate in randul femeilor a fost aproape de cinci ori mai mare decat in cazul barbatilor. Persoanele dependente de alcool traiesc mai putin chiar si decat fumatorii inraiti, este concluzia ultimului studiu pe aceasta tema, efectuat de cercetatorii germani de la "University Medicine Greifswald". Acestia au monitorizat timp de 14 ani 149 de persoane dependente de alcool, pentru a stabili impactul consumului de alcool pe termen lung. Alte concluzii ale studiului se refera la faptul ca persoanele care consuma alcool mor, in medie, cu 20 de ani mai devreme decat restul populatiei. Femeile par sa fie mai afectate- rata de mortalitate in randul dependentelor de alcool este de 4,6 ori mai mare decat in cazul barbatilor care beau frecvent, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Cum il faci pe copil sa indrageasca lectura. In plina era a Internetului, lectura devine din ce in ce mai mult o preocupare pe cale de disparitie. Haide sa descoperim cum le trezim copiilor nostri bucuria de a deschide o carte. Cititul ii deschide copilului noi orizonturi, il ajuta sa exprime si sa redea mai bine informatii, sa exploreze noi lumi, ii stimuleaza curiozitatea. In plus, un copil pasionat de lectura poate avea rezultate mai bune la scoala. Povestile ii dau incredere in sine, copilul identificandu-si sentimentele si trairile cu cele ale eroilor preferati. Finalurile fericite ii intaresc valorile morale. Lectura joaca un rol important in conturarea personalitatii unui copil, ajutandu-l sa se dezvolte cognitiv si emotional si marindu-i capacitatea de concentrare. Celor mai multi copii nu le plac lucrurile impuse, obligatorii. Sta in intelepciunea noastra sa gasim metode prin care micutul sa considere lectura o pasiune, un hobby, un lucru pe care il face din proprie initiativa, anunta Adevarul.

Trei ceaiuri care alina durerile de stomac. Schimbarile de temperatura pot afecta sistemul digestiv. Crampe, balonare, arsuri, toate acestea sunt foarte neplacute. Specialistul Click!, dr. Cristina Balanescu, ne recomanda trei ceaiuri care ne vindeca stomacul. Ceaiul de coriandru, contra balonarii. Balonarea sau abdomen umflat reprezinta senzatia de marire a abdomenului ca urmare a acumularii de gaze in intestine. De multe ori, regimul de post poate duce la balonari. Faceti o infuzie dintr-o lingurita de fructe zdrobite la 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza 15 minute, se bea fractionat, in timpul unei zile, intre mese. Infuzia de tintaura alunga arsurile. Arsura la stomac reprezinta o durere situata in capul pieptului si care poate iradia in spatele stern. Este cauzata de refluxul gastro-esofagian si agravata de alimentatia necorespunzatoare. Preparati o infuzie din 1 lingurita de tintaura uscata la 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza 5 minute, se consuma 3 cani pe zi, informeaza Click.

Cinci mituri ale dietelor si adevarul despre ele. Nu manca banane, renunta la grasimi, nu bea apa minerala. Iata trei dintre minciunile pe care multi le considera sfaturi dietetice si pe care se bazeaza cand incep o cura asa-zis sanatoasa. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO, a demontat, ieri, de Ziua Nutritiei, cele mai cunoscute 5 mituri ale curelor de slabire. Dieta fara grasimi este sanatoasa. Nu este necesar sa se urmeze o dieta saraca in grasimi, in general; trebuie eliminate doar alimentele care contin colesterol rau (respectiv, grasimi saturate): branza, carnea, untul, produsele de patiserie etc. Dietele drastice dau rezultate. Acest lucru poate fi adevarat doar pe o perioada scurta (dupa care exista riscul revenirii rapide la greutatea initiala si riscuri insemnate pentru starea generala de sanatate). Trebuie aleasa o dieta de durata, prin care se pierd kilogramele in mod sanatos. Nu trebuie sa mananci seara. Aceasta recomandare se baza pe ideea ca organismul stocheaza mai multa grasime seara. Un studiu recent al Centrului de Nutritie din Cambridge infirma aceasta teorie. Important e aportul caloric total primit in 24 de ore, scrie Libertatea.

Hirudoterapia, fara efecte secundare. Terapia cu lipitori sau hirudoterapia, cum se numeste stiintific, are o vechime milenara, fiind folosita pentru stabilizarea tensiunii arteriale si pentru calmarea crizelor de isterie. Astazi, inedita terapie este folosita in practica medicala, dovedindu-se eficienta intr-o varietate de boli - de la afectiuni ale pielii pana la otite sau varice. Studiile de specialitate au dovedit ca in saliva lipitorilor, care se hranesc exclusiv cu sange, exista nu mai putin de 30 de substante active, cu efect terapeutic. La ora actuala, hirudoterapia este aplicata pe scara larga si in cele mai mari spitale din lume. O ferma speciala, unde lipitorile sunt crescute in scopuri medicale, existenta in apropiere de Moscova, asigura "materie prima" pentru mai bine de 300 unitati medicale din lume. De aici insa, lipitorile pleaca spre destinatie cu un certificat de garantie: acesta garanteaza ca lipitorile au fost hranite doar cu sange de animale sanatoase, anunta Click.