Ce nu trebuie sa mananci si sa bei atunci cand iei medicamente. Multe persoane considera ca nu se poate intampla nimic rau daca iei pastilele cu suc, de exemplu. Gresit, spun specialistii. Unele medicamente isi pierd efectul si pot pune in pericol sanatatea daca sunt luate cu anumite bauturi. Cel mai cunoscut efect negativ al acestui suc este acela ca face ineficiente pilulele contraceptive si ca poate creste riscul unei sarcini nedorite intr-o astfel de situatie. Dar specialistii atrag atentia ca sucul de grepfrut interactioneaza in mod negativ cu mai mult de 50 de medicamente, printre care si statinele, medicamente recomandate de medici pentru reducerea nivelului de colesterol din sange. Explicatia este ca in compozitia fructului exista furanocumarina, o substanta care inhiba activitatea unor enzime hepatice si intestinale responsabile cu asimilarea in organism a medicamentelor, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

De la sex la mancare. Lucruri ciudate pe care le fac oamenii in somn. Tot mai multi oameni cauta ajutor in legatura cu problemele pe care le au in timp ce dorm, sustine BBC. Specialistii sustin ca numarul persoanelor care sufera de dereglari ale somnului a crescut in ultimii ani, iar peste 30% dintre cetatenii britanici sufera de insomnie sau alte probleme de acest fel. Majoritatea disfunctiilor pot avea consecinte grave atat pe plan mental, cat si fizic. Ce lucruri ciudate fac oamenii in somn? Trimit mesaje pe telefonul mobil. Odata cu invazia tehnologiei in viata cotidiana au aparut si efectele adverse. Multe persoane trimit mesaje in somn, sustine dr. Kirstie Anderson de la Societatea Nationala de Sanatate din Newcastle. Avand in vedere ca 92% dintre englezi au telefoane mobile, acest lucru nu este surprinzator, anunta EVZ.

Miturile despre alimentele "bune", desfiintate. De ce nu sunt sanatoase sucul de portocale, margarina sau morcovii. Exista o serie de alimente al caror beneficiu pentru sanatate este considerat incontestabil, insa medicii sunt de parere ca anumite astfel de produse nu functioneaza asa cum ar trebui, sugerand eliminarea lor din alimentatie, potrivit Mediafax. "Eu nu ma apropii de Benecol (n.r.: firma de produse alimentare, printre care si margarina, care ar contine un ingredient menit sa reduca nivelul de colesterol) sau de orice alt produs de tipul margarinei care pretind ca diminueaza colesterolul si ii sfatuiesc si pe pacientii mei sa nu se apropie de ele", a spus Dr Aseem Malhotra, cardiolog sef la Forumul National de Obezitate. "In primul rand, sunt scumpe; in al doilea rand, aceste produse sunt artificiale, umplute cu substante nenaturale care chiar nu iti pot face niciun bine; si in al treilea rand, nu cred ca au vreun beneficiu pentru sanatate care sa poata fi demonstrat", a explicat doctorul, informeaza Romania Libera.

Sucul de spanac alina migrenele. Durerea de cap, de gat sau senzatie de nas infundat se pot ameliora cu remedii naturiste "de urgenta". Specialistul Click!, dr. Cristina Balanescu, ne spune care sunt plantele de ajutor. Migrenele sau durerile de cap apar cel mai frecvent in afectiuni precum sinuzitele, virozele sau rinitele. Beti 100 ml suc de spanac, 5 zile pe luna; Masati fruntea cu ulei de sunatoare; Preparati un amestec din otet de ventrilica si de mere. 100 g de ventrilica si 500 ml otet de mere, se recolteaza varfurile inflorite ale plantei, se maruntesc, se pun intr-un recipient cu otetul, se lasa la macerat 14 zile, amestecandu-se de 2 ori pe zi. Se pun pe frunte comprese imbibate cu acest otet, de 3-4 ori pe zi, si se lasa 7-10 minute. Senzatia ca iti lipseste aerul sau de uscaciune a mucoasei nasului e intalnita frecvent in viroze, rinite alergice, scrie Click.

Care teste de sanatate pentru acasa nu sunt de incredere. In ultima vreme, in farmacii si in mediul online se promoveaza tot felul de teste de monitorizare a starii de sanatate fara a te mai deplasa la medic. Rezultatele multora dintre acestea sunt, insa, ca si cum ai da cu banul, avertizeaza specialistii. Cele mai cunoscute metode de autotestare la domiciliu sunt glucometrele si tensiometrele. Acestea sunt recomandate si de medici, fiindca ei considera ca ofera un ajutor atat bolnavilor, care isi pot autoevalua evolutia bolii, cat si pentru medici, care au astfel mai multe informatii despre parametrii urmariti. Cu ajutorul glucometrului, diabeticii isi pot monitoriza in permanenta glicemia, printr-o mica intepatura in buricul degetului, rezultatele fiind disponibile in aproximativ cinci secunde. Aceasta metoda de automonitorizare este utila mai ales pentru cei care fac injectii cu insulina, anunta Adevarul.