BENEFICIILE SURPRINZATOARE ale unui baton de ciocolata neagra. Desi foarte bogata in calorii, ciocolata, in special cea amaruie, contine o substanta care amelioreaza tusea persistenta. Ciocolata amaruie are o multitudine de beneficii, iar, mai nou, s-a descoperit ca este un remediu eficient pentru tuse, arara un studiu la care au participat in jur de 300 de pacienti din 13 spitale din Marea Britanie. Acestor pacienti li s-a administrat zilnic un tratament pe baza de teobromina, o substanta care intra in compozitia ciocolatei. Dupa 14 de zile de tratament, 60% dintre pacienti au simtit o ameliorare a tusei, informeaza dailymail.co.uk. Oamenii de stiinta sustin ca un baton de ciocolata neagra contine o cantitate suficienta de teobromina care ajuta la combaterea tusei cronice, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Aromele Craciunului relaxeaza si trateaza. Cand stam pe langa brad, cu o cana de vin fiert cu scortisoara in mana, facem aromaterapie fara sa stim. Aromele specifice Craciunului ne relaxeaza si, totodata, ne trateaza de multe afectiuni. Dr. Cristina Balanescu, specialistul Libertatii, ne invata cum sa le sporim efectul, folosind uleiurile esentiale extrase din conifere si din citrice. Brad. Uleiul esential de brad purifica aerul si te revigoareaza. Cand simti ca nu mai ai pic de energie, pune 3-5 picaturi in lampa aromatizanta (sau, pur si simplu, intr-un vas cu putina apa, asezat pe caloriferul fierbinte). Ca sa scapi de raceala sau de gripa, fa inhalatii cu ulei esential de brad, iar ca sa calmezi durerile reumatismale si artrita, toarna cateva picaturi in apa de baie.

Dragostea vindeca mai repede raceala si gripa. Iarna, intalnirile pasionale dintre asternuturi fac mai mult pentru sanatate decat remediile traditionale. Si simplele mangaieri elibereaza hormoni care combat durerea. Viata sexuala nu trebuie sa aiba de suferit din cauza racelilor de sezon, ba dimpotriva! Un studiu realizat de cativa cercetatori elvetieni plaseaza sexul in topul celor mai eficiente remedii impotriva racelii atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Mai eficient ca o pastila. Neuro-imunologul Manfred Schedlovski din Zurich, cel care a condus intregul experiment, sustine ca partidele regulate de amor cresc productia de celule fagocite, considerate asul din maneca sistemului imunitar in lupta cu infectiile virale. Aceste celule extrem de inteligente actioneaza numai dupa ce virusii au depasit bariera mecanica protectoare a organismului, informeaza EVZ.

Merele si coacazele te feresc de cancer. Cand alegi ce pui in farfurie, gandeste-te mai ales la sanatatea ta! Meniul variat si sanatos te poate apara de boli grave. Specialistul Click! in medicina traditionala indiana, dr. Ovidiu Chis, ne explica azi importanta alimentelor bogate in antioxidanti. Ti-ai pus vreodata intrebarea cum ar fi daca ai putea evita toti virusii si toate sursele de infectii? Astfel ai scapa, in sfarsit, de toti acesti mici agresori numiti radicali liberi, lucru imposibil in realitate.Dar ce sunt radicalii liberi? Sunt niste molecule instabile, foarte reactive, pe care chiar organismul tau le produce prin arderile din metabolism. Acesti radicali liberi distrug lipidele de protectie, proteinele si AND-ul. In plus, mai sunt responsabili de imbatranirea corpului, de scaderea imunitatii, de aparitia cancerului, de afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos. Cei care lupta cu ei sunt antioxidantii. Acestia combat radicalii liberi pentru a preveni distrugerea celulelor.

3 afectiuni pe care le recunosti usor dupa simptome. Ce au in comun diabetul zaharat, osteoporoza si tulburarile tiroidiene? Sunt maladii tot mai raspandite in Romania. Si se manifesta si mai acut in sezonul rece. Specialistul ziarului Libertatea, dr. Nadia Popa, medic primar endocrinolog la Donna Medical Center, ne spune cum putem sa le detectam din timp. Pentru ca, netratate, aceste afectiuni deterioreaza serios intregul organism. Ce au in comun diabetul zaharat, osteoporoza si tulburarile tiroidiene? Sunt maladii tot mai raspandite in Romania. Si se manifesta si mai acut in sezonul rece. Specialistul ziarului Libertatea, dr. Nadia Popa, medic primar endocrinolog la Donna Medical Center, ne spune cum putem sa le detectam din timp. Pentru ca, netratate, aceste afectiuni deterioreaza serios intregul organism.

6 sfaturi ca sa stai departe de stres. Treci printr-o perioada mai grea, care iti pune nervii la incercare? Specialistii te sfatuiesc ca e timpul sa iei masuri deoarece exista riscul unori afectiuni cronice: stresul te poate imbolnavi grav. "Viata insasi poate fi vazuta ca un imens stres pentru ca evenimentele cotidiene ne declanseaza stari de neliniste. Noi toti avem nevoie de putina adrenalina, dar cel mai important e din ce unghi vedem lucrurile. Atitudinea fata de eveniment este importanta, nu evenimentul in sine", e de parere Cristiana Levitchi, psiholog-psihoterapeut la spitalul clinic "V. Gomoiu". Iata cateva sfaturi ca sa te tii departe de stres: nu face din orice un capat de tara, mergi mai des in parc sau la un film. Uita de grijile legate de timp, productivitate si reusita. Gaseste activitati care iti fac placere, nu lua in tragic o cearta cu un coleg de serviciu. Continuarea in Click.