Cele mai periculoase "bunatati" de pe masa de Craciun. Craciun fara curcan, porc si dulciuri muuulte nu exista! Asa spune traditia, asa spunem si noi, chit ca alimentele din ziua de astazi nu prea mai au multe in comun cu hrana sanatoasa de pe vremea parintilor si bunicilor nostri. Daca nu putem renunta la traditie (si nu putem!), macar sa sortam preparatele. Pentru un scop nobil: sa ne protejam sanatatea si... silueta. Pielea pasarilor este plina de grasimi saturate chiar si inainte de a fi unsa cu ulei si pusa la cuptor. Evita, asadar, pielea, deoarece grasimile pot contribui puternic la cretterea nivelului de colesterol, intr-o perioada in care oricum cedezi unui numar mai mare de tentatii. Slanina si untura Cu un continut de grasime urias, slanina si untura sunt de obicei si sarate cu generozitate. Evita aceste grasimi concentrate, care iti pot afecta sistemul circulator, dar si ficatul si pancreasul, scrie Libertatea.

UTILEFoto: Colaj foto

Esti obsedat sa-ti faci analize? Afla la ce riscuri te expui.Nici investigatii considerate sigure nu sunt inofensive. Mamografiile si colonoscopiile nu sunt recomandate mai devreme de 45-50 de ani, primele fi ind suspectate ca depisteaza cazuri de cancer inofensive. Si ecografi ile in exces sunt puse sub semnul intrebarii De la preventie pana la obsesia pentru investigatii inutile nu este decat un pas, atrag atentia din ce in ce mai multi medici din tarile occidentale, unde incepe sa se contureze un astfel de fenomen. In SUA, pana la o treime dintre cazurile de cancer la san nou depistate sunt "supradiagnosticate". Medicii romani se plang insa de un alt fenomen: multe femei ajung la spital cand boala e deja avansata. "Exista o categorie de persoane informate care vin la spital pentru screening, insa obsesia investigatiilor in exces nu a ajuns la noi in tara. Noi suntem inca in epoca in care ajungem foarte tarziu la spital", spune prof. dr. Alexandru Blidaru, de la Institutul Oncologic din Bucuresti, anunta EVZ.

Cat de periculoase sunt pilulele contraceptive de noua generatie. In cazul anticonceptionalelor de generatia a treia si a patra, cum sunt considerate cele cu hormoni sintetici, riscul de cheaguri de sange si de accidente vasculare este dublu, prin comparatie cu pilulele de generatie mai veche. Zeci de mii de plangeri au fost depuse in mai multe tari pentru retragerea de pe piata a contraceptivelor noi. In Statele Unite ale Americii, in Canada, in Australia, in Elvetia, in Germania si, mai nou, in Franta, mai multe femei au lansat acuzatii catre firmele producatoare de pilule contraceptive de noua generatie pentru efectele nocive ale acestora asupra sanatatii, informeaza Adevarul.

Cum prevenim infectiile urinare. Dintre bolile specifice sezonului rece, locul al doilea ca frecventa dupa afectiunile respiratorii il ocupa infectiile urinare, cele mai afectate fiind femeile. Statisticile indica faptul ca una din cinci femei risca sa aiba o infectie urinara in cursul vietii, pe cand barbatii se imbolnavesc mai rar, dar infectia este, de obicei, mai grava in cazul lor. Infectiile urinare apar mai des iarna pe fondul unui sistem imunitar vulnerabil. O igiena intima precara, sexul neprotejat sau chiar hainele sintetice pot afecta microflora genitala, generand dezechilibre ale pH-ului pielii, iritatii si pierderea proprietatiilor sistemului natural de protectie. "Infectia urinara este o afectiune provocata de diferiti agenti patogeni precum bacterii, fungi si paraziti. Cea mai frecventa cauza este infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existenta in intestinul gros al omului, care atunci cand ajunge in tractul urinal provoaca infectia. Alti microbi care dauneaza sunt Klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziti precum Tricomonas", a declarat dr. Teofil Rosu, medic specialist boli interne la Centrul Medical Focus, scrie Romania Libera.

Alarma: pijamalele iti pot imbolnavi copilul! Azi-maine bate Mosul la usa si trebuie sa iti gaseasca micutul imbracat in straie de sarbatoare. Pijamalele asigura copilului un somn bun si odihnitor. Ele trebuie sa fie confortabile si calduroase sau racoroase, dupa caz. Mai mult, pentru a determina micutii sa se duca la culcare cu placere, pijamaua nu trebuie sa fie anosta. In timpul somnului mintea si corpul copilului se relaxeaza. Mai mult, el creste cel mai mult in somn, tocmai de aceea pijamaua joaca un rol-cheie. Asadar, cand alegem pijamale pentru copii trebuie sa avem in vedere - e de la sine inteles - sezonul in care le poarta. Daca este cald putem opta pentru o pijama subtire, care sa permita aerisirea corpului, iar daca este frig alegem o pijama mai groasa, care sa tina de cald, anunta Libertatea.