Trucuri sa te odihnesti bine in perioada Sarbatorilor. De Sarbatori prioritatile sunt distractiile cu familia si cu prietenii, mancarea, cadourile, iar odihna ramane undeva pe ultimul loc. Lucru care ne face mai vulnerabili la problemele de sanatate in aceasta perioada si, in plus, somnul insuficient contribuie la acumularea si mai multor kilograme. De Sarbatori prioritatile sunt mancarea, cadourile, distractiile cu familia si cu prietenii, iar odihna ramane undeva pe ultimul loc. Lucru care ne face mai vulnerabili la problemele de sanatate in aceasta perioada si, in plus, somnul insuficient contribuie la acumularea si mai multor kilograme. Somnul insuficient ne incetineste metabolismul, astfel ca tot ceea ce mancam de Sarbatori se depune mai usor sub forma de grasime pe corp. In plus, daca nu dormim destul in aceasta perioada, si tensiunea arteriala are de suferit, ceea ce creste riscul de evenimente cardiovasculare nefericite, cum ar fi un infarct sau un accident vascular cerebral, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Mananci si mori. Lista alimentelor care pot ucide. Unele alimente par sanatoase, dar specialistii spun ca pot contine substante care, in cantitati mari, pot provoca multe neplaceri, iar unele chiar pot ucide. De asemenea, se spune ca majoritatea "delicateselor ucigase" provin de Asia. Semintele si samburii unora dintre cele mai indragite legume si fructe contin o toxina numita amygdaline, care in cantitati mari poate fi foarte toxica, potrivit Health.com. Merele, perele, mago, piersicile si caisele, toate se incadreaza in aceasta categorie. Desi ingerarea ocazionala sau accidentala nu e periculoasa, specialistii ne sfatuiesc sa fim atenti. Atunci cand cartofii sunt expusi la prea multa lumina, ei se inverzesc si produc o toxina numita solanina. De aceea suntem sfatuiti ca, daca observam o zona verde chiar sub coaja, zona aceea trebuie bine curatata, altfel cartofii devenind periculosi. De asemenea fasolea rosie negatita este contraindicata, deoarece contine o toxina naturala numita lectins, anunta EVZ.

Cat sa bei ca sa nu ajungi sub masa: Sapte trucuri pentru a evita imbatarea rapida. Bauturile alcoolice nu lipsesc de pe mesele imbelsugate de sarbatori ale romanilor pentru a asigura o atmosfera relaxata si joviala. Consumat cu moderatie, alcoolul incurajeaza interactiunea sociala si produce o stare de euforie, dar in exces poate determina un comportament irational si probleme de sanatate. Toti specialistii recomanda atat in perioada sarbatorilor, cat si in restul anului, un consum moderat de alcool. Este dificil insa de stabilit ce inseamna "consum moderat" deoarece toleranta la alcool difera de la o persoana la alta si depinde de sex, greutate, tipul de bautura alcoolica si asocierea cu diverse alimente, informeaza Romania Libera.

Top trei leacuri miraculoase pentru suferintele de sezon. Plantele cu proprietati antibiotice sunt remedii dovedite pentru probleme de sanatate care se acutizeaza in sezonul rece. Frunzele de brusture au efecte remarcabile in tratamentul bolilor de piele, precum acneea, furunculoza, cuperoza sau in afectiunile cronice. Proprietatile antibiotice ale plantei se datoreaza arctiozidei, o substanta din compozitie brusturelui, pe care terapeutii o compara cu penicilina. In astfel de situatii, cercetatorii americani au folosit cataplasme din frunze de brusture pe care le-au stropit cu ulei de eucalipt. Aceste pansamente naturale se schimba de trei-patru ori pe zi, iar tratamentul poate fi urmat doua-trei saptamani, in cazurile foarte grave. In paralel cu tratamentul extern, specialistii recomanda consumul decoctului din radacini de brusture si de cicoare (cate 15 g din fiecare planta la un litru de apa). Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, apoi se strecoara si se bea pe parcursul unei zile, scrie Click.

Top 3 remedii cu efect dovedit impotriva balonarilor. Balonarile, provocate de mesele imbelsugate, ne strica cheful de petrecere. Sunt insa cateva solutii simple pentru a scapa de ele si a ne bucura de Sarbatori. Infuzia dintr-o lingurita de lavanda uscata la o cana cu apa fierbinte stimuleaza secretia de bila si, de aceea, este recomandata dupa mesele grase si copioase de Sarbatori. "Lavanda este indicata in caz de dischinezii biliare, balonari, digestie dificila, dar combate si migrenele care pot insoti excesele culinare de Sarbatori", recomanda medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competente in apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucuresti. Lavanda se poate administra si sub forma de tinctura si de pulbere, care se gasesc la plafar, anunta Adevarul.