Asa te poti trata in strainatate! Orice roman care doreste sa se trateze intr-o tara din Uniunea Europeana va avea din acest an trei variante. Fie suporta in totalitatea cheltuielile, fie apeleaza la formularul E112, prin intermediul Casei de Asigurari de Sanatate, fie va beneficia de noua Directiva a Uniunii Europene. Potrivit acesteia, romanii se se vor putea trata, din octombrie, la orice spital din Uniunea Europeana, pe banii statului. Din octombrie, Romania trebuie sa aplice o Directiva a Uniunii Europene (UE) care spune ca pacientul roman se poate trata la orice spital din Uniunea Europeana pe banii statului. Este vorba despre Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European, din 9 martie 2011, privind accesul cetatenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere, care trebuie implementata in toate statele membre pana in luna octombrie. Potrivit acestei directive, fiecare cetatean european isi poate alege unitatea sanitara de pe teritoriul UE unde vrea sa se trateze, informeaza Click.

SanatateFoto: Colaj foto

Cum poti muri de gripa chiar daca te vaccinezi. Prima romanca ucisa de gripa anul acesta, la Spitalul Judetean din Bistrita, se vaccinase cu 26 de zile inainte chiar impotriva virusului care i-a fost fatal. Profesorul de boli infectioase Adrian Streinu Cercel spune ca pentru efi cienta maxima vaccinul antigripal trebuie facut din luna octombrie Femeia de 55 de ani a venit la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bistrita- Nasaud chiar pe 1 ianuarie cu febra, frisoane, tuse neproductiva si dureri toracice. "De la inceput au fost suspiciuni de gripa AH1N1, motiv pentru care i s-au recoltat probe si au fost trimise la Institutul Cantacuzino", ne-a declarat Gabriela Remes, directorul de ingrijiri de la Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud. In fisa medicala se mentioneaza ca femeia s-a tratat singura, timp de trei zile cu un antibiotic fara nicio eficienta in tratarea virusurilor. Pe 5 ianuarie, a fost transferata la Terapie Intensiva si pusa pe ventilatie mecanica. Doua zile mai tarziu, pe 7 ianuarie, a fost diagnosticata cu pneumonie acuta bilaterala si insuficienta respiratorie. Femeia a murit pe 9 ianuarie, scrie EVZ.ro

Squash sau "cum sa arzi 1200 de calorii pe ora". HIIT presupune sa alternezi perioade scurte de intensitate foarte ridicata (interval de lucru), cu perioade scurte de intensitate scazuta (interval de refacere). Daca stai sa te gandesti, acelasi principiu se aplica si la multe sporturi: baschet, fotbal, tenis, ciclism, handbal, etc. In timpul jocului, ai nevoie de perioade de "explozie" (sprinturi), pe care le alternezi cu perioade de mers sau alergat usor, scrie Hunk Body care iti ofera 10 motive pentru care ar trebui sa incerci squash-ul 1. Poti sa arzi pana la 1200 de calorii intr-o ora (daca vrei sa te "definesti" si sa fii in forma, e o metoda ideala)! 2. Iti foloseste fiecare fibra musculara din corp! (pe scurt, TE RUPE!) 3. Il poti juca oricand (pentru ca se joaca in sala, n-ai treaba ca e iarna, ploua sau e canicula)!

Vaccinul care previne aparitia bolii Alzheimer a fost descoperit. Un grup de cercetatori spanioli a conceput un vaccin impotriva bolii Alzheimer, care poate preveni aparitia bolii sau atenua simptomele ei atunci cand aceasta s-a instalat deja, dupa cum arata primele teste efectuate pe soareci transgenetici, potrivit Agerpres. Medicul spaniol Ramon Cacabelos, coordonatorul proiectului, a prezentat vaccinul EB-101 impreuna cu documentatia stiintifica. Cercetatorul a obtinut deja autorizatia pentru a realiza vaccinul in SUA, unde grupul de cercetatori poarta discutii cu mai multe multinationale din sectorul medical pentru a incepe studiile clinice pe oameni. Aceste studii ar putea incepe in trei sau patru luni si vor dura intre sase si opt ani,citeaza Libertatea.ro

Nu manca la aceeasi masa carne si cartofi! Alimentele bogate in carbohidrati (paine, orez, cartofi) nu trebuie combinate cu alimente acide (lamai, portocale, grepfruit, rosii etc.). Fructele acide produc fermentatie si impiedica digestia carbohidratilor prin distrugerea enzimelor. Nu trebuie sa combinam alimente bogate in proteine (nuci, carne, oua, branza) cu alimente concentrate in carbohidrati (paine, cereale, cartofi, fructe dulci). Nu e bine sa amestecati doua grupe de alimente bogate in proteine. Cele mai frecvente exemple: nuci si carne, oua si carne, branza si nuci, branza si oua, carne si lapte, oua si lapte, nuci si lapte. Digestia se desfasoara cu dificultate pentru ca fiecare proteina necesita un anumit timp si tip de digestie, scrie Click.