De ce racesti mai des decat altii. Unele persoane nu racesc deloc in sezonul rece, in vreme ce altele se plang ca fac de sase-sapte ori infectii respiratorii intr-o iarna. In asemenea cazuri, de vina ar putea fi cateva greseli legate de obiceiurile zilnice sau de alimentatie. Un adult raceste, in medie, de cel mult patru ori pe an, iar un copil - de pana la sase-sapte ori pe an. Fiecare episod de raceala ar trebui sa dureze cel mult 10 zile. Daca iti curge nasul si ai frisoane in cea mai mare parte a sezonului rece, ar trebui sa stii ca de vina sunt uneori obiceiurile de zi cu zi pe care ai, iar alteori, o carenta de nutrienti. Nu intotdeauna putem interveni insa pentru a preveni racelile, caci ele au si cauze pe care nu le putem controla. Iata motivele cele mai importante ale racelilor frecvente: Somnul este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. In timp ce ne odihnim, organismul "fabrica" anticorpi, in special citokine - molecule care faciliteaza comunicarea intre celulele sistemului imunitar. In consecinta, somnul insuficient ne face mai vulnerabili in fata microbilor si, implicit, a virusurilor care provoaca raceli, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Afla care sunt beneficiile consumului zilnic de antioxidanti. O alimentatie bogata in antioxidanti poate oferi organismului un plus de vitalitate in timpul sezonului rece cand schimbarile din mediul exterior pot cauza stari de oboseala si disconfort. Aceste substante nutritive, care se gasesc cu precadere in alimentele vegetale, intaresc sistemul imunitar si protejeaza impotriva bolilor cronice. Diferentele bruste de temperatura care survin la schimbarea anotimpurilor solicita corpului un efort de adaptare. Acesta dureaza aproximativ doua saptamani, timp in care intervine dereglarea metabolismului si slabirea sistemului imunitar. In aceste momente, principalii dusmani ai organismului sunt radicalii liberi, care pot fi combatuti doar cu ajutorul antioxidantilor. Desi nu sunt vizibili cu ochiul liber si nu isi fac simtita prezenta, radicalii liberi sunt implicati in peste 50 de afectiuni medicale, realizand un atac continuu asupra organismului. Radicalii liberi sau oxidantii introduc in organism molecule reactive si instabile care deterioreaza celulele sanatoase, anunta Romania Libera.

Ce sa mananci ca sa ai ochi sanatosi. Importanta mentinerii unor ochi sanatosi o constientizam, adesea, abia atunci cand remarcam cat de obositi ne simtim cand citim la o lumina prea slaba, cand stam prea mult in fata calculatorului sau a televizorului, ori cand ne fortam sa citim literele mici cand navigam pe internet de pe telefonul mobil. Ce trebuie sa intelegem este ca si ochii sunt predispusi imbatranirii, la fel ca restul corpului. Exista multe solutii prin care le putem mentine sanatatea. Spre exemplu, alimentele nu hranesc doar corpul, ci aduc beneficii si ochilor: lupta impotriva slabirii vederii, previn degenerarea musculara, incetinesc aparitia cataractei, previn orbirea pe timp de noapte sau pierderea vederii. Vitaminele si mineralele importante pentru ochi sunt beta carotenul, vitamina C, zincul, vitamina E si acizii grasi omega 3. Iata cateva dintre alimentele in care putem gasi "ingredientele" necesare sanatatii ochilor, informeaza Adevarul.

Deviatia de sept trebuie tratata. Ignorata, aceasta afectiune se poate agrava. Daca nu este tratata, deviatia de sept poate reprezenta cauza unor afectiuni cu consecinte grave pe termen lung. Specialistii revistei Libertatea pentru femei iti spun ce trebuie sa faci. Fie ca e vorba de dureri de cap, fie de sinuzite dese, fie de oboseala cronica, un lucru este cert: respiratia nu se mai produce corect, iar oxigenul nu mai ajunge intr-o cantitate suficienta la creier. Ignorata, "banala" deviatie de sept se agraveaza in timp. Potrivit statisticilor, peste 80% dintre persoane au deviatie de sept. Ce inseamna asta? Cu alte cuvinte, peretele subtire care desparte cele doua nari ale nasului e usor inclinat intr-o parte, asa incat cele doua cavitati nazale, care ar trebui sa fie perfect simetrice, devin inegale. Cata vreme nu e semnificativ vizibila si nu se manifesta suparator, o trecem cu vederea. Numai ca, odata cu trecerea timpului, aceasta se poate agrava, blocand una dintre caile prin care aerul patrunde catre faringe. Consecintele? Respiratie greoaie, sforait, nas infundat, apnee in somn, sinuzita, infectii respiratorii si chiar sangerari nazale dese, scrie Libertatea.

Remedii naturale impotriva racelii. Cand racim suntem tentati sa apelam la remedii naturale pentru a ne trata boala, dar cu atatea pastile naturiste pe rafturile farmaciilor devine foarte dificil sa alegem tratamentul corespunzator. CBSNews a consultat mai multi experti cu privire la ingredientele remediilor naturale impotriva racelii si a gripei, pentru a vedea care sunt de ajutor. Copiii care consuma zilnic suplimente de vitamina D au un risc cu 40% mai scazut sa contracteze virusul gripei, a aratat un studiu realizat de Institutul National american de Sanatate, in 2010. Cei mai multi oameni au nevoie in fiecare zi de cel putin 0,25 miligrame de vitamina D, in timp ce altii necesita de doua ori mai mult pentru a atinge nivelul optim de raspuns al imunitatii corpului, spune medicul Robert Graham de la spitlul Lenox Hill din New York, specializat in remedii naturiste impotriva combaterii racelii si a gripei. Vitamina D nu diminueaza durata de manifestare (de aproximativ 12 zile) si nici severitatea bolii, anunta Adevarul.