Pericolul din oala de mancare. Cat de rea este intoxicatia cu aluminiu. Aluminiul, un nemetal omniprezent in viata noastra, nu putea sa lipseasca din industria alimentara, ca aditiv, in medicamente (antiacizii, acidul acetilsalicilic tamponat), in produsele de larg consum (exista in aer si in apa). Este inevitabil. Dar, in ultima vreme specialistii au constatat o concentratie crescuta de aluminiu in organismul oamenilor, mai ales al copiilor, intoxicarea putand ajunge saptamanal la 2-3 miligrame de aluminiu pe kilogram, in conditiile in care cantitatea tolerabila este de cel mult un miligram. In timp, expunerea la aluminiu duce inevitabil la dementa, potrivit doctorionline.ro.

UtileFoto: Colaj foto

Reguli care iti pot salva viata in caz de cutremur. In luna martie s-au implinit 36 de ani de la cutremurul din 1977, care a distrus 35.000 de locuinte, a provocat pagube imense si a curmat numeroase vieti. De aceea prevenirea si pregatirea in caz de cutremure este un lucru deosebit de important. In ceea ce priveste cladirile, in general, si locuintele noaste, in particular, cele care au probleme de structura trebuie sa li se aplice de urgenta consolidarile necesare. Mentionam ca expertizarea unor astfel de probleme si diagnosticarea sunt gratuite, putandu-se efectua la cererea catre primarie. Iata si cateva reguli care trebuie respectate in situatii de cutremur recomandate de catre Dr. ing. Emil Sever Georgescu, director stiintific la URBAN INCERC, scrie Romania libera.

Spitalul care a ajuns Mecca bolnavilor de gripa din Romania. La Timisoara se foloseste de putin timp o noua tehnica prin care pacientii cu gripa porcina sunt ajutati sa lupte pentru viata lor. Plamanul artificial costa 2.500 de euro, iar banii vin printr-un program al Ministerului Sanatatii. Doar plamanii artificiali de la Timisoara ii mai tin in viata pe romanii carora gripa porcina le-a afectat atat de tare organismul incat nu mai sunt capabili sa respire singuri. Statistic, cele mai afectate sunt femeile, pentru ca au sistemul imunitar mai slab. Deja una a murit la Timisoara, iar alte doua gravide au viata pusa inca sub semnul intrebarii, scrie EVZ.

Cat costa boala cu o mie de fete. Peste 1,5 milioane de romani simt repercusiunile bolii cu 1.000 de fete (simptomatologia si parcursul medical difera de la un caz la altul). Este vorba atat de bolnavii propriu-zisi, cat si de persoanele afectate indirect: familie, prieteni, angajatori. In realitate, 8.000 de romani sufera direct de scleroza multipla. Aceasta este statistica oficiala - probabil, alte cateva mii de persoane nu au fost inca diagnosticate. In 2013, Ministerul Sanatatii a alocat pentru tratamentul acestei boli autoimune 96 de milioane de lei (aproximativ 22 milioane de euro), acelasi buget de care au beneficiat bolnavii din Romania si anul trecut, scrie Adevarul.

Cum ajuti bila si ficatul sa suporte festinul. In fiecare an, in perioada Sfintelor Sarbatori, o multime de romani ajung la spital. Si asta pentru ca, dupa zile lungi de post, dau iama in bucatele pregatite cu grija, stropite din belsug cu bauturi alcoolice, fara sa se mai gandeasca la consecinte. Ciudat este ca, desi stie fiecare cat poate duce organismul, exagereaza, in loc sa incerce macar sa ia cateva masuri de prevenire. In special, cei cu "bila lenesa" sau cu ficat sensibil au de suferit. Astfel, in loc sa petreaca si sa se simta bine, ajung sa zaca in patul de spital. Ca sa nu ai parte de asa ceva, cand ti-e lumea mai draga, e indicat sa respecti cateva reguli simple si sa-ti pregatesti o "mini-farmacie" de urgenta la domiciliu, scrie Libertatea.

Fitnessul, intre mit si realitate: Cele mai mari greseli in sport. Pot exercitiile pentru abdomen sa duca in timp la formarea mult doritelor patratele? Risca femeile care ridica greutati sa-si dezvolte prea mult bicepsii? Expertii spun ca nu este intotdeauna usor sa tragem o linie intre mit si realitate atunci cand vine vorba de fitness. Jennifer Burke, manager al unei sali de de fitness din California, spune ca multe femei inca se tem ca exercitiile care presupun ridicarea de greutati vor duce la dezvoltarea exagerata a musculaturii. "Femeile spun 'nu vreau sa fiu masiva' dar, daca nu iei calorii suplimentare sau suplimente pe baza de testosteron, o astfel de transformare nu va avea loc", a explicat Burke pentru Reuters. Ea ii ajuta pe clientii reticenti sa se antreneze usor, folosindu-si propriul corp, si nu greutatile care le sunt puse la dispozitie, scrie Adevarul.

Top 5 trucuri pentru prevenirea balonarii. Desi, in majoritatea cazurilor nu este o afectiune grava, balonarea creaza o senzatie neplacuta. Iata cateva metode simple prin care preveniti aceasta neplacere: Renuntati la guma de mestecat. Guma de mestecat consumata frecvent produce balonare fiindca stimuleaza activitatea intestinelor, pacalite ca vor primi mancare, scrie doctorulzilei.ro.