De ce este necesara spirometria. Fa-ti testul gratuit ca sa afli cat de bine respiri. Astmul, una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, poate fi depistat din timp cu ajutorul spirometriei, testul care masoara capacitatea pulmonara. Si alte afectiuni respiratorii pot fi depistate cu ajutorul spirometrului, spun specialistii cu ajutorul Zilei Mondiale a Astmului, marcata astazi. Intre 4% si 6% din romani au astm, iar multi dintre ei nu stiu ca sufera de aceasta afectiune pulmonara, atrag atentia specialistii. Manifestari ca lipsa de aer, senzatia de sufocare si frica sunt cele mai frecvente in cazul persoanelor care sufera de astm. Aceasta afectiune poate sa inceapa sa se manifeste la orice varsta, dar cel mai frecvent apare in copilarie. De altfel, dintr-o clasa de 30 de copii, doi-trei sufera de astm, potrivit statisticilor prezentate pe site-ul invingeastmul.ro, al Societatii Romane de Pneumologie, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

De ce este indicat sa le dati copiilor aceeasi mancare pe care o consuma si restul familiei. Copiii care au o alimentatie diferita de restul familiei sunt mai predispusi la o serie de probleme de sanatate grave decat cei care consuma aceeasi mancare ca si parintii lor, este concluzia specialistilor. Odata depasita varsta la care copiii au nevoie de o alimentatie speciala, este foarte important ca ei sa manance, acasa in familie, aceleasi mancaruri pe care le consuma si parintii lor, nu sa li se serveasca separat alimente precum chipsuri ori alte gustari de acest gen. Adesea, parintii unor copii mici le dau acestora, in locul mancarii gatite pentru toata familia, doar anumite alimente despre care stiu ca le plac, in dorinta de a evita stresul produs de mofturile copiilor, scrie DoctorulZilei.

Ce nu trebuie sa contina cei doi litri de lichide recomandati pe zi. Medicii ne recomanda sa bem zilnic opt pahare cu apa: unul la trezire, unul inainte de culcare si restul pe parcursul intregii zile. De ce apa si nu altceva? Pentru ca aceasta este cea mai buna sursa de hidratare existenta. Multe dintre noi consumam ceaiuri, sucuri sau cafea, dar nu stim ca organismul nostru are nevoie sa bem apa pentru a metaboliza aceste lichide. Practic, apa trebuie sa fie sursa principala de lichid consumat zilnic, ne recomanda The Nutrition Source de la Harvard. Ba mai mult, specialistii universitatii prestigioase din SUA ne ofera si cinci sfaturi care, daca sunt urmate, ne pot oferi aportul optim de lichide de care avem nevoie zilnic, scrie Click.

Ce modificari au loc in corp in timpul unei petreceri in club. De ce ne doare capul dupa ce bem alcool. Muzica tare, fumul de tigara si alcoolul afecteaza, in profunzime, mai multe organe ale corpului. Nu degeaba, dupa o noapte petrecuta in club, tot organismul se resimte. Fumul de tigara este poate chiar mai nociv pentru nefumatori, arata studiile. In numai cateva minute de expunere la fumul de tigara, in discoteci, mucoasa nazala, cea a ochilor si cea care captuseste traheea se irita. "De altfel, o expunere de ordinul minutelor poate declansa o criza de astm. Si efectele asupra pielii sunt aproape imediate, pe cand efectul asupra plamanilor se manifesta mai tarziu, dupa o expunere mai indelungata", explica medicul primar pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National "Stop fumat!". Dar nu numai fumul de tigara este periculos la o petrecere sau in cluburi. Volumul tare al muzicii ameninta auzul, scrie Adevarul.

Transpiratia in exces - cum o combatem? Transpiram fiziologic, natural, ca un mecanism de termoreglare. Prin mecanisme mai complicate, transpiram cand suntem bolnavi, tot ca sa ne scadem temperatura corpului si sa eliminam o parte din toxine. Ce ne facem insa cand, sanatosi fiind, ne facem lac de apa in palme, pe fata sau in axile, la cea mai mica emotie sau expunere la caldura? Cei care au acesta boala, numita hiperhidroza, stiu cat de dificile devin cele mai simple gesturi sociale (ca stransul mainii) sau profesionale (ca manuirea stiloului). Stiu ca nu poti purta haine colorate pentru ca pata de la axila se vede dizgratios si jenant. Uneori, problema se complica prin colonizarea bacteriana si micotica ducand la infectii sau miros neplacut, scrie Infomaterna.ro.

Combinatia soare-medicamente are un efect periculos asupra sanatatii. Care este explicatia stiintifica. In timpul anotimpului cald, tratamentele prescrise de medici nu mai dau acelasi rezultat ca in restul anului. De vina sunt razele ultraviolete, care stimuleaza productia vitaminei D, acesta din urma reusind sa destabilizeze modul de procesare al substantelor medicamentoase. Afirmatia facuta de cercetatorii suedezi de la Institutul Karoliska se bazeaza pe analiza a peste 70.000 de mostre de sange prelevate de la pacientii care au luat diverse medicamente timp de zece ani. Conform rezultatelor, publicate in revista stiintifica Metabolizarea Medicamentelor, concentratia de substante teraputice a variat de la un sezon la altul, pilulele reducandu-si eficacitatea cu pana la zece procente, scrie DoctorulZilei.

Locuri de munca periculoase pentru romani. Vezi anunturile de care ar trebui sa te feresti. Romanii sunt bombardati cu e-mailuri cu oferte de slujbe tentante. "Angajatorii" promit salarii de peste 8.000 de dolari americani pentru care nu trebuie sa faci mare lucru. Angajatul primeste sume mari de bani pe care trebuie sa le mute in diverse conturi. Aceasta ar fi o slujba de vis daca n-ar fi de fapt o metoda folosita de mafioti pentru spalarea banilor. "Angajatorii" trimit o oferta serioasa pe e-mail, in care anunta ca poti castiga bani usor, fara riscuri. La prima vedere pare tentant: trimiti datele tale persoanele si numarul de cont. In etapa urmatoare ar trebui sa primesti 10.000 de euro, pe care sa ii transferi mai apoi, in sume de 2.000 de euro, catre alte persoane, scrie Romania libera.