Cancerul tiroidian afecteaza intreg organismul. Iata de ce apare si care sunt sansele de vindecare. Desi este rar intalnit, cancerul tiroidian nu trebuie neglijat, mai ales ca vorbim despre o afectiune endocrinologica. O astfel de boala afecteaza intreg organismul, pentru ca glanda tiroida regleaza si controleaza metabolismul, de la bataile inimii pana la arderea caloriilor. Potrivit Institutului National de Sanatate, la femeile si persoanele cu varste intre 25 si 65 ani exista mai multe sanse sa se dezvolte cancerul tiroidian. Desi motivele nu au fost descoperite inca, aparitia cancerului la femei este de trei ori mai frecventa. Chiar si un studiu realizat de cei de la Societatea Americana de Cancer arata ca doua din trei cazuri de cancer se regasesc la persoane cu varste intre 20 si 55 de ani. In functie de stadiu, boala poate fi complet asimptomatica, pacientul descoperind intamplator un nodul suspect la o ecografie efectuata din alte motive. Cancerul tiroidian se manifesta printr-o varietate de simptome, care apar insa mai tarziu in evolutie, printre care: durerea gatului, dificultate la inghitire si respiratie, tumefiere sau crestere in volum a gatului, raguseala si tuse in lipsa racelii, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Soarele vine si cu bune, nu doar cu rele, spun specialistii. Radiatiile ultraviolete, atat de blamate de medicii dermatologi, aduc si beneficii organismului, nu numai riscuri, arata un nou studiu al cercetatorilor britanici. De aceea, este important sa nu eviti complet expunerea la soare. Radiatiile ultraviolete contin un compus capabil sa reduca tensiunea arteriala, deci expunerea la soare are mari beneficii precum reducerea presiunii sangvine, a riscurilor producerii unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral. Beneficiile ar putea depasi, deci, pericolul dezvoltarii cancerului de piele, scrie BBC. Pana in prezent, beneficiul exclusiv al soarelui pentru sanatatea umana era considerat vitamina D, produsa de organism dupa ce pielea a fost expusa la soare. Or, compusul luat in calcul de cercetatorii britanici de la Universitatea Edinburgh este total diferit de vitamina D. Acesta poarta numele de oxid nitric, anuntaAdevarul.

Bolile copilariei ii pot dobori pe adulti. Pojar, varsat de vant, oreion sunt boli pe care toti par sa le faca uitate, mai ales daca le-au avut in copilarie. Insa, cand apar la varsta adulta, acestea fac ravagii. Din pacate, se intampla tot mai des. Specialistii revistei Libertatea pentru femei iti arata ce pericole ii pasc pe adultii care fac bolile copilariei. Pancreatita, meningita, otita sau zona zoster sunt doar cateva dintre complicatiile care apar in urma manifestarii bolilor copilariei la maturitate. Dar nu sunt numai acestea. Iata la ce te poti astepta daca te pricopsesti cu ele: Varicela. E stiuta si ca varsat de vant si e cea mai contagioasa dintre toate. Are o evolutie severa si creste riscul de pneumonie, artrita, encefalita. Riscul de a dezvolta zona zoster este crescut. Contactata in timpul sarcinii, poate provoca defecte congenitale la fat, precum dezvoltarea anormala a creierului sau a membrelor, informeazaLibertatea.

Poti sa slabesti eficient dupa sarbatori respectand cateva reguli simple. Abuzul de friptura de miel, cozonac si alcool ,,se repara" cu rabdare, relaxare si cu multe lichide fara zahar. Oboseala, balonare, disconfort, un kilogram-doua in plus, acestea sunt efectele ospatului traditional de Paste stropit cu alcool. Organismul supus la caznele digestiei la foc continuu are nevoie de detoxifiere ,,de urgenta". Setea este adesea confundata cu senzatia de foame, motiv pentru care este recomandat ca atunci cand simti nevoia de a rontai ceva sa bei apa mai intai. Apa ajuta si la senzatia de satietate. Unii experti sugereaza cateva inghitituri de apa sau chiar de cei rece inainte si in timpul mesei. Pierderea a 500 de grame sau a unui kilogram pe saptamana este ceva realizabil. Cele mai bune programe de slabit recomanda oprirea la primele 4,5 kilograme date jos si mentinerea siluetei pentru sase luni inainte de trecerea la un alt nivel, scrieDoctorulZilei.ro.

Un stranut poate imbolnavi toate persoanele de pe o raza de doi metri. Bolile respiratorii virale, cum sunt banalele raceli sau gripa se transmit cel mai usor prin stranut. Fiecare picatura de saliva elibereaza mii de celule virale care circula cu o viteza de peste 100 de metri pe ora. "Stranutul este reflexul de eliminare a secretiilor rezultate in urma infectiilor virale. Picaturile mari pot avea diametrul de cinci microni, si cad la o distanta de unu-doi metri, iar nucleii de picatura, care au diametrul sub trei microni, pot pluti in aer chiar si o ora-doua", explica microbiologul Viorel Alexandrescu, de la Centrul National de Referinta pentru Gripa. Aceste particule virale intra in gurile sau in nasul tuturor persoanelor de pe o raza de aproximativ doi metri de cel care stranuta. Printr-un singur stranut se elibereaza aproximativ 40.000 de picaturi de saliva care contin zeci de mii de particule virale. Cele mai periculoase medii in ceea ce priveste transmiterea virusurilor respiratorii sunt aglomeratiile umane, in mijloacele de transport in comun care nu permit nici aerisirea prin deschiderea ferestrelor, cum este in avion, de exemplu, anuntaAdevarul.