De ce femeile ar trebui sa doarma mai mult si mai bine decat barbatii. Femeile, mai ales cele cu afectiuni ale inimii, risca mai mult daca nu dorm suficient sau daca au probleme cu somnul decat barbatii, arata un studiu recent. Somnul neodihnitor are asupra sanatatii femeilor efecte mai grave decat se credea pana acum, au dovedit oamenii de stiinta americani de la Universitatea California, din San Francisco. "Nivelurile inflamatiei din corp, un factor extrem de riscant pentru starea de sanatate, cresc considerabil in cazul femeilor care nu dorm destul sau care dorm prost din diferite motive", explica profesorul de psihiatrie Aric Prather, coordonatorul cercetarii americane. Studiul a inclus 700 de persoane cu afectiuni coronariene (boli cardiovasculare), dar a caror situatie era stabila, cu varsta medie de 66 de ani pentru barbati si de 64 de ani pentru femei. Specialistii au analizat evolutia starii de sanatate si nivelul inflamatiilor din corp in raport cu durata si calitatea somnului. Cercetarea a durat, in total, cinci ani, scrieAdevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Top patru alimente care scad colesterolul rau. In tara noastra, rata mortalitatii cauzata de afectiunile cardiovasculare, majoritatea provocate de colesterol, este de 61% din numarul total al deceselor. Principala metoda prin care puteti tine in frau colesterolul este regimul alimentar. ,,Regimul alimentar trebuie sa contina cat mai multe fructe si legume, cereale integrale si diverse lactate degresate, peste atat slab cat si gras. Evitati preparatele din carne de porc, oaie, miel, branzeturile grase care au un continut de colesterol aproape similar cu cel al carnii grase de porc, dulciurile concentrate si alcoolul", recomanda medicul cardiolog Luminita Iliuta. Uleiul de masline - doua linguri de ulei de masline consumate zilnic iti asigura necesarul de antioxidanti necesari scaderii nivelului colesterolului "rau" (LDL) si mentinerii celui bun (HDL), anuntaDoctorulZilei.ro.

Cat de multa apa trebuie sa bem vara. In zilele caniculare de vara, hidratarea este foarte importanta pentru a va mentine intr-o forma fizica buna. O hidratare optima inseamna un consum zilnic de cel putin doi litri de apa, la care se adauga si alte lichide potrivite pentru zilele toride, precum limonada proaspat preparata sau ceaiul de fructe cu lamaie si gheata. Nutritionistii recomanda, in timpul verii, indiferent de nivelul de efortul fizic depus, sa consumati o cantitatea mai mare de apa, din cauza temperaturilor ridicate. Apa ajuta la mentinerea echilibrului hidric si termic al corpului. "A consuma zilnic 1.5-2 litri ar trebui sa fie un reflex simplu, determinat de senzatia de sete, insa de cele mai multe ori, este nevoie sa ne autoimpunem acest gest, fie pentru ca nu simtim nevoia de apa, fie pentru ca gustul ei nu ne atrage. Apa nu poate fi inlocuita dieta zilnica, insa exista metode prin care sa avem un aport optim cu efort minim si placere maxima", spune nutritionistul Mihaela Bilic, informeazaRomania Libera.

Matasea de porumb elimina kilogramele in plus. Porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, fiind o adevarata sursa de sanatate pentru organism. Porumbul contine vitaminele B1 si B5, care imbunatatesc functionarea inimii si a sistemului nervos, si vitamina B9 (acid folic), care ajuta la regenerarea noilor celule. Mai are amidon, albumina, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. Introducerea porumbului in meniul zilnic micsoreaza riscul aparitiei cancerului. Uleiul din germeni de porumb. E extrem de benefic, deoarece nu contine colesterol si este indicat sa-l folosesti in prepararea salatelor. Are un procent mare de vitamina E, care este un antioxidant indispensabil functionarii glandelor sexuale. Radacina de porumb. Pusa la macerat e excelenta pentru tratamentul postinfarct si in cazul insuficientei coronariene, scrieLibertatea.

Tot ce trebuie sa stii despre valabilitatea alimentelor.Cat de utile sunt insemnarile de pe ambalaje. Ce se intampla daca mananci un aliment dupa data de expirare, sau daca nu ai respectat precizarea de pe ambalaj "A se consuma, de preferinta, inainte de..."? Care sunt alimentele care nu au nevoie de un termen de valabilitate? Exista mai multe directive europene care impun producatorilor teste de siguranta alimentara, cu marje de eroare, astfel incat riscurile consumatorilor sa fie minime. Mentiunile "A se consuma inainte de..." sau "Expira la..." indica, in mod evident, data limita pana la care alimentele pot fi consumate fara riscuri pentru sanatate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie sa aiba inscrise aceste precizari, cu data clara, pe ambalaj si nu mai pot fi vandute dupa ce a trecut data respectiva, anuntaAdevarul.