Testul de sange care iti spune cat mai ai de trait. Oamenii de stiinta au descoperit o "amprenta" chimica in sange care ar putea oferi indicii despre sanatatea si rata de imbatranire a nou-nascutilor. Descoperirea ar putea deschide calea catre un test simplu facut la nastere, care i-ar putea ajuta pe doctori sa tina la distanta bolile in partea a doua a vietii pacientilor. Tratamente pentru problemele cu oasele si cu inima ar putea fi dezvoltate pe baza acestor noi informatii. Cercetatorii au identificat 22 de tipuri noi de molecule strans legate de metabolism, care ar putea fi indicatori excelenti a felului in care vom imbatrani. "Metabolitii care au legatura cu speranta de viata sunt detectabili in sange, iar in prezent putem spune cu exactitate varsta unui pacient doar cu ajutorul lor. Acesta este un pas urias inainte pentru identificarea cauzelor imbatranirii", a spus dr. Ana Valdes, de la King's College London, care sustine ca genele explica doar o parte din procesul de imbtranire, dar si ca schimbarile moleculare sunt un factor important, scrieEVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Atentie la alunite! Vara, expunerea la soare poate fi periculoasa! Vara, zonele cu alunite trebuie sa fie ferite de expunerea prelungita la soare pentru a evita orice risc de cancer de piele. Alunitele apar cel mai adesea in zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifica productia de melanina. Atunci cand celulele pielii nu sunt distribuite uniform suprafata pielii si se aduna intr-un conglomerat se formeaza alunitele. Alunitele, cunoscute si ca nevi pigmentari sau nevi melanocitari, sunt tumori benigne sau hemartoame (tumori congenitale) alcatuite din melanocite, celulele ce contin pigmentul care da culoare pielii si ochilor. Acestea pot aparea oriunde la nivelul pielii si pot fi in grupuri. De obicei, au dimensiuni reduse (<5 mm), sunt bine definite, iar culoarea variaza de la bej sau roz pana la maroniu inchis. Majoritatea alunitelor apar inca din copilarie, datorita expunerii la soare, ca un mecanism de protectie al organismului impotriva razelor ultraviolete, anunta Libertatea.

De ce ne balonam in sarcina? Senzatia de balonare si discomfort abdominal resimtite de femeile insarcinate, se poate instala inca din primele saptamani de sarcina si uneori devine cel mai deranjant simptom. Principala cauza a acestui fenomen o constituie secretia crescuta de progesteron. Acest hormon este esential in dezvoltarea normala a sarcinii, dar are si rolul de a relaxa musculatura neteda din organism, incluzand-o si pe cea de la nivelul tractului digestiv. Prin urmare, procesele de digestie sunt incetinite, prelungind perioada de timp in care nutrientii pot fi absorbiti. De cele mai multe ori acest simptom este insotit de aparitia constipatiei care intensifica senzatia de balonare. Odata cu dezvoltarea sarcinii, meteorismul abdominal (balonarea) si constipatia se agraveaza, uterul gravid presand atat stomacul cat si intestinele. Integral peInfomaterna.ro.

Esti fumator? Ai grija ce mananci! Printre problemele de sanatate care pot aparea in urma fumatului se numara si deficitele nutritionale. Afla de mai jos ce alimente nu ar trebui sa-ti lipseasca daca fumezi! Pentru fumatori, alimentatia joaca un rol foarte important. Asta deoarece tutunul afecteaza in timp "depozitele" de vitamine si de minerale, iar pierderile le putem contracara printr-o alimentatie echilibrata, cu accent pe fructe si pe legume. "Desi consecintele nutritionale ale fumatului sunt pe un plan secundar comparativ cu cele cardiovasculare si cele procancerigene, acestea contribuie la o proasta calitate a vietii", explica medicul Adrian Copcea, specialist diabetolog-nutritionist. Stiai ca fumatul este unul dintre primii factori ce duc la aparitia carentei de vitamina C? Daca in mod normal o persoana nefumatoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi (din alimentatie, fie medicamentos), in cazul celor care fumeaza doza zilnica necesara este de 80 mg/zi. Vitamina C este folosita de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun, dar are si rol de protectie impotriva bolilor inimii, Alzheimerului si a cancerului, scrieAdevarul.

Adevarul despre bauturile energizante. Oboseala acumulata dupa ce am facut efort fizic in timpul verii este mai pronuntata decat in celelalte anotimpuri. Bauturile energizante pot fi o sursa de energie, insa jurnalistii de la Fox News sustin ca nu avem nevoie neaparat de ele. Electrolitii precum sodiu, magneziu, calciu, potasiu si fosfor sunt esentiali pentru reglarea fluidelor corpului. Cand transpiram din greu, nivelul electrolitilor scade, insa acest lucru nu necesita hidratarea cu bauturi energizante dupa fiecare activitate fizica. Daca mancati sanatos si aveti acces la multe proteine si fibre, corpul nu ar trebui sa aiba probleme sa isi revina dupa efort. Nu se intampla nimic rau daca beti doar bauturi energizante, precum Gatorade, insa acelasi efect poate fi obtinut si cu apa. Aceste bauturi contin destul de multe calorii, iar in 250 de mililitri se gasesc 50 de calorii, 14 grame de zahar, 14 grame de carbohidrati si 110 miligrame de sodiu, anuntaEVZ.

Cercetatorii au descoperit ca... berea face bine laptelui matern! Stati, stati... ca nu e chiar asa cum pare! In primul rand pentru ca e vorba de berea fara alcool! Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Valecia si Spitalul Universitar Dr. Peset, acest aliment poate ajuta la ridicarea cu pana la 30% a nivelului de antioxidanti din laptele matern. "Fabricata din aceleasi ingrediente naturale specifice berii, varianta fara alcool a celebrei bauturi prezinta insa si marele avantaj de a putea fi consumata in orice moment al zilei. Mai mult, poate fi bauta chiar in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare a bebelusilor. Rezultatele studiului sunt fara indoiala interesante si explicabile daca e sa luam in considerare doar calitatile hameiului, de pilda. Un singur lucru as dori sa mai adaug, o informatie cred pretioasa pentru mamele care prefera aceasta bautura si care doresc sa isi si mentina silueta: berea fara alcool are si un nivel caloric scazut, de doar 18 kcal/ 100 ml", sustine Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, informeazaLibertatea.