​"Rosiile" false din piete, un singur leac pentru o mie de boli, mai bune decat merele. Daca-l vezi, poti sa juri ca-i rosie, dar odata ce-l gusti iti dau seama ca exoticul fruct kaki are un gust care oscileaza intre piersica si pepene galben. Puterea sa consta in paleta variaza de vitamine (complex de B-uri, calciu fosfor si magneziu), dar mai ales in continutul bogat de tanin, un puternic antioxidant care protejeaza inima si lupta impotriva tumorilor din organism. Indepartatele China, Brazilia si Coreea sunt trei tari care au dezvoltat un adevarat cult pentru acest fruct care se coace toamna. Este numit si fructul zeilor, datorita dulcetii iesite din comun. Un studiu recent apartinand Reuters Health, din New York, arata ca fructele kaki sunt superioare merelor, mai ales in privinta sanatatii inimii, ca urmare a taninilor pe care ii contine, antioxidanti puternici. Mai mult, desi are relativ multe calorii, 70 pe suta de grame, fructul este recomandat si celor care tin la silueta, fiindca aduce un aport considerabil de fibre. In plus, kakiul combate cu eficienta diareea si incetineste raspandirea bacteriile virale, pentru ca reprezinta o "bomba" de vitamina C, scrieDoctorulZilei.ro.

UtileFoto: Colaj foto

Consumul de cafea scade riscul de suicid. Cateva cesti de cafea pe zi reduc riscul sinuciderii cu aproape 50%, sustine un nou studiu realizat la Harvard, SUA. "Spre deosebire de celelalte investigatii, acum am reusit sa stabilim o legatura intre consumul de bauturi cu cafeina si cele decafeinizate si sa identificam cafeina ca principalul canididat pentru efectul de protejare al cafelei", a declarat cercetatorul-sef, Michel Lucas. Autorii cercetarii au descoperit ca riscul sinuciderii la adultii care beau doua-trei cesti pe zi de cafea obisnuita este cu 50% mai scazut, decat la cei care beau cafea decafeinizata sau nu beau deloc cafea. Cafeina nu doar ca stimuleaza sistemul nervos central, dar poate actiona si ca un antidepresiv usor, prin imbunatatirea producerii anumitor neurotransmitatori din creier, inclusiv serotonina, dopamina si noradrenalina. Acest lucru poate explica riscul scazut de depresie printre bautorii de cafea, lucru care a fost descoperit si in studii anterioare, anuntaAdevarul.

Mananca mult pepene. Ajuta! Lubenita protejeaza inima, melonul apara pielea contra razelor ultraviolete. Te racoreste. Iti taie si setea, si pofta de dulciuri rafinate, daunatoare sanatatii. In schimb, ii furnizeaza organismului nutrientii de care are mare nevoie ca sa functioneze la parametri maximi. Iata trei motive puternice ca sa te delectezi cu pepene si vara asta. Rosu sau galben? Si, si - spune specialistul ziarului Libertatea, dr. Cristina Balanescu. Si explica de ce. Indiferent de culoare (rosu - numit popular lubenita - sau galben, cunoscut si sub denumirea melon), pepenele este o sursa esentiala de vitamina A si de potasiu, nutrienti ce pazesc sanatatea ochilor, regleaza tensiunea arteriala, prevenind accidentele vascular-cerebrale, si sustin sistemul muscular, preintampinand pierderea de masa osoasa si osteoporoza, informeazaLibertatea.

Ginsengul, secretul tineretii vesnice. Tineretea este un dar minunat, care poate fi pastrat, ne asigura specialistul Click!, dr. Ovidiu Chis, expert in medicina traditionala indiana. Cel mai eficient aliat in lupta impotriva imbatranirii fizice si psihice sunt plantele medicinale. Cateva din obiectivele declarate ale medicinii traditionale indiene sunt fortificarea corpului si cresterea duratei vietii. Un tratament complex, pe baza de masaje, terapii antistres, dietoterapie, aromoterapie si fitoterapie, este conceput special pentru a creste imunitatea si potenta sexuala, prevenind astfel senilitatea si boala. Substantele folosite in aromoterapie pot sa ne inveseleasca, sa ne relaxeze sau, uneori, chiar sa ne stimuleze sexual. Unele plante contin uleiuri volatile ce au o compozitie chimica asemanatoare cu cea a unor hormoni sexuali. Astfel, substante asemanatoare estrogenului gasim in uleiurile de anason, mustar sau fenicul, iar lemnul de santal sau mosc contine substante asemanatoare testosteronului, un hormon sexual masculin, scrieClick.

Remediul din farfurie. Supa-minune care scade tensiunea arteriala. Reteta promite sa le usureze viata pacientilor hipertensivi si nu numai. Ingredintele sunt dintre cele mai simple si economice, un plus pentru a incerca acesta combinatie mediteraneana de arome. Consumul unei portii de gazpacho, o supa mai neobisnuita, servita rece, poate reduce cu pana la 27% riscul de hipertensiune, arata un studiu realizat de cercetatorii din Spania. Motivul? Rosiile, ingredientul de baza, contine beta-caroten, vitamina C si polifenoli-antioxidanti care cresc nivelele de oxid nitric, o molecula care ajuta vasele de sange sa se dilateze. Uleiul de masline si celelalte legume din supa au beneficii similare, anuntaDoctorulZilei.ro.

Ciocolata neagra protejeaza creierul de atacurile cerebrale. Un anumit compus din ciocolata neagra pare sa limiteze distrugerea creierului in urma atacurilor cerebrale, prin amplificarea semnalelor care protejeaza celulele nervoase, sustin cercetatorii americani. La nouazeci de minute dupa ce li s-a administrat soarecilor de laborator o doza modesta de epicatechina, un compus care se gaseste in ciocolata neagra, li s-a indus un atac cerebral. Asa s-a descoperit ca animalele care au ingerat epicatechina au avut mai putine dereglari cerebrale decat cei carora nu li se administrase acest antioxidant, noteaza "Futurity". Multe tratamente pentru oameni in cazul unui atac cerebral trebuie administrate in cel mult trei ore de la atac, pentru a fi eficiente, dar epicatechina pare sa limiteze distrugerea neuronala la soareci si la 3,5 ore dupa un atac cerebral, informeazaAdevarul.