Evolutia stiintei: Mortii, inviati si la 24 de ore de la deces. Cunostintele medicale actuale permit resuscitarea oamenilor care au decedat de aproape doua ore, dar medicii fie nu folosesc corect tehnicile de resuscitare, fie nu se adapteaza noilor studii din domeniu. Comitetul International pentru Resuscitare (International Liaison Committee on Resuscitation - ILCOR) publica, la fiecare cinci ani, recomandari esentiale despre tehnicile de resuscitare. Doctorul Sam Parnia, medic la Terapie Intensiva si cercetator la Universitatea de Medicina Stony Brook din New York, sustine, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca multi pacienti aflati in moarte clinica ar putea fi salvati daca medicii ar folosi corect recomandarile ILCOR, scrie Romania libera.

UtileFoto: Colaj foto

Tantarii, cele mai periculoase creaturi din lume? Tantarul este cel mai evident produs al globalizarii, spun specialistii. El calatoreste odata cu noi, se adapteaza cu usurinta la noul mediu si devine foarte dificil de extirpat. Cel mai grav este, insa, ca transmite o varietate de boli. In mod normal, atat femelele, cat si masculii-tantar sunt vegetarieni, se hranesc cu nectarul si cu sucul unor plante. Totusi, femelele din multe specii ￯ exista in jur de 3.500 de specii de tantari - au "gura" adaptata pentru a strapunge pielea si pentru a suge sange, scrie Adevarul.

Cum ni se schimba vederea de-a lungul vietii. Toti vom avea nevoie de ochelari. La nastere, copiii sunt foarte sensibil la lumina si nu isi pot focusa vederea asupra unor obiecte si nici nu le pot distinge culorile foarte bine. Vederea lor, insa continua sa se dezvolte in primele luni de viata. Pana la o luna, bebelusii isi pot concentra vederea asupra obiectelor aflate la o distanta de pana la 3 metri. Dupa patru luni, pot vedea destul de clar lucrurile dintr-o camera si disting o gama completa de culori si nuante, scrie Doctorul zilei.

Suferiti de insomnii? Specialistii dau un sfat surprinzator: dormiti in cort! Expunerea la lumina naturala a zorilor si a amurgului contribuie la sincronizarea ceasului intern al organismului, ajutandu-ne sa adormim mai repede si apoi sa ne trezim odihniti, arata un studiu recent. Cei care beneficiaza cel mai mult de pe urma unui astfel de demers sunt indivizii care se chinuie sa adoarma si nu reusesc decat foarte tarziu, iar la trezire se simt deja obositi, scrie Descopera.ro.

10 secrete pentru un abdomen 6-pack ("patratele"). Vine vara, si sunt sigur ca ai vrea sa apari la piscina sau pe plaja cu un set de "patratele" care sa intoarca capete. "Patratelele" apar atunci cand procentul de grasime din corp e undeva sub 10%. Pentru asta, cea mai importanta variabila este alimentatia. Exista o vorba care zice chiar asa: "Un abdomen frumos se face in bucatarie" (si NU inseamna ca trebuie sa iti faci exercitiile pentru abdomen, in bucatarie), scrie Hunkbody.ro.

Broccoli, "leguma farma", primeste primele confirmari stiitifice pentru eticheta "anti-cancer". Multe fructe si legume sint trecute pe lista alimentelor sanatoase, cu rol in reducerea riscului aparitiei bolilor cronice si chiar a cancerului. Inscrierea are insa de cele mai multe ori la baza prezumtii teoretice ce asteapta confirmarea stiintifica. In urma unor studii, cercetatorii de la Institute of Food Reasearch, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca prin continutul de glucozinolat (glucorafanin) consumul de broccoli poate influenta metabolismul in directia reducerii riscurilor ce privesc aparitia cancerului, diabetlui de tip 2 si a altor boli cronice determinate de procesul de imbatranire, scrie Agrointel.

Soarele si bolile de piele - amici sau dusmani? Maretul soare, sub stralucirea caruia tanjim sa ne petrecem concediul, poate face minuni in tratamentul anumitor afectiuni ale pielii, dar poate influenta negativ altele. Am analizat efectele sale asupra a doua boli severe: lupus si psoriazis. Helioterapia sau cura de soare e recomandata in tratamentul unei multitudini de afectiuni. Se stie ca razele astrului stralucitor stimuleaza formarea esentialei vitamine D, influenteaza metabolismul, buna functionare a diverselor organe, a sistemului nervos, scrie Adevarul.