O noua strategie in lupta cu cancerul: cercetatorii au "convins" sistemul imunitar sa atace celulele maligne. Oamenii de stiinta americani au descoperit cum pot stimula un grup special de celule ale sistemului imunitar astfel incat acestea sa atace celulele canceroase, pentru a distruge tumorile. In mod normal, sistemul imunitar aflat in echilibru ataca "invadatorii" - entitati straine precum virusuri, bacterii etc.- fara a afecta celulele proprii ale organismului. Studii pe aninale sugereaza insa ca modificarea acestui echilibru ar putea deschide calea spre gasirea unor noi tratmente pentru cancer, scrie Descopera.ro.

UtileFoto: Colaj foto

Poliomielita: boala a secolului trecut cu reminiscente in zilele noastre. Poliomielita este o boala infectioasa care a afectat secolul XIX si XX si care acum este considerata eradicata. O persoana din 200 este infectata cu acest virus si sufera distrugeri mari ale sistemului nervos, conducand la diverse grade de paralizie. Sunt afectati, in special, copiii sub cinci ani. Denumita "o boala a civilizatiei", poliomielita incepe sa se raspandeasca din secolul al XIX-lea si, se crede, este o consecinta a obiceiurilor alimentare nesanatoase. Vaccinul a fost descoperit de Jonas Salk, biolog american, in anii '50, iar in 1961, Albert Sabin a dezvoltat un vaccin administrabil pe cale orala, scrie Adevarul.

Riscul de a muri in timpul exercitiilor fizice este mai crescut in randul femeilor sau al barbatilor? Iata ce spun specialistii. Barbatii care alearga, merg cu bicicleta sau practica alte sporturi sunt de 20 de ori mai predispusi sa moara din cauza unei probleme cardiace subite decat femeile care fac sport, arata un nou studiu. Desi se cunostea faptul ca decesele subite ce au loc in timpul sportului sunt mai raspandite in randul barbatilor, unii cercetatori credeau ca acest lucru se datoreaza faptului ca numarul femeilor care fac sport este mai mic decat cel al barbatilor, explica autorul studiului, scrie Doctorul zilei.

Ce sa mananci la micul dejun daca esti pe fuga. ...si sigur esti (pe fuga). N-ai timp sa iti faci nici macar o omleta. De cele mai multe ori torni niste lapte intr-un bol cu cereale, si aia e. Asta DACA mananci. Daca nu, bagi repede o cafea si iti iei un covrig pe drum. Nu sunt aici sa iti fac morala si sa iti pun placa cu "micul dejun e cea mai importanta a zilei". Stii si tu asta, fara sa te mai bat eu la cap. Totusi, pot sa iti dau 3 optiuni sanatoase, care sa te ajute sa pui masa musculara si sa dai jos grasimea (si le poti face aproape instant), scrie Hunk Body.

Fresh-ul de portocale e sanatos? Mai gandeste-te. Fresh-ul de fructe este o bautura recunoscuta ca fiind sanatoasa, si alaturi de ceai sau cafea, mereu prezenta la micul dejun. Un nou studiu arata, insa, ca sucul de fructe nu este atat de sanatos pe cat se crede. Potrivit unui studiu al nutritionistului american Robert Lustig, un pahar de suc de fructe are extrem de mult zahar, fiind o adevarata otrava pentru corpul uman. Lustig este autorul studiului "Adevarul amar despre zahar", publicat la inceputul acestui an, scrie EVZ.

Ai probleme de respiratie in somn? Iata de ce trebuie sa mergi la oftalmolog! Persoanele ce sufera de apnee de somn prezinta un risc sporit de a suferi de glaucom, arata un nou studiu, iar specialistii recomanda acestora sa efectueze un control oftalmologic. Oamenii de stiinta au analizat dosarele medicale a peste 1.000 de persoane cu varsta mai mare de 40 de ani ce au fost diagnosticate cu apnee de somn intre 2001 si 2004 si le-au comparat cu cele ale unui grup de control de 6.000 de persoane care nu sufereau de apnee de somn, scrie Descopera.ro.

Cat de grava este dependenta de fast-food? Va este cunoscut sentimentul de pofta trezit de o prajitura cu crema si cu multa ciocolata? Sau de un hamburger urias alaturi de o portie mare de cartofi praijiti? De multe ori, doar privitul unor alimente iti lasa gura apa, chiar si atunci cand esti satul. E posibil sa fii... dependent de mancare? Pe zi ce trece, se maresc cozile la vanzarea de produse de tip fast-food. Pe vreme friguroasa ori pe canicula, fanii hamburgerilor si cartofilor prajiti se inghesuie sa-si primeasca portia zilnica de "nutrienti", scrie Click.

Top 10 alimente toxice care ne pot ucide. Durerile de cap, varsaturile sau dificultatile in respiratie sunt doar cateva dintre simptomele cu care ne putem confrunta atunci cand consumam cantitati mari din unele fructe si legume care au in compozitie substante toxice. In cazuri rare, consumarea unor cantitati mari de alimente obisnuite, cum ar fi rosiile sau cartofii, poate duce la coma si chiar deces, scrie Romania libera.