Vaccinul antigripal are un efect secundar neobisnuit. Oamenii de stiinta afirma ca toate persoanele mai varstnice de 50 de ani ar trebui vaccinate antigripal. Specialistii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce un nou studiu a aratat ca acest vaccin injumatateste riscul de a suferi de un atac cardiac. Cercetarea publicata in jurnalul stiintific Heart arata ca vaccinul protejeaza de atacuri de cord persoanele ce sufera de artere ingustate. In Marea Britanie, persoanele ce sufera de afectiuni cronice ale inimii sunt deja vaccinate anual antigripal, alaturi de persoanele mai varstnice de 65 de ani. In urma acestui studiu, cercetatorii au lansat un apel la autoritati pentru a extinde programul de vaccinare la toate persoanele cu varsta de peste 50 de ani, deoarece problemele cardiace sunt foarte raspandite, noteaza doctorulzilei.ro

UtileFoto: Colaj foto

Rucola, quinoa - superalimente ori bine promovate? Rucola, quinoa si fructele goji sunt doar cateva dintre alimentele care au "castigat teren" in ultima vreme pe piata romaneasca. Au sambure de adevar laudele la adresa lor ori sunt doar o buna campanie de imagine, menita sa creasca vanzarile? Cunoscute inca din cele mai vechi timpuri si folosite des in bucataria altor popoare, rucola, fructele de goji, quinoa, sparanghelul, numite si "noile superalimente", au devenit cunoscute si comercializate in Romania in ultimii ani. Si, nu in ultimul rand, foarte bine promovate. Cat este campanie de imagine, cat este adevar? Avem corespondente autohtone pentru aceste superalimente? Nutritionistii ne-au raspuns afirmativ, scrie Adevarul.

Smochinele scad tensiunea. Ideale pentru silueta noastra, smochinele sunt foarte apreciate de nutritionisti. Sunt o sursa buna de magneziu, necesar functionarii sistemului nervos, dar si de vitaminele A, B, C, care intaresc imunitatea. Smochinele au multiple proprietati benefice pentru organismul uman: sunt nutritive, tonifiante, diuretice sau laxative. Aceste calitati sunt date de continutul lor ridicat in fier, mangan, brom sau calciu, informeaza Click.

Alimente care previn caderea parului. Ce mananci ca sa obtii cei sapte nutrienti anti-chelie. Potrivit medicului Alan Bauman, 20% dintre barbati incep sa-si piarda podoaba capilara incepand cu varsta de 20 de ani. Desi genetica joaca un rol important, exista metode prin care caderea parului poate fi prevenita, una dintre acestea este alimentatia. "Ca orice alta parte a corpului, parul are nevoie de o varietate de nutrienti pentru a creste si a se mentine sanatos", spune nutritionistul Rania Batayneh. "Pentru ca nutrientii ajung prima data la tesuturile esentiale, precum muschii si organele, inainte sa ajunga la firele de par este important sa obtii suficienti nutrienti", a mai spus nutritionistul, anunta doctorulzilei.ro

Alimentatia bogata in cupru ar putea duce la aparitia Alzheimerului. Felul in care este procesata mancarea, expunerea la chimicale si toxine, dar si lipsa de activitate fizica contribuie la cresterea numarului de persoane cu stadii incipiente ale bolii Alzheimer. Cercetatori de la University of Rochester din New York au publicat rezultatele studiului in jurnalul The Proceedings of the National Academy of Sciences, unde explica cum un metal comun la care suntem toti expusi poate incuraja aparitia bolii. Echipa a aflat ca nivelurile crescute de cupru din dietele moderne pot duce la Alzheimer prin reducerea abilitatii organismului de a elibera proteine toxice din creier. Cuprul se poate gasi, printre altele, in carnea rosie, legume, nuci si seminte, informeaza Adevarul.