Aplicatiile mobile pentru sanatate: ajutor sau pericol pentru sistemele sanitare? Pe fondul vietii nesanatoase a tinerilor si a lipsurilor populatiilor din tarile emergente, costurile cu sanatatea au ajuns sa puna o foarte mare presiune pe bugetele multor tari, inclusiv din categoria celor dezvoltate. In ultimul timp, a aparut ideea utilizarii la scara mai larga a aplicatiilor pentru monitorizarea sanatatii pentru a reduce vizitele nejustificate la medic, dar si pentru a-i face pe pacienti mai responsabili de sanatatea lor. Mai este insa un lung drum de parcurs pana aici, presarat cu intrebari legate de securitatea datelor, dar si de eficienta acestora, scrie Capital.

UtileFoto: Colaj foto

Semne ale autismului care apar in primele luni de viata ale bebelusului. Potrivit unui nou studiu, autismul ar putea fi depistat la copiii care au mai putin de sase luni. Oamenii de stiinta americani au studiat chipurile mai multor bebelusi, inca din primele zile de viata si pana la varsta de trei ani. Astfel, s-a descoperit ca in primele luni de la nastere, nou-nascutul, diagnosticat ulterior cu autism, are o dificultate in a stabili contact vizual. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina "Emory" din Atlanta au folosit tehnologii moderne pentru a detecta miscarea ochilor nou-nascutului atunci cand acesta urmareste filmari cu interactiuni umane, scrie Doctorul zilei.

Tehnica inovatoare care poate preveni atacul de cord. Un nou mod de a scana inima, folosit deja pentru identificarea tumorilor la pacientii care sufera de cancer, poate identifica oamenii cu un risc mare de a face atac de cord, sugereaza un nou studiu. Imaginea cordului poate dezvalui locul unde se afla placi de grasime acumulate (placi de aterom) care pot infunda arterele. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, spun ca un instrument eficient in prezicerea unui atac de cord schimba multe pentru pacienti. Milioane de oameni la nivel global sufera un atac de cord anual, iar infundarea arterelor din jurul inimii este principala cauza de deces in lume, scrie Adevarul.

Cum te afecteaza noptile pierdute. Noptile pierdute in tinerete se resimt nu numai a doua zi, ci si mult timp dupa, lasand semne vizibile pe chipurile noastre. In perioada adolescentei pana mult dupa ce aceasta s-a incheiat tindem sa pierdem noptile fara sa ne gandim la consecintele faptelor noastre si cat de mult poate acest lucru sa ne influenteze pe viitor. Tenul are cel mai mult de suferit din cauza noptilor pierdute. Noptile albe distrug elasticitatea pielii, deschid porii, grabesc aparitia ridurilor, a pungilor de sub ochi, a cearcanelor in special. Se spune ca o noapte alba face ca tenul sa imbatraneasca cu o saptamana, scrie Romania libera.

Menstre neregulate? 5 cauze posibile. Vine sau nu vine? Aceasta-i intrebarea la care nu prea gasesti raspuns, atunci cand se apropie zilele "acelea" ale lunii. Or, sangerarile anormale sau lipsa lor denota ca undeva, in organism, exista o problema. Fiecare femeie simte, la un moment dat, spaima provocata de sangerarile neasteptate. De multe ori, sunt inofensive, dar nu trebuie ignorate. Nici absenta menstruatiei nu e motiv de bucurie, decat daca esti in asteptarea unui bebe. In rest, orice dereglare poate fi semn de boala. Abundente sau absente, oricum nu sunt de bun-augur. Vizita la medic se impune inca de la primele semne de sangerare in afara ciclurilor, scrie Libertatea.

Cum va puteti reduce colesterolul fara sa apelati la medicamente. Bolile cardiovasculare si complicatiile lor continua sa reprezinte principala problema de sanatate a romanilor. Pentru a nu ajunge sa suferiti din cauza lor, dar si pentru a le combate in cazul in care le aveti deja, medicii va indeamna sa adoptati un stil alimentar bazat pe legume, fructe si peste. Miscarea, care poate sa insemne doar urcatul unor scari sau gradinaritul, ar trebui sa completeze eforturile. Legumele sunt bogate in fibre, sarace in grasimi si va ajuta sa scadeti nivelul presiunii arteriale, evitand astfel bolile cardiovasculare, dar si cancerul, scrie Doctorul zilei.

Bauturile recomandate in dieta Montignac. Despre efectul consumului de alcool asupra cresterii in greutate s-au lansat o serie de ipoteze. Nutritionistul francez Michel Montignac si-a promovat cercetarile in cateva volume privind hrana sanatoasa, volume vandute in peste 18 milioane de exemplare. Michel Montignac apreciaza ca alcoolul poate contribui la cresterea in greutate daca este consumat intr-o cantitate excesiva. Daca este baut in mod rezonabil, este posibil ca alcoolul sa nu aiba efecte nedorite. In faza de slabit, este bine sa se limiteze consumul de alcool la un singur paharel de vin baut la sfarsitul mesei, scrie Click.