Cu ce conditie vor primi medicamente compensate pacientii cu venituri de pana la 700 lei. Medicii de familie au anuntat ca de la 15 ianuarie nu vor mai elibera retete compensate cu 90% din lista B pentru pacientii cu venituri de pana la 700 de lei, decat daca vor aduce o adeverinta fiscala de la ANAF. Situatia este generata de faptul ca organele de control au depistat recent ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trasi la raspundere. Medicii de familie au ridicat si problema sumelor pe care centrele de permanenta trebuie sa le inapoieze Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curtii de Conturi, noteaza doctorulzilei.ro

UtileFoto: Colaj foto

Adevarat sau fals despre alimentele congelate. Cat timp le poti pastra la rece. Cum e mai bine sa decongelam alimentele: la temperatura camerei sau in frigider? Putem pastra alimente la congelator ani intregi? Legumele congelate, la fel de hranitoare ca cele proaspete - ADEVARAT. "Legumele congelate si conservele sunt o solutie buna daca nu au adaosuri mari de sare sau de zahar. Desi difera ca textura si ca gust, din punct de vedere nutritional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete", explica medicul nutritionist Adrian Copcea, de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. In ceea ce priveste fructele si legumele congelate, in cele mai multe cazuri, ele sunt "procesate" la scurt timp dupa ce au fost culese, in punctul maxim de coacere, spun specialistii. Integral in Adevarul.

De ce tresari cand esti pe cale sa adormi. Sigur cunosti si tu senzatia: te asezi in pat, esti gata sa adormi si dintr-o data te trezesti brusc cu o senzatie de cadere si o tresarire care te sperie. Vezi mai multe despre acest fenomen si explicatiile lui! Tresarirea care apare atunci cand esti pe cale sa adormi se numeste, in termeni stiintifici, "spasm hipnagogic". De fapt, ceea ce percem noi ca o tresarire este un spasm muscular ce apare in starea hipnagogica, adica atunci cand esti in acea scurta perioada de tranzitie dintre veghe si somn, scrie Libertatea.

Dieta care opreste caderea parului. Ceea ce mancam influenteaza, in mare masura, starea podoabei capilare. Iata de ce este este important sa stim ce alimente sa nu ne lipseasca din dieta daca vrem sa prevenim probleme precum caderea parului. Este foarte posibil ca in aceasta perioada a anului sa observam ca ne cad mai multe fire de par. Specialistii ne spun ca este vorba despre un ciclu normal de reinnoire a parului, care dureaza cateva saptamani. La acestea se adauga si imunitatea mai scazuta care vine "la pachet" cu sezonul rece, dar si factori care nu tin de anotimp, cum sunt stresul si alimentatia dezechilibrata. Afla din Click ce alimente sunt indispensabile pentru a avea un par sanatos.

Cancerul de san poate fi prevenit cu o pastila pe zi. Femeile care au un risc crescut de a dezvolta cancer din cauza istoricului familial sau a genelor, au o noua optiune pentru a preveni boala. Un studiu care a inclus 4000 de femeie a scos la iveala ca o pastila pe zi care inhiba o enzima care influenteaza concentratia estrogenilor, scade cu mai mult de jumatate riscul dezvoltarii cancerului mamar dupa cinci ani de utilizare. Medicamentul, numit anastrozol poate cauza dureri articulare si alte efecte secundare asemanatoare simptomelor menopauzei, informeaza doctorulzilei.ro

Neuronutritia, un nou concept de hrana pentru minte. Este mai mult decat mancare. Scopul neuronutritiei este de a imbunatati functiile cerebrale si psihice prin satisfacerea tuturor nevoilor esentiale ale mintii noastre. La intersectia cu neurostiintele, alimentatia si psihologia moderna sta neuronutritia, un nou concept care ne ofera posibilitati de identificare a cauzelor problemelor moderne neuropsihice. Hrana esentiala pentru un creier sanatos este materiala (alimentatia), dar in egala masura ca importanta, este si imateriala: afectivitate, relationare etc. Specialistii francezi in neuronutritie, citati de "Passeport Sante", recomanda o dieta in care sa predomine legumele si fructele proaspete, cat mai variate. De asemenea, ar trebui sa includem cu regularitate in alimentatie leguminoasele (fasolea, lintea, mazarea, soia, hrisca). Macar o data pe saptamana, planifica sa mananci o farfurie cu peste gras, oceanic, bogat in acizi grasi esentiali Omega 3, noteaza Adevarul.