​Durerile provocate de artrita pot fi ameliorate cu un medicament folosit in tratarea hipertensiunii. Oamenii de stiinta cred ca pot ajuta milioane de oameni care sufera de artrita cu un nou medicament. Spiroclatona, folosita de obicei pentru tratarea hipertensiunii si a insuficientei cardiace poate ajuta si in tratamentul osteoartritei. Cercetatorii de la Universitatea Dundee au demonstrat ca pastilele reduc durerea si acum se fac alte teste pentru a descoperi intregul lor potential. "Spiroclatona a fost folosita zeci de ani, asa ca stim ca e sigura", a spus prof. Alan Silman. Osteoartrita este cea mai comuna afectiune in randul varstnicilor si cauzeaza umflarea si rigidizarea articulatiilor si dureri ingrozitoare, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Dilema etica. Care sunt noile frontiere ale medicinei: Bine ati venit la fabrica de copii! Doriti unul cu genele lui Einstein? De ce n-am putea merge la maternitate, asa cum mergem intr-un showroom auto, ca sa alegem, cu cea mai mare exactitate de ghiseu functionaresc, felul in care va arata si ce abilitati va avea copilul nostru? Avem dreptul sa cream supercopilul, cu de toate? "Ochi caprui?" "Nu. Albastri." "Brunet, saten, blond?" "Saten, cu o subtila alunita in barbie, va rog! Si gropite, insa doar cand zambeste. A!, si puneti, va rog, si o gena de la Andrei Plesu, vrem sa fie un intelectual spontan, cu umor!" "Ce armonie frumoasa! Dar inaltimea? Sa fie si mai rezistent la frig?" "E perfect! Vrem doua exemplare, baieti!"Asa ar putea arata un dialog intre medicul de planificare familiala si un cuplu care planuieste sa aiba copii. Integral inAdevarul.

Iata cum sa nu faci pancreatita acuta de Sarbatori. Daca sunteti gurmanzi, una dintre cele mai mari placeri ale Sarbatorilor este cea culinara. Iar, daca bucuria de a manca se transforma in exces culinar, efectele neplacute nu vor intarzia sa apara. Unul dintre pericolele meselor prea copioase este reprezentat de aparitia pancreatitei acute, boala numita si "marea drama abdominala". Pancreatita acuta risca sa se declanseze in prezenta meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumam din belsug in perioada Sarbatorilor de iarna. Pentru ca afecteaza unul dintre organele cu rol esential in functionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar si decesul, daca nu este tratata precoce si corect. Asadar, profilaxia si tratamentul in faze incipiente ne pot pune la adapost de complicatiile grave ale acestei boli. Practic, in cazul pancreatitei acute are loc un proces de distructie a pancreasului si a tesuturilor din jurul sau de catre propriile enzime, informeazaLibertatea.

Cel mai eficient remediu impotriva durerilor in gat. Aspirina este unul dintre cele mai bune remedii impotriva durerilor in gat, spun cercetatorii. O solutie din cateva tablete de aspirina dizolvate in apa, cu care se face gargara, poate reduce intensitatea durerii in cateva ore, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii de la University of Cardiff Common Cold Centre. Efectul dureaza peste sase ore. De asemenea, inhalarea produselor care contin mentol este un mijloc de calmare a durerilor in gat. Totodata, unele tipuri de miere pot contribui la tratarea infectiilor la nivelul gatului, deoarece contin peroxid de hidrogen, care are proprietati antibacteriene, potrivit expertilor de la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda, scrieDoctorulZilei.ro.

Corpul tau are un ceas intern. Cum sa-ti sincronizezi ritmul de viata cu orologiul propriu ca sa nu te imbolnavesti. Orice organism viu trece fara incetare dintr-un stadiu in altul, are un ritm al lui. Fara ritm n-ar exista viata. Si, oricat de mult ne-am dori sa fim stapanii de netagaduit ai propriei fiinte, suntem, de fapt, supusi ai ritmurilor solare, lunare, precum si ai miscarilor pamantului. Cu cat suntem mai constienti de aceste lucruri si facem tot posibilul pentru a ne respecta propriul ritm, cu atat vom fi mai echilibrati si mai sanatosi. "Respectarea ritmurilor biologice si fiziologice creeaza un echilibru interior: stabilitatea unor parametri precum temperatura corpului, pH-ul si nivelul de oxigen, care asigura performante si o stare de sanatate optime. Notiunea de timp este esentiala in biologie. Ritmul este un principiu fundamental in fiziologie. Ritmul respirator conduce la un nivel de oxigen relativ stabil in organism. Bataile inimii asigura un debit sangvin mediu. Secretia pulsatila de insulina asigura, in aceeasi masura, un nivel mediu al glicemiei", explica medicul frances Jean-Michel Crabbe, specialist in cronobiologie, anuntaAdevarul.