​Cate fructe si legume e indicat sa consumi zilnic. Fructele si legumele sunt vitale pentru pastrarea sanatatii deoarece contin vitamine care distrug radicalii liberi. Cate fructe si legume trebuie sa consumi? Specialistii OMS te sfatuiesc sa mananci zilnic cinci portii de cate 80 de grame de vegetale. Statisticile arata insa ca doar 13% dintre barbati si 15% dintre femei respecta acest obicei. Consumul mediu este de 2,7 portii pentru barbati si 2,9 pentru femei. 21a dintre barbati si 15% dintre femei nu consuma fructe si legume deloc. Cat de mare ar trebui sa fie o portie? Ca regula generala, o portie este cat iti incape intr-o mana. De exemplu, un mar, trei caise sau zece mure. Sunt suficiente cinci banane pe zi? Nu. Specialistii te sfatuiesc sa aplici "regula curcubeului", deoarece vitaminele din fructe si legume variaza in functie de culoarea acestor alimente. Ideal ar fi sa consumati vegetale rosii, portocalii, galbene, verzi, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Cauze surprinzatoare ale depresiei de sarbatori.Atunci cand e frig afara si ziua se micsoreaza, nu e greu sa-ti dai seama ce iti afecteaza starea de spirit. Insa e posibil ca in aceasta perioada motivele din spatele depresiei sa fie mai multe: sarbatorile, rudele si chiar alcoolul in exces. Cauzele din spatele depresiei de iarna poate ca nu sunt surprinzatoare, insa cu siguranta ca esti prea ocupat sa le iei in seama sau sa le consideri adevarate motive pentru tristetea prelungita care pare ca te-a cuprins. CNN realizeaza o lista cuprinzatoare in care poti regasi motivele starii proaste de spirit care te incearca zilele astea. Temperaturile scazute imbie la canapeaua dotata cu o patura calduroasa si la un film bun, si nicidecum la o ora petrecuta in sala de gimnastica. Insa este binecunoscut faptul ca exercitiile fizice imbunatatesc starea de spirit, mult mai bine ca un film. "Doar faptul ca te misti de colo colo este de ajutor pentru dispozitia oricui", conform doctorului John Sharp, psiholog la Harvard, SUA, anuntaAdevarul.

Trei remedii naturale care scad colesterolul. Cu un nivel ridicat al colesterolului "rau" (LDL) se pot confrunta atat varstnicii, cat si tinerii. Cauzele nivelului ridicat de LDL sunt stresul, mostenirea genetica si alimentatia dezechilibrata. Revista "Click! pentru femei" iti spune ce remedii scad colesterolul si contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii. Propolis si fructe de paducel. Pentru acest remediu, ai nevoie de tinctura de paducel si tinctura de propolis pe care le amesteci in proportie de 1:1. Compozitia se consuma in cantitati de 20-30 de picaturi, cu 30 de minute inainte de fiecare masa. Amestec din mai multe plante. Ai nevoie de cate 100 de grame de: musetel, flori de siminoc, sunatoare, mesteacan. Se amesteca aceste plante si se pastreaza intr-un borcan cu capac, informeazaClick.

Boli care nu te lasa sa te odihnesti si remedii pentru ele. Nu intotdeauna somnul este echivalent cu odihna organismului. Chiar daca dormiti suficient nu inseamna ca organismul s-a relaxat si e gata sa o ia de la capat intr-o noua zi. Sunt tulburari care afecteaza calitatea somnului, insa pentru toate exista solutii de tratament. Printre cele mai intalnite afectiuni care nu va lasa sa dormiti se numara tulburarile respiratorii, depresiile si dependenta de alcool. Primul semn al depresiei este asanumita stare de indispozitie. Urmeaza apoi lipsa de concentrare sau neputinta de a lua decizii, aceasta din urma stare putand fi cauzata si de un somn nelinistit. "Tulburarile de somn sunt cele mai constante simptome ale depresiei, insa sunt considerate mai degraba efectul depresiei, nu cauza ei", explica psihiatrul Eugen Hriscu pentruDoctorulZilei.ro.

Ritualurile de Revelion dau un gust mai bun mancarii. Fie ca ne dam seama, fie ca nu, cu totii facem mici ritualuri zi de zi. Insa, de Revelion, clinchetul paharelor, ciorba de potroace, micile dorinte puse in gand, rochia rosie pe care trebuie sa o purtam sau sarutul de la miezul noptii sunt ecouri ale evolutiei omului si ajung chiar sa dea un gust mai bun mancarii, sa ne aduca bucuria in suflet si sa apreciem mai mult compania celor dragi. Poate ca aceste ritualuri par traditii depasite, insa ne vorbesc despre cum a evoluat omul si despre cum interactiona cu semenii lui inainte dezvoltarii limbajului. In ultimii ani, studiile au demonstrat cum realizarea unor mici ritualuri poate influenta dispozitia oamenilor, imbunatatind chiar gustul mancarii, anuntaAdevarul.