Sase nutrienti de care aveti nevoie dupa 50 de ani. Pe masura ce inaintati in varsta este necesar sa faceti mici schimbari in alimentatie ca sa va mentineti sanatosi. Vitamina D intareste muschii si alina amelioreaza durerile de oase si musculare la aproximativ jumatate dintre femeile care au aceste simptome. Un studiu recent a scos la iveala ca persoanele care nu au lipsa de vitamina D, au un risc mai scazut de obezitate, diabet 2, boli de inima, hipertensiune, osteoporoza, depresie, cancer si Alzheimer. Mai putin de 10% din femeile peste 50 de ani isi iau doza recomandata de vitamina D din alimente, spune Holick. Surse bune sunt galbenusurile de ou, pestele gra si produsele alimentare fortificate, cum ar fi laptele si cerealele. Puteti, de asemenea, creste nivelul de expunere la soare, care este transformat in vitamina D la nivelul pielii, dar odata cu trecerea timpului, capacitatea organismului de a produce vitamina D de la lumina soarelui scade, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Mituri demontate despre sanatate pe timp de iarna: aerul rece nu te imbolnaveste si alcoolul nu te incalzeste. Auzim des ca nu trebuie sa deschidem ferestrele iarna si sa nu petrecem prea mult timp in aer liber, fiindca racim. Sau ca, atunci cand afara e frig, daca ai capul acoperit, nu vei pierde prea multa caldura corporala. Niciuna dintre aceste idei nu este adevarata, spun specialistii. Raceala, la fel ca si gripa, este, intr-adevar mai comuna iarna decat vara. Dar acest lucru nu pentru ca de vina ar fi aerul rece, timpul petrecut in frig, ci pentru ca virusurile responsabile cu aceste afectiuni traiesc si se inmultesc mai bine atunci cand afara temperaturile sunt scazute. "De altfel, celulele care combat infectiile din corp se inmultesc atunci cand te expui aerului rece. Acesta este modul in care organismul raspunde stresului pe care-l reprezinta temperaturile scazute", subliniaza medicul american Rachel C. Vreeman, anuntaAdevarul.

Ce se ascunde in spatele poftelor culinare. Iti este pofta in mod constant sa mananci anumite alimente? Poate fi modul prin care organismul iti semnaleaza ca are nevoie de unele substante nutritive. Iata cum se "traduce" fiecare pofta! De multe ori ajungem atat de obositi seara acasa incat nu mai avem timp sa gatim ceva proaspat si ne-am obisnuit cu mancarea semipreparata. Insa aceasta este de obicei saraca in substante nutritive, iar corpul tau incepe sa aiba deficiente si sa-ti ceara sub forma de pofte o anumita vitamina sau substanta minerala, informeazaClick.

Este sarea de mare mai sanatoasa decat sarea de masa? Sarea de mare este produsa prin evaporarea apei din oceane sau mari, in timp ce sarea de masa este extrasa din mina. Provenienta influenteaza concentratia anumitor minerale dar nu si cantitatea de sodiu pe care o contiene. Diferenta intre cele doua o face modul de procesare. Sarea de masa trece printr-o multime de procese de prelucrare menite sa indeparteze impuritatile si isi pierde nutrientii. In schimb, contine cateva chimicale, menite sa ii dea culoarea alba si sa impiedice formarea de bulgari. "Sarea de masa, are de obicei adaugat iod , un nutrient esential pentru mentinerea tiroidei sanatoase. Insa, adaugarea iodului poate deveni o problema. Daca ai o dieta echilibrata, probabil ca primesti o cantitate suficienta de iod, iar excesul poate duce la ameteala, dureri de cap si dereglari hormonale, scrieDoctorulZilei.ro.

Alimente care nu te lasa sa asimilezi vitamine si minerale.Spanacul si oul moale, printre "vinovati". Toate alimentele, mai ales daca nu sunt procesate industrial, ne aduc substantele nutritive de care corpul are nevoie pentru a functiona optim si pentru a se mentine sanatos. Totusi, unele dintre ele contin si substante care impiedica o buna absorbtie a vitaminelor si mineralelor si, deci, favorizeaza carentele. In compozitia spanacului, pe langa substantele nutritive extrem de utile pentru organism, exista si oxaalti. Acestia reduc absorbtia in organism a calciului prezent in alte alimente, a fierului (inclusiv pe cel din compozitia spanacului), a fosforului, a cuprului si a magneziului. De aceea, specialistii recomanda sa nu gatim niciodata spanacul cu sos bechamel, de exemplu, sau cu alte sosuri pe baza de lactate, fiindca oxalatii din spanac se unesc cu calciul din lapte si rezulta formarea de oxalati de calciu, potrivit doctissimo.fr. Acestia impiedica asimilarea mineralelor si, in plus, odata acumulati in corp, favorizeaza formarea pietrelor la rinichi in cazul persoanelor cu o sensibilitate in acest sens, anuntaAdevarul.