Semnal de alarma: tot mai multi copii romani sufera de obezitate. Un raport european arata ca adolescentii se confrunta cu mari probleme de greutate, cauzate de lipsa activitatii fizice si de o alimentatie nesanatoasa, bogata in grasimi si zahar. Problemele legate de greutate sunt tot mai ingrijoratoare, atrag atentia specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit carora pana la 27% din adolescentii de 13 ani si 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. Asa arata un studiu recent, desfasurat in 53 de tari, printre care si Romania. Intr-un clasament al obezitatii, tara noastra s-ar situa undeva la mijloc, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Cele mai periculoase tipuri de peste si alternativele sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt alimente sanatoase, pline de proteine si grasimi bune. Din pacate, anumite tipuri contin mercur si pot afecta dezvoltarea neurologica a copiilor, conform nutritionistului Mira Ilic. Toate tipurile de peste contin mercur insa exista anumite tipuri pe care trebuie neaparat sa le eviti. 1. Nu manca rechin. Rechinul se hraneste cu alti pesti si de multe ori, acei pesti au fost deja contaminati cu mercur, asa ca nivelul de mercur pe care il contine rechinul este destul de periculos, scrie Doctorul zilei.

Avertisment global pentru femeile care vor sa fie mame: ce pot pati bebelusii daca luati paracetamol in timpul sarcinii. Cercetatorii au facut o descoperire neasteptata despre paracetamol, un analgezic despre care se credea ca poate fi folosit in siguranta de catre femeile insarcinate. Pentru prima data, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre consumul de paracetamol in timpul sarcinii si un risc sporit de a avea copii afectati de ADHD (tulburare caracterizata printr-un nivel de dezvoltare necorespunzator varstei in ceea ce priveste atentia, activitatea motorie si impulsivitatea, simptome care pot sa apara in orice combinatie, la scoala, acasa si in alte situatii sociale), scrie Descopera.ro.

Cum ne sabotam singuri. Cinci cauze ale pierderilor de memorie. Un studiu arata recent ca oamenii resimt aceeasi teama legata de pierderea memoriei, ca si in cazul pierderii abilitatilor motorii, iar majoritatea dintre noi asociem aceste mici scapari cu inaintarea in varsta. Desi varsta este, intr-adevar, un factor important, ea nu este singura de care depinde memoria noastra. Orele de somn, alimentatia sau medicamentele pe care le luam reprezinta factori importanti care ajuta la pastrarea intacta a memoriei. "Factorii ce tin de stilul de viata pot fi extrem de importanti in prevenirea declinului cognitiv la persoanele in varsta", spune medicul Cathy Alessi, presedinte al Societatii Americane Geriatrice, scrie EVZ.

Amenintare pentru milioane de oameni: gonoreea ar putea deveni boala incurabila. Gonoreea ar putea deveni o boala incurabila, in conditiile in care au fost deja semnalate mai multe cazuri care nu au putut fi tratate cu niciun antibiotic, scrie usnews.com. Medicii canadieni au depistat cel putin 9 cazuri de gonoree rezistenta la antibiotice, boala neputand fi vindecata nici cu cefalosporine, cel mai nou si eficient antibiotic pe care doctorii il au la dispozitie. In aceste conditii, reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au afirmat ca, in urmatorii ani, gonoreea ar putea deveni incurabila, in conditiile in care bacteriile responsabile cu producerea bolii devin tot mai rezistente la antibiotice, scrie Gandul.

Care e valoarea normala a tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala se masoara in cmHg (mercur) si are doua valori (de exemplu, 12,8). Prima valoare reprezinta tensiunea arteriala sistolica (presiunea sangelui cand inima pompeaza sange) si, a doua, tensiunea arteriala diastolica (presiunea cand inima nu pompeaza sange). Periculoasa este atat cresterea tensiunii mari (sistolice), cat si a celei mici (diastolice). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg, scrie Doctorul zilei.

7 semne ciudate care iti spun ca esti bolnav. Se pare ca nu avem nevoie de un glob de cristal pentru a ne prezice problemele de sanatate, ci doar de cele cinci simturi. Fie ca ne dam seama, fie ca nu, multe dintre boli isi semnaleaza aparitia prin mici modificari ale corpului. Vestea buna este ca, daca stim ce cautam, putem identifica multe boli aflate in faza incipienta. Corpul semnaleaza bolile cu destul de mult timp inainte ca ele sa-si faca de cap in organism. "Semnele de boala" sunt care mai de care mai ciudate, de la o colorare a unghiei care poate anunta lupusul, pana la o respiratie urat mirositoare care poate semnala disfunctii erectile. "Time" a intocmit o lista cu cele mai ciudate sapte semne de boala la care sa fim atenti, scrie Adevarul.

Sperante pentru detectarea rapida a cancerului. Testele de sarcina folosesc o proba de urina pentru a marca prezenta graviditatii. La fel de simplu ar putea functiona si testele de cancer. Andrew Warren, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT), conduce o echipa care isi propune sa dezvolte un test la fel de usor de folosit ca testul de sarcina, anunta publicatia New Scientist. Principala problema cu care s-au confruntat cercetatorii este absenta din urina a semnelor specifice tumorilor. Pentru a provoca organismul sa genereze marcaje tumorale care sa fie identificabile in urina, oamenii de stiinta au realizat biomaterial injectabil de dimensiuni extrem de mici, scrie Romania libera.

Sase motive pentru care este bine sa mananci oua. Bogate in vitaminele A, B2, B5 si B12, dar si in calciu, potasiu si magneziu, ouale sunt un aliment recomandat de medicii nutritionisti. Datorita aportului de substante nutritive, ele ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si chiar contribuie la reglarea nivelului de colesterol. Business Insider a publicat recent un material in care prezinta sase motive pentru care consumul de oua este benefic pentru sanatatea organismului: 1. Ouale sunt unele dintre cele mai nutritive alimente, scrie Gandul.