Topul fructelor si legumelor care contin cei mai multi antioxidanti. Antioxidantii sunt vitamine, minerale sau alti nutrienti care pot proteja celulele organismului impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Radicalii liberi pot aparea din cauza poluarii, a fumului de tigari, a chimicalelor sau a unei diete nesanatoase. Organismul uman produce in mod natural antioxidanti care inhiba actiunea radicalilor liberi. Cand stresul oxidativ este prea mare, situatie intalnita in cazul persoanelor care fac un efort fizic sau intelectual mai mare sau care locuiesc in orase aglomerate si poluate, corpul trebuie ajutat cu antioxidanti din exterior. "Sunt trei antioxidanti principali: vitaminele A, C si E, care se gasesc atat in fructe si legume, dar si in medicamente. Din punct de vedere al structurii chimice, antioxidantii artificiali si naturali sunt identici. S-a constatat insa ca cei naturali sunt mai bine utilizati de organism", spune doctorul Radu Voiosu, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Mici secrete pentru un par sanatos: nu-l spala cu apa fierbinte si nu-l strange prea tare in coada. Oamenii se plang des de sanatatea parului lor, ba de fragilitatea lui, ba de varfurile despicate sau de distrugerile cauzate de vopsea. Uscatorul, periatul prea des, schimbarea radicala a culorii si samponul nepotrivit ne pot distruge podoaba capilara. Exista cateva trucuri pentru a avea un par sanatos. In primul rand sa tinem seama de culoarea si tipul lui, de ce i se potriveste mai bine (o perie sau un pieptan?) si chiar sa avem grija ce mancam. "WebMD" ne ofera cateva sfaturi pentru a avea un par sanatos. Un fir de par subtire, fara viata, este o problema des intalnita, si totusi, putin oameni stiu care e cel mai bun remediu pentru asta. Balsamurile de par vor "pleosti" si mai rau un par subtire si fara viata. Cea mai buna solutie sunt produsele de ingrijire cu silicon. Stratul de silicon va proteja firul de par, facandu-l in acelasi timp mai voluminos, insa fara a-i da aparenta de par gras. Siliconul ramane pe firul de par chiar si dupa ce te-ai clatit, anuntaAdevarul.

Cum scapi de mirosul urat al picioarelor. Mirosul neplacut al picioarelor este pentru tine, fara doar si poate, cea mai mare problema in prezent. Si trebuie sa te gandesti ca mai sunt cateva luni bune pana cand scapi de incaltamintea inchisa, element care agraveaza si mai mult aceasta situatie. Pentru a te simti confortabili si pentru a scapa de neplaceri, am incercat sa aflu care sunt cele mai simple, sigure si rapide metode care te pot scapa de mirosul urat al picioarelor. Specialistii spun ca pe primul loc in topul armelor care lupta cu succes impotriva mirosului neplacut este ceaiul negru. De preferat este sa stai cu picioarele inmuiate in acest cocktail minunat, pret de 30 de minute. Explicatia este simpla: acidul tanic, prezent in ceaiul negru, distruge bacteriile si inchide porii, informeazaLibertatea.

Cosmar pentru unii, speranta pentru altii: Grasimea pacientilor ar putea fi transformata in urechi si nasuri. Celulele susa prelevate din grasimea pacientilor ar putea fi utilizate pentru interventiile de reconstructie faciala, anunta medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra. Potrivit savantilor britanici, citati de BBC, operatiunea de a obtine cartilagii in mediu de laborator a fost una de succes, iar aceasta tehnica, prezentata in revista Nanomedicine, ar putea revolutiona procedurile de reconstructie a urechii si nasului. Prin aceasta noua procedura, medicii pot sa trateze microtia, o malformatie congenitala ce afecteaza urechea, iar in anumite cazuri, organul auditiv poate chiar lipsi la nastere, scrieEVZ.

Ce tip de lapte e cel mai sanatos. Laptele este principala sursa de calciu, insa trebuie tratat termic inainte de a fi consumat, pentru ca poate transmite boli grave in situatia in care nu este pasteurizat. "Atentie la ambalajele de plastic pe care le utilizeaza producatorii care nu au puncte de desfacere in magazine, pentru ca acestea pot fi folosite in mod necorespunzator", avertizeaza nutritionistul Corina Zugravu. Pentru copii este important consumul de lapte, si nu doar cel de vaca, ci si laptele de capra sau de bivolita. Pe langa vitamine, laptele mai contine proteine de calitate superioara, fosfor, toate vitaminele (mai putin vitamina C), elemente care asigura buna functionare a organismului, anuntaDoctorulZilei.ro.

Ce sunt "racelile la stomac". In aceasta perioada, sectiile de pediatrie se confrunta cu numere mari de copii cu stari de voma si diaree, pe fondul infectiilor virale digestive, spun specialistii. "Nu sunt mai multe cazuri de infectii digestive decat de obicei in aceasta perioada a anului, dar suntem inca sub incidenta iernii virale si, deci, avem in continuare cazuri destul de infectii cu rotavirus, de exemplu", spune dr. Sorin Petrea, medic infectionist pediatru, directorul medical al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals", din Capitala. Rotavirusul este un virus responsabil pentru cele mai multe din cazurile de gastroenterita mai ales in randul copiilor. De altfel, 25% din toate cazurile de boli diareice la copii mai mici de cinci ani reprezinta infectii cu rotavirus, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai ales copiii foarte mici trebuie monitorizati atent, pentru ca ei risca sa se deshidrateze rapid si periculos, informeazaAdevarul.