Cum sa iti calculezi varsta exacta a inimii si riscul de infarct. Un nou instrument care calculeaza varsta exacta a inimii, ii poate ajuta chiar si pe tineri sa-si estimeze riscul de boli cardiovasculare. Istoricul familial si stilul de viata afecteaza sanatatea inimii si ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand se estimeaza riscul de boli de inima, potrivit noilor recomandari ale expertilor din Marea Britanie. Un nou calculator a fost conceput pentru a identifica persoanele la risc si pentru a anticipa in cati ani se pot confrunta cu un atac de cord sau cu un accident vascular cerebral. Calculatorul JBS3 ia in considerare stilul de viata al oamenilor, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol si bolile care le pot afecta inima, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Carnea marinata in bere inainte de a fi pusa pe gratar reduce riscul de cancer de colon. Dat fiind faptul ca se apropie sezonul gratarelor, cercetatorii ne sar in ajutor si ne spun ca au descoperit o metoda prin care carnea devine mai putin cancerigena atunci cand e gatita la gratar: trebuie s-o marinam in bere. Oamenii de stiinta spun ca daca lasam carnea de gratar la marinat in bere se va reduce formarea de substante cancerigene. Berea Pilsner sau cea neagra sunt cele mai eficiente, injumatatind hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), care au fost dovedite ca substante cancerigene, fiind un real risc mai ales in cazul cancerului colorectal, noteaza "Daily Mail". Cercetatorii americani spun ca aceeasi bere bauta rece in timp ce carnea sfaraie pe gratar este foarte buna si pentru reducerea substantelor nocive care se activeaza atunci cand carnea incepe sa se gateasca, anuntaAdevarul.

Cum iti dai seama daca ai ficatul "obosit". Chiar daca sarbatorile au trecut de ceva timp, efectele lor asupra sanatatii pot persista mult timp. Iata cum iti dai seama daca ficatul tau a fost afectat. Alimentele grase, picante, bauturile alcoolice si sucurile pe care le consumam de sarbatori afecteaza cel mai tare ficatul, care are rolul de afiltra toxinele din sange. Cel mai des intalnit simptom este senzatia de oboseala persistenta, care nu discapre nici cand te odihnesti suficient. Mai poti avea dureri abdominale sau icter (pielea galbena). Daca ai varsaturi, greta, lipsa poftei de mancare sau febra, acestea sunt semnele unei boli hepatice mai grave, de exemplu o hepatita virala, informeazaLibertatea.

Efecte devastatoare ale somnului insuficient: pierderi de memorie si chiar moarte. Traim intr-o lume in continua miscare, cu un singur combustibil de baza: cafeina. Muncim prea mult, suntem stresati, nu dormim suficient. O noapte de somn insuficient poate ca nu ne va pune in pericol sanatatea, insa tulburarile de somn pe termen lung pot avea efecte devastatoare, chiar fatale, asupra sanatatii. Privarea de somn este la indemna noastra: noi controlam cat si cum dormim, astfel putand preveni efectele periculoase pe care le are asupra sanatatii noastre. Iata ce putem pati daca nu dormim suficient: Incapacitatea de a dormi ne poate face sa deschidem frigiderul la doua noaptea si sa intindem mana dupa cele mai nesanatoase si pline de calorii gustari. Un studiu american a descoperit si de ce se intampla acest lucru. In primul rand, lipsa somnului slabeste activitatea in cateva zone ale creierului responsabile cu evaluarea apetitului. In al doilea rand, se mareste activitatea amigdalei (zona a creierului) care este responsabila pentru controlarea nevoii de mancare, anuntaAdevarul.

Porti balerini sau pantofi cu toc inalt si subtire? Iata ce risti sa patesti. Purtarea anumitor tipuri de incaltaminte chinuie picioarele si determina cresterea riscurilor de deformare a acestora, de aparitie a durerilor cronice, a luxatiilor si a artritei. Aceasta boala este cauzata de "stres" asupra cartilagiilor, de anumite lovituri suferite sau de simpla uzura a articulatiilor. Se inscriu in categoria incaltamintei periculoase pantofii cu toc prea inalt sau prea subtire, balerinii si pantofii sport care nu stau bine pe picior. Pantofii sport nu ar trebui purtati decat atunci cand facem sport pentru ca favorizeaza micozele, scrieDoctorulZilei.ro.